Lænestolsrobot til slentreturen

Umiddelbart ligner den nye japanske opfindelse det rene gak gak i gågaden. På en letvægtsstol kan robotten vralte afsted med sin menneskelast. Men grundideen er seriøs. På sigt satser de japanske forskere fra Waseda-universitetet på, at robotten skal kunne anvendes af kørestolsbrugere til at transportere sig op og ned ad trapper ved egen hjælp.

Den skal også kunne finde anvendelse som en transportør af tunge emner over ujævnt terræn.

Den batteridrevne robot har fået navnet WL-16 og består af en letvægts aluminiumstol monteret på toppen af to sæt teleskopstænger. Stængerne er boltet til to plader, der fungerer som fødder for robotten.

Kun til letvægtere

Robotten kan bære en nyttelast på 60 kilo, den benytter 12 aktuatorer til at bevæge sig frem, tilbage eller sidelæns. Den kan også korrigere for vægtforskydninger under gåturen, så man behøver ikke at holde tungen lige i munden under transporten.

Indtil videre kan robotten kun løfte fødderne over forhindringer på nogle ganske få millimeter, men det er forskernes mål at udvikle robtten til at forcere regulære trappetrin.

Robotten har en skridtlængde på 30 centimeter, men er i stand til at sprede sine ben op til 136 centimeter. I øjeblikket kontrolleres robotten via fjernstyring, men det er planen at lade brugerne overtage kontrollen via et joystick i den endelige version.

Forskerteamets leder, Atsuo Takanishi, regner med, at det vil tage mindst to år at udvikle en produktionsklar udgave af robotten.