Lækket notat: Landmænd får lov til at sprøjte Roundup de næste ti år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lækket notat: Landmænd får lov til at sprøjte Roundup de næste ti år

Verdens mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat, er et af tidens meget omdiskuterede kemikalier.

Årsagen er, at licensen til at sælge produkter med midlet i Europa udløber om to måneder, og kritikere vil efter kræftmistanke have salget stoppet eller i det mindste sat i bero, mens det bliver yderligere undersøgt.

Sådan bliver det imidlertid ikke. Et lækket notat viser nemlig, at EU-Kommissionen ikke lægger op til de store ændringer i forhold til udgangspunktet om at forlænge licensen i yderligere 15 år.

Læs også: Miljøudvalg vil bremse brugen af glyphosat og have hemmelige rapporter frem i lyset

Ville have glyphosat forbudt i parker og på legepladser

Dog er tidsrammen nedsat til ti år, hvilket er tre år længere, end EU-Parlamentet lagde op til, da de mødtes for et par uger siden for at vedtage en resolution forud for kommissionens beslutning, der skal falde senere på foråret.

I denne resolution, som blev vedtaget med 374 stemmer mod 225, opfordrede MEP’erne til at gøre glyphosat forbudt på områder, hvor der eksisterede alternativer samt til brug i parker, på legepladser og som modningspræparat kort før høst.

Samtidig ville de som nævnt gerne have nedsat en eventuel godkendelsesperiode fra 15 år til 7 og flere undersøgelser sat i gang.

Læs også: Europæiske politikere: Forbyd Roundup i haver og parker

At kompromiset er sat ved en tiårig fornyelse, men uden restriktioner i private haver og offentlige parker, ser ikke ud til at være tilfredsstillende for hverken miljøforkæmpere eller industrien.

Ifølge The Guardian har en ’glyphosate task force’ med tilknytning til Roundup-producenten Monsanto udtalt, at det er overraskende, hvis det viser sig, at kommissionen foreslår en reduktion af fornyelsesperioden, fordi alle andre fornyelser af aktive substanser løber i 15 år.

»Vi ser ingen grund til, at glyphosat skulle blive behandlet anderledes,« siger taskforcen ifølge The Guardian.

Læs også: Uenighed i EU udskyder afstemning om glyphosat

Greenpeace utilfreds

Greenpeace er heller ikke tilfreds, selv om tidsperioden kan forventes nedsat, fortæller Jan Søndergård, politik rådgiver for Greenpeace i Danmark.

»Når man tænker på, at EU-Parlamentets resolution var et forslag til et endog meget pragmatisk kompromis, er det dybt bekymrende, at EU-Kommissionen hverken lytter til dette eller den massive modstand, der var i mange medlemsstater om at løse IARC og Efsa-uenigheden. Tallene giver blot en kosmetisk indrømmelse ved at nedsætte godkendelsesperioden til ti år, som den så om nogle år kan foreslå forlænget,« lyder det fra Jan Søndergård.

Han refererer til den disput, der er opstået om, hvorvidt glyphosat er kræftfremkaldende eller ej. EU’s fødevaremyndighed, Efsa, frikendte i efteråret glyphosat, efter at WHO’s kræftagentur, IARC, tidligere i 2015 havde understreget, at produkter med stoffet sandsynligvis var kræftfremkaldende.

Læs også: Her er baggrunden for glyphosat-striden mellem EFSA og WHO

Denne tvist er endnu ikke lagt i bero, og parlamentet afkrævede da også flere videnskabelige undersøgelser, der skulle afdække sagen.

I første omgang fik debatten afstemningen og fornyelse udskudt, da både Holland, Frankrig, Sverige og Italien satte sig imod fornyelsen i den udformning, EU-Kommissionen lagde op til, men det ser ud til, at den ’blanke stemmeseddel’ fra Tyskland siden er blevet til et ja.

Den endelige afstemning skal efter de nye planer finde sted den 18. og 19. maj.

Hvis de 10 forkastes, kan man håbe på 5 år næste gang og så skal den bare forkastes en gang mere, så er det skidt helt forbudt.

Hvis folk vil have en have, så må de klare ukrudt med skuffejern og manuelt arbejde. Det er vel glæden ved arbejdet i haven med jorden, der er den eneste rimelige grund til at holde have.

Lars :)

  • 8
  • 5

Det bedste der kommer ud af det i denne omgang er et forbud imod nedsprøjtning, det er hoved grunden til høje indhold af det kræftfremkaldende stof Glyphosat i vores føde i dag.
Jeg er dog sikker på at historien ikke slutter her. Der er en retssag kørende imod EFSA,BRF, GTF og producenterne af Roundup. og man skal ikke glemme at mange forbrugere er godt sure over at midlet ikke bliver forbudt. Der kommer hele tiden nyt om menneskelige skader grundet Glyphosat, der er også en del studier på mennesker som ikke er taget med i hverken EFSAs eller WHOs vurdering - endnu.
Uanset om Roundup bliver tilladt i 7 eller 10 år tror jeg ikke at midlet holder til presset fra forbrugerne i de næste 7 år. EU har kun føjet USA ved at ville tillade et sundhedsskadeligt stof at fortsætte, tro mig forbrugerne stopper ikke deres kamp.

  • 7
  • 3