Lækkede dokumenter afslører: Kina rapporterede forkerte tal på coronadøde

Illustration: Rigshospitalet

Før coronavirus for alvor spredte sig og blev en pandemi, meldte de kinesiske sundhedsmyndigheder dagligt tal for smittede og døde ud. Men tallene var langt lavere, end det fremgik af officielle dokumenter fra lokale myndigheder.

Det afslører 117 lækkede dokumenter, som CNN har fået adgang til gennem en whistleblower. Dokumenterne er verificeret af seks uafhængige eksperter, som har undersøgt og verificeret indholdet på vegne af CNN.

De lækkede dokumenter rækker over en periode fra oktober 2019 til april i år. Selvom dokumenterne ikke beviser, at den kinesiske regering bevidst har løjet over for resten af verden, så afslører de en række uoverensstemmelser mellem det, som myndighederne mente foregik og det, som de meldte ud, skriver CNN.

Eksempelvis meldte de nationale sundhedsmyndigheder i Kina 10. februar ud, at der den dag var 2.478 nye bekræftede smittetilfælde på landsplan. Men i en rapport fra de lokale sundhedsmyndigheder i Hubei øremærket med teksten »internt dokument, hold venligst fortroligt« fremgår det, at der var 5.918 nye smittetilfælde den dag.

På daværende tidspunkt var der i alt 40.000 registrerede smittede på verdensplan, hvoraf kun 400 af dem var blevet registreret uden for det kinesiske fastland.

Ifølge CNN afslører dokumenterne et underbemandet og underfinansieret kinesisk sundhedssystem, der af et topstyret bureaukrati blev forhindret i at reagere tilstrækkeligt, da advarselslamperne blinkede under udbruddets begyndelse.

I dokumenterne fremgår der også uoverensstemmelser mellem officielle kinesiske udmeldinger om antallet af døde, og tal opgjort af de lokale myndigheder.

De kinesiske sundhedsmyndigheder meldte 7. marts ud, at det samlede dødstal lå på 2.986, mens det tal i en intern rapport står opgjort til at være 3.456 døde, herunder 2.675 bekræftede dødsfald, 647 'klinisk diagnosticerede' og 126 'mistænkte' dødsfald.

Ifølge Dali Yang, der er professor i statskundskab ved University of Chicago og har studeret coronapandemiens oprindelse, så havde de udmeldte tal i februar stadigvæk en betydning, fordi resten af verden fulgte med.

»De håbede stadig på, at det var ligesom i 2003, og at det ligesom SARS kunne inddæmmes, og at alt kunne vende tilbage til det normale,« siger han til CNN.

Et andet influenzaudbrud

Ifølge et studie publiceret i The Lancet blev den første patient med coronasymptomer registreret i Hubei-provinsens hovedstad Wuhan 1. december.

De lækkede dokumenter afslører, at sundhedssystemet i Hubei på daværende tidspunkt kæmpede med et alvorligt influenzaudbrud, hvor antallet af influenza-smittede lå 20 gange højere end året før, og at det lagde et ekstra pres på et i forvejen hårdt presset sundhedssystem.

Derudover var influenzaudbruddet ikke kun begrænset til Wuhan, men faktisk stod det endnu værre til i nabobyerne Yichang og Xianning, skriver CNN.

CNN noterer, at det fortsat står uklart, hvilken betydning den influenzaepidemi har haft på udbruddet af coronavirus, og at der ikke står noget i de lækkede dokumenter om en forbindelse, men at detaljer omkring influenzaepidemien fortsat ikke har været offentliggjort.

Lækagen kaldes for det største læk fra Kina, siden pandemien begyndte. Den kommer, mens USA og EU presser hårdt på for en uafhængig undersøgelse af virussens oprindelse i Kina.

CNN har forsøgt at få kommentarer på fundene i de lækkede dokumenter fra Kinas udenrigsministerium, Den Nationale Sundhedskommission (NHC) og Hubeis Sundhedskommission. Ingen af dem har svaret.

Emner : Vira
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så er det da godt at minkproduktionen flyttes til kina, hvor de bedre forstår at holde problemerne nede.

Her i landet er sandheden da vist også lidt besværlig, lige som sproget er vanskeligt at udtrykke sig præsist i.

 • 7
 • 3

Alle Diktaturer benytter den strategi

javist! Sovj...undskyld!: Rusland, eksempelvis!:

Skandaløs statistik

Dengang i midten af maj skulle Sankt Petersborgs borgmester, Aleksandr Beglov, briefe byrådet med hensyn til, hvordan det gik med coronapandemien i Ruslands næststørste by, der har omtrent 5,4 millioner indbyggere og dermed næsten lige så mange som hele Danmark.

Egentlig gik det ret godt, hvis man skulle tro Beglovs informationer om, at kun 63 coronapatienter døde i Sankt Petersborg i løbet af foråret. Men kun, hvis man ikke hæftede sig ved, at borgmesteren samtidig fortalte om 697 patienter, der døde af »lungebetændelse«...

https://www.weekendavisen.dk/2020-47/samfu...

 • 2
 • 2

Inet nyt under solen. Alle Diktaturer benytter den strategi.

Dersom en skal finne eksempeler på løgn og propaganda fra Kina, så kunne en ha funnet mye bedre eksempler. At man har problemer med å rapportere riktig antall døde av korona og smittede er ikke noe som er spesielt for Kina.

Om det ble rapportert 2986 døde mens det i virkeligheten var 3456 er for meg er veldig bagatellmessig.

Kina har mye å svare for. Enda mer skremmende er at dersom flere i USA var like kriminelle (valgansvarlige republikanere ) som Trump, ville han ha blitt erklært som valgets vinner. Siste ord er heller ikke sagt i saken!

 • 6
 • 1

I USA er der da også en president, der kender den fulde sandhed om det nylig afholdte valg. Så det er nok en bestemt slags mennesker, der ser virkeligheden gennem et særligt filter. vh mogens

 • 1
 • 0

Lige nu er de ved at æde Hong Kong, uden at Jeppe Pied de Vache tør mødeTed Hui, fordi han er bange for, at kineserne så vil forlange at få pandaerne tilbage , med den gode begrundelse, at pelsdyr ikke er sikre i Danmark mere.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten