Lækage stoppet i Fukushimas reaktor 2

Det er nu lykkedes at tilstoppe den lækage i Fukishima-værkets reaktor 2, som har været årsag til kraftig, radioaktiv forurening af havet ud for det ulykkesramte, japanske atomkraftværk. Det meddeleler værkets ejer, TEPCO (Tokyo Electric Power Company) i dag ifølge nyhedsbureauet CNN.

Målinger i en betonbeholder lige uden for reaktor 2 viste i lørdags, at strålingen var 7,5 millioner gange den tilladte grænseværdi. En senere måling viste i går, at strålingsniveauet er faldet til 5 millioner gange grænseværdien.

Lækagen blev stoppet tidligt i morges japansk tid. Det skete ved hjælp af en silicium-baseret polymer, som kaldes flydende glas. Substansen blev pumpet ind i reaktor 2 nedefra.

Japans atom- og industrisikkerhedsagentur meddelte først, at det flydende glas ikke størknede, som det skulle. Men TEPCO siger, at der nu er en "betydelig forskel" i målingerne og konkluderer, at lækagen er stoppet.

Der kommer dog stadig store mængder radioaktivt vand ud af værket, svarende til den mængde kølevand, der pumpes ind fra havet. TEPCO undskylder, at det er nødvendigt. Fiskeri er forbudt i 20 kilometers omkreds fra værket.

Dokumentation

Artikel i CNN

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lækagen blev stoppet tidligt i morges japansk tid. Det skete ved hjælp af en silicium-baseret polymer, som kaldes flydende glas. Substansen blev pumpet ind i reaktor 2 nedefra.

Er det journalistens uvidenhed, eller er det et forsøg på at gøre oplysningen eksotisk, når det gamle kendte husgeråd "vandglas" (natriumsilikat) nu skal kaldes ved den engelske undersættelse "flydende glas"?

I min barndom kunne man købe det billigt hos købmanden, og jeg husker da, at min mor lagde store mængder æg i vandglas for at konservere dem, da en havnestrike i Esbjerg gjorde eksport umulig.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

"Vandglas" -- af tysk "Wasserglass" -- lyder dumt på dansk. Norge har rent fysisk -- og mentalitetsmæssigt -- kun en svag forbindelse til Europa, og har aldrig haft mange tyskere i landet til at kunne påvirke sproget, men har sandsynligvis moret sig over de danskere som brugte betegnelsen "vandglas".

Hvad kaldes det i Norge? Det sandsynligt at de bruger betegnelsen "Natriumsilikat" eller "tætter" eller noget tredje?

[b]Svensk Wikipedia-side uddybende[/b] Den svenske wikipediaside er udmærket, og og fortæller at substansen også bruges til tætning af tunneler og i papir-industrien

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenglas

[b]PS:[/b] Se iøvrigt de dramatiske billeder fra The Telegraph's forside idag .

[b]Newly-released pictures show people clinging on for their lives as the tsunami hit Japan[/b]

http://www.telegraph.co.uk/news/picturegal...

The first three pictures in this gallery were taken on March 11 as the tsunami hit Minamisanriku in northern Japan.

[b]Billede 1 : [/b] In the first picture, survivors cling to an antenna mast and handrails on the roof of the Government Disaster Readiness Centre, as the tsunami sweeps in...

[b]Billede 2 : [/b] ..All but nine of the 30 people who were on the roof were swept away by the huge wave...

[b]Billede 3 : [/b]..The skeleton of the devastated building is all that remains after the water has receded

efter hvad jeg kan bedømme ud fra de nu synlige etage-adskilleser på huset så er afstanden mellem vandniveauet på billede 1 og billede 3 ca. 8,5 meter, men hvad siger I ingeniører?

 • 0
 • 0

Mener det er til grin at have et fiskeri forbud i en 20 kilometers omkreds når man har evakueret folk i op til 30 kilometer fra værket!

Det burde åbenbart have været en forbudszone for hele Japan. Jeg så netop en reportage på NHK-TV, at 600 japanske restauranter i Hongkong har mistet op til 90% af sine kunder pga. frygt for radioaktivitet. - De, der stadigt holder åbent, har anskaffet en geigertæller for at vise kunderne, at der ikke er unormalt meget radioaktivitet.

Jeg er Rolf Ask Clausens mest hadede debattør, fordi jeg hele tiden gør opmærksom på, at selv om medieverdenen hele tiden udtrykker, at de neutralt oplyser om samfundsforhold, så er de så ubevidst grebet af modernismens "frygtens evangelium", at de hele tiden lykkes med at få folk gjort overdrevent bange for relativt helt uskyldige ting.

Studie efter studie viser, at de store undgåelige farer i livet er rygning, mangel på motion og for mange kalorier. - Hvis man ikke medregner fattigdom, der indbefatter den største "killer" malaria. Alligevel beskæftiger pressen sig i over 95 % af tiden med at ophøise "farer", der næsten ikke er målelige på demografiske statistikker.

I reklamen er det forbudt at hævde fordele ved et produkt, hvis det ikke kan dokumenteres. Jeg finder det faktisk vigtigere, at pressen ikke kunne advare mod et produkt, hvis de ikke kunne dokumentere, at det var mere skadeligt end gavnligt.

Mvh Peder Wirstad

PS: Jeg lytter netop nu til NHK-TV, der snakker med japanske fiskere, der ikke er på fiskeri, fordi de ikke ser nogen ide i at fange fisk, der ikke kan sælges.

 • 0
 • 0

Rolf:

[quote]Jeg er Rolf Ask Clausens mest hadede debattør, fordi jeg hele tiden gør opmærksom på, at...

Nådada! Hvor ved du det fra? ;-) [/quote]

Det er da let at se på den olmske måde, du stirrer mod mig på billedet ;-)

Så har du jo også korrigeret mig en del gange - men indrømmet - jeg ser jo ikke de skrivelser, du sender til andre, så jeg skrev det også mest for at forsikre mig om, at du fik læst mit budskab :-) - Nogen uskyldige journalistiske triks må jeg jo næsten få lov at bruge.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten