Lækage fra oliebrønd i Nordsøen risikerer at fortsætte et halvt år

Gassen kan blive ved med at strømme op fra den lækkende brønd under boreplatformen Elgin i Nordsøen i op til et halvt år, førend olieselskabet Total får lukket brønden. Det fortalte Total UK's sikkerhedschef, David Hainsworth, til Reuters i går:

»Der er to måder at gribe ind på. Den ene er at bore en aflastningsbrønd, som kan tage seks måneder. Den anden er at gribe ind på platformen for at 'dræbe' brønden.«

Gassen begyndte at lække søndag, mens arbejderne på boreplatformen Elgin var ved at lukke en brønd i olie- og gasfeltet af samme navn.

Elgin-feltet og naboen Franklin-feltet ligger ca. 240 km øst for Aberdeen på Storbritanniens søterritorium. Total er medejer af feltet og operatør på to indvindingsplatforme - én på Elgin-feltet og én på Franklin-feltet - og én behandlings- og indkvarteringsplatform, som er forbundet med indvingingsplatformen i Elgin-feltet med en 90 meter lang bro.

Gassky over platform og kæmpe oliepøl på vandet

Total producerer både olie og gas fra feltet, og indtil lækken søndag lå den daglige produktion på omkring 230.000 tønder olieækvivalenter.

Elgin- og Franklin-felterne bliver anset som nogle svære felter at producere fra, fordi både tryk og temperatur er meget høje. Total har boret ned til fem kilometers dybde, hvor trykket ligger omkring 1.100 bar og temperaturen omkring 200 grader celcius.

Kort tid efter lækken blev opdaget, standsede Total produktionen og evakuerede 238 mand fra platformene - først med helikopter, og da en gassky gjorde dét for farligt, med båd.

Overflyvninger med fly viste i går, at en pøl på 2-20 ton letolie flyder på vandet, og at en stor gassky lå omkring boreplatformen. Gasskyen fik Shell, der opererer den nærliggende platform Shearwater, til at evakuere 120 mand - men dog ikke til at lukke platformen ned.

Uvist hvorfor flare stadig brænder

Lige nu overvejer Total flere muligheder for at gribe ind, men mulighederne er begrænsede, fordi behandlings- og mandskabsplatformens flare stadig brænder.

Ifølge BBC skulle flaren være gået ud for længst, fordi produktionen er stoppet, men af uvisse grunde brændte den altså stadig i går. Total mener dog ikke, at der er nogen fare ved flaren, fordi vinden hele tiden blæser gasskyen væk fra boreplatformen.

»Vi ved, at vejrudsigten lyder på, at vinden fortsætter med at blæse i den samme retning i de kommende fem-seks dage, og vi er i gang med at analysere, hvordan vi kan slukke flaren,« forklarede David Hainsworth til BBC i går.

Total har nu hyret eksperter fra firmaet Oil Spill Response Limited og Wild Well Control, der var med til at stoppe BP's brønd i den Mexicanske Golf i 2010, til at hjælpe med at stoppe udslippet.

Dokumentation

Totals pressemeddelelse
Fakta om Elgin feltet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Total og de britiske myndigheder kalder de miljømæssige konsekvenser af gasudslippet for “minimale”.

/ritzau/Reuters"

Kan vi ikke lige få at vide hvor farlig naturgas er? Feks i forhold til CO2

 • 0
 • 0

Ord som minimale og maximale er politiske vrøvleord, da ordene kun giver mening hvis man stiller dem op mod noget andet.

 • 0
 • 0

Overflyvninger med fly viste i går, at en pøl på 2-20 ton letolie flyder på vandet.

Det er altså Nordsøen vi taler om, ikke den lokale andedarm.

 • 0
 • 0

Men ok det bruner.

Det er let olie, så det bruner ikke ret meget. Et større problem end naturgassen (som hovedsaglig er methan) er, at der følger en del svovlbrinter med, som kan virke giftige.

Bent.

 • 0
 • 0

Det med brunerriet var ment som en spøg. Da der formentlig på et eller andet tidspunkt går ild i gassen, er det så ikke bedre at få det overstået nu, end at vente til der er så meget gas løs, så hele Skotland ryger i luften?

 • 0
 • 0

end at vente til der er så meget gas løs, så hele Skotland ryger i luften?

Hvorfor skulle et fransk firma kere sig om Skotland?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten