Læk giver smugkig ind i EU's nye forskningsprogram til 100 mia. euro

15. februar 2021 kl. 14:471
Læk giver smugkig ind i EU's nye forskningsprogram til 100 mia. euro
Illustration: EU.
EU holder kortene tæt til kroppen om detaljerne i det nye forskningsprogram Horizon Europe, men lækkede dokumenter giver indblik i, hvad der kan søges støtte til.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU's nye forsknings- og innovaitonsprogam Horizon Europe for perioden 2021-2027 får et budget på 95,5 mia. euro.

Det er 30 pct. mere end forgængeren Horizon 2020, og det bliver dermed med EU's egne ord 'det mest ambitiøse forsknings- og innovationsprogram i verden'.

Horizon Europe vil bl.a. omfatte fem missioner

  1. Behandling og helbredelse af kræft.

  2. Klimaforskning - også fra et socioøkonomisk perspektiv

  3. Mission Starfish - der skal redde økosystemer i havet og ferskvandsområder

  4. Klimaneutrale byer

  5. Jordbund og fødevaresikkerhed.

Detaljerne i programmet er dog ikke kendt af offentligheden og alle forskere endnu.

Medie lægger dokumenter frem

Det kan være et problem mener Richard L. Hudson, der er chefredaktør for mediet Science | Business.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der florerer et hav af udkast til dokumenter omkring Horizon Europe, som mange forskere vil have glæde af at kende til allerede nu - også selv om det kun er tale om udkast, der eventuelt kan blive ændret, mener han.

Det kan skabe en skævvridning for fremtidige ansøgninger til disse programmer, hvis det kun er et mindretal af forskere i enkelte lande eller hos enkelte universiteter og konsulentfirmaer, der har kendskab til disse dokumenter.

Allerhelst så Richard L. Hudson, at EU selv gjorde dokumenterne til gængelige for alle, men så længe det ikke sker, så kan man hos Science | Business finde en lang række dokumenter, som vil være interessante for mange forskere at studere.

Mediet har fundet dokumenter på forskellige servere rundt omkring i Europa - nogle er endda fundet på britiske websites, selv om det endnu ikke er aftalt, hvordan Storbritanniens relation til Horizon Europe skal være efter Brexit.

Dansk forskning henter mange penge i EU

Danske forskere har traditionelt v.æret gode til at opnå bevillinger fra EU, som udgør mere end Danmarks andel til EU's budget. Sådan skulle det gerne fortsætte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Uddannelses- og forskningsministeriet kan forskere finde en overordnet beskrivelse og en håndbog, der kan hjælpe dem på vej.

Men måske skulle de også allerede nu tage et kik i Horizons Papers

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. februar 2021 kl. 16:49

Universiteterne, som i forvejen er forfordelte med støtteordninger som f.eks. Højteknologifonden, får i hoved og r..; men der er absolut intet at hente for små og mellemstore virksomheder, som:

  • ikke har 2 samarbejdspartnere i andre EU lande eller vil dele sin viden og idéer med 2 konkurrerende firmaer,
  • som ikke har tilstrækkelig økonomisk pondus til at blive projektleder,
  • som ikke kan bevise, at de er de bedste i Europa til dette projektområde,
  • og som ikke har lyst til at ofre op mod ½ million kr. på at skrive en ansøgning, som kan blive afvist på gråt papir, hvis "papirklipsen sidder i det forkerte hjørne" og derfor må skrives af en konsulent.

Jeg har været på kursus i Horizon programmet og kender kravene.

Det er som om, politikerne, som sammensætter disse programmer, tror, at universiteterne er de eneste, der kan få gode og kreative idéer; men industrien og industrigiganterne, som f.eks. BioNTech, Pfizer, Moderna, Novo Nordisk, Siemens etc., er ofte længere foran, men deltager ofte ikke i Horizon programmet, fordi de ikke ønsker at dele deres viden og nye idéer med andre. Derfor er den tekniske udvikling og Europas teknologiske fremtid ikke nær så afhængig af disse programmer, som politikerne tror; men man kan selvfølgelig ikke fortænke de store giganter, som har muligheden for det, i at sætte sugerøret ned i EU's pengekasse. F.eks. fik Philips for en del år siden Horizon støtte til en IC-kreds, der, så vidt jeg husker, krævede ca. 490 mandeår at udvikle; men jeg ved fra eget firma, at der er et rent 0 at hente i støtte til udvikling af en IC-kreds til bl.a. en ny, grøn smart-house løsning (se evt. https://max-i.org/green-smart-house-solution.html ), der kunne gøre det langt lettere og billigere for private at udnytte solenergi og dermed spare en masse energi. Som sædvanligt er det de store, der kan få, og de små, der må gå.