I 2014 fik Sundhedsstyrelsen over dobbelt så mange indberetninger om fejl og utilsigtede hændelser med kunstige hjerteklapper, kunstige hofter, stents og pacemakere som i 2013. Det viser styrelsens årsrapport om medicinsk udstyr.
Medicinsk udstyr kategoriseres i fire risikoklasser: I, IIa, IIb og III. Risikoklasse III indeholder udstyr, der indebærer den højeste risiko for patienterne, hvis der er fejl. Brystimplantater, kunstige hofter og pacemakere hører eksempelvis til i denne kategori.
Læger, sygeplejersker har ligesom distributører og importører pligt til at indberette alvorlige hændelser og ulykker med medicinsk udstyr
I 2014 indberettede denne gruppe 543 hændelser med klasse III-udstyr. Det er mere end dobbelt så meget som i 2013, hvor der blev indberettet 260 hændelser.
Udstyr i de lavere risikoklasser IIa og IIb steg også kraftigt - fra 448 til 724 anmeldelser for klasse IIb-udstyr og fra 282 til 375 anmeldelser for klasse IIa-udstyr.
Men stigningen bekymrer ikke Sundhedsstyrelsen. Her tror man nemlig ikke, at der som sådan er flere fejl, men at læger og sygeplejersker bare er blevet bedre til at anmelde de fejl, de oplever.
»Vi er meget tilfredse med, at det kommer flere indberetninger. Vi har haft flere kampagner for at gøre sundhedspersonalet opmærksomme på, hvordan og hvorfor de skal indrapportere til os,« siger Sundhedsstyrelsens sektionsleder Kristine Rasmussen i en pressemeddelelse.
Tolkningen bakkes op af Michael Dupont, der er formand for Lægeforeningens Lægemiddel- og Medikoudvalget.
»Jeg har en fornemmelse af, at vi har haft en stor underrapportering i mange år, og det er det, som vi nu prøver at rette op på nu. Derfor bliver jeg faktisk opmuntret af stigningen,« siger han.
Af rapporten fremgår det da også, at antallet af indberetninger fra sundhedspersonalet er steget med 15 procent fra 293 i 2013 til til 336 i 2014. Men i samme periode er antallet af anmeldelser fra fabrikanterne steget med 60 procent fra 659 i 2013 til 1.053 hændelser. Der ligger altså mere end øget opmærksomhed fra læger og sygeplejersker bag stigningen.
Hos paraplyorganisationen Danske Patienter er chef for kvalitet og politik, Annette Wandel usikker på, hvad den store stigning dækker over.
»Det er altid svært med selvrapporterede tal. Man kan faktisk ikke sige, om det viser, at der er flere fejl. Men det er en stor stigning. Derfor er det enormt vigtigt, at vi tager ved lære af indberetningerne, så den samme type fejl ikke opstår igen. I rapportering af de utilsigtede hændelser har vi nemlig set, at den samme type fejl blev indberettet år efter år, og det skulle vi gerne undgå.«
En af metoderne til at spotte fejlramt udstyr og advare patienter, der har fået det indopereret, er et nyt implantatregister, som SR-regeringen nåede at oprette. På sigt skal indberetninger til det danske register automatisk videregives til en europæisk database, så udveksling af oplysninger om alarmerende fejl på medicinsk udstyr kommer til at ske hurtigere i fremtiden.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard