Læger: Implantater bør testes meget bedre, før de tages bredt i brug
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Læger: Implantater bør testes meget bedre, før de tages bredt i brug

Kunstige hofter, lækkende silikoneimplantater og livsfarlige syntetiske net, der blev opereret ind i kvinders underliv. Det er blot nogle af de skandalesager, der har været med implantater i Danmark de seneste fem år. Et af problemerne med implantaterne er, at kravene til deres kvalitet og sikkerhed er alt for lav. Det mener både Lægeforeningen, Danske Patienter - paraplyforeningen for de danske patientforeninger - og Forbrugerrådet.

Læs også: Derfor sender metalhofter spåner ud i kroppen

»Godkendelsesprocedurerne er – om ikke lemfældige – så i hvert fald langt mindre skrappe end godkendelsesprocedurerne for medicin. Producenterne kan nemt få medicinsk udstyr godkendt hos et af de bemyndigede EU-organer, hvis blot udstyret minder om noget, der i forvejen er godkendt. Det ville aldrig gå med medicin, hvor der skal laves kliniske forsøg og afprøvninger,« siger formand for Lægeforeningens Lægemiddel- og medicoudvalg Michael Dupont til Jyllands-Posten.

Læs også: Sporing skal sikre patienter mod glemte sakse

Sammen med Danske Patienter og Forbrugerrådet kræver Lægeforeningen derfor, at der indføres systematisk protokollerede undersøgelser og tests af det medicinske udstyr, inden det tages i brug, for at være sikker på, at det er i orden.

»Det er helt vanvittigt, at man fra dag ét efter CE-godkendelsen har lov til at bruge produkterne på alle mulige afdelinger. Sundhedsstyrelsen bør styre det, så man begynder på nogle afdelinger, der kan evaluere produkterne efter et år,« siger Gunnar Lose, klinisk professor og overlæge på Institut for Klinisk Medicin til avisen.
Sundhedsminister Nick Hækkerup er åben for at se på, om Danmark skal indføre særlige krav om test. Desuden er regeringen på vej med et nationalt implantatregister, så man hurtigere kan opdage gennemgående fejl ved forskellige implantater og hurtigt komme i kontakt med alle de patienter, der har fået det indopereret.

Læs også: Trods CE-mærkning: Voldsom stigning i fejl med medicinsk udstyr

Desuden er EU på vej med regler, der kræver, at alle implantater skal kunne spores hele vejen igennem systemet fra producent til patient.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Problemet er IKKE reglerne - men at det ikke kontrolleres i tilstrækkeligt omfang at reglerne er overholdt.

Selv her i Danmark er der ikke meget kontrol fra myndighedernes side. De er også kun ganske få medarbejdere til at kontrollere en stor industri som bl.a. omfatter virksomheder som Novo Nordisk og Coloplast. (der er over 170 virksomheder i branche orgaisationen, Medico Industrien i Danmark).

EU er heldigvis på vej med strengere krav til Notified Bodies som jo reelt er dem som kontrollere virksomhederne - Selvom det ikke er alle typer produkter som kræver kontrol af NB.

Det er ikke noget nyt at der skal være sporbarhed - Det har der altid skulle være! Om der så reelt har været det er jo så spørgsmålet - og så er vi tilbage ved den manglende myndighedskontrol.

Det er i praksis således i dag at der ikke er kontrol med praktiserende læger og tandlæger. Også selvom tandlægen ind sætter implantater!

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten