Ladede rum-partikler skal redde solsejls-satellit fra computer-død

»Der er ingen ude i rummet til at trykke på reset-knappen,« sagde formanden for foreningen Planetary Society, Bill Nye, sidste år i et interview, om solsejl-missionen, der blev båret ud i rummet på en Atlas V-raket tidligere på måneden.

Sandheden i det udsagn er nu smertefuld tydelig, siden LightSail-satelitten for nogle dage siden gik i sort og stoppede med at sende data tilbage til Jorden.

To af sondens solpaneler er udstyret med kameraer. Planetary Society håber at forevige øjeblikket, hvor sejlet foldes ud i rummet. Illustration: Josh Spradling / The Planetary Society

Holdet har af flere omgange bedt fartøjet om at foretage en reboot og på den måde rette på på system-fejlen. Men endnu har sonden ikke reageret på ordren fra sin hjemplanet, og derfor håber foreningen nu på hjælp fra det ydre rum: En tilfældig ladet partikel kan nemlig få satellitten til at genstarte, forklarer Planetary Society på sin blog.

Forventer genstart inden for tre uger

Rumfartøjer bliver ofte ramt med ladede partikler fra rummet, som bliver indfanget af Jordens magnetfelt. Hvis en sådan partikel rammer satellittens elektronik på præcis den rigtige måde, kan det få systemet til at genstarte og på den måde få LightSail-missionen tilbage på sporet.

Læs også: Crowdfundet rummission skyder solsejl af sted i dag

Selvom det lyder som en øvelse, der kræver ekstremt held, så er fænomenet forholdsvist normalt for netop denne satellit-type. Ifølge Calefornia Polytechnic State University, der har erfaring med det anvendte CubeSat-system, kan man forvente en genstart inden for rumrejsens første tre uger.

Inden LightSail-sonden blev tavs, nåede den at sende 150 datapakker hjem, oplyser foreningen.

Softwarekoks

Når sonden igen bliver vækket til live, er holdet på Jorden klar til at opsende en opdatering, der skal råde bod på den fejl, der fik systemet til at gå ned i første omgang.

Satellit-kokset skyldes tilsyneladende en fejl med en simpel CSV-fil, hvori der gemmes information hvert 15. sekund. På de få dage, hvor mission har være i gang, er CSV-filen blevet så stor, at det har fået computeren til at gå ned. Fejlen var rettet hos producenten – men ikke på satellitten, erkender foreningen i blogindlægget.

Læs også: Er fotoner virkelig masseløse?

Såfremt holdet igen får kontakt til LightSail, vil man med det samme forsøge at folde det solsejl ud, som missionen har til formål at teste. Efter den originale plan skulle sejlet først hejses i midt juni, men med eventuelle nye uforudsete fejl vil holdet ikke vente så længe.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"På de få dage, hvor mission har være i gang, er CSV-filen blevet så stor, at det har fået computeren til at gå ned."

Mener at huske at Ariane 5's første flyvning gik ned pga buffer overflow.

  • 1
  • 0

Spændende projekt, men det er skuffende at se, at det denne private rumorganisation følger praksis fra daglig software udvikling, hvor man retter fejlene hen ad vejen... Det er altså, som skribenten også antyder, svært at trykke på reset-knappen i rummet. Jeg kan kun citere en kendt småkriminel personlighed: " - Må jeg være fri! Ti stille! Det er for galt. Jeg finder mig ikke i det! Det er det samme hver gang. Det er det samme hver eneste gang. Man har en plan - en genial plan! - og så er man omgivet af hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere, talentløse skiderikker, impotente grødbønder, småbørnspædagoger og socialdemokrater!"

Jeg håber ikke, at ESA, NASA eller Copenhagen Suborbitals tillægger sig denne praksis.

  • 3
  • 3

Jeg håber ikke, at ESA, NASA

ESA og NASA har särdeles meget styr på embeddede systemer, herunder watch-dog hardware, statisk allokering af alting og "Keep it Simple, Stupid"-kode der mest består af en state-machine som drives af en task-list hvor man körer eet gennemlöb per task, med reset for hver cyclus (millioner af mikroovne, badevägte og brödristere kan ikke tage fejl).

Det er stadigväk gået galt for dem ind i mellem.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten