Laboratorieforsøg: Europæiske myg kan sprede zika-virus

29. januar 2016 kl. 10:2611
Laboratorieforsøg: Europæiske myg kan sprede zika-virus
Illustration: Oxford University.
Tigermyg i Sydeuropa og så langt nord som Tyskland forventes at kunne sprede den zika-virus, der har ramt Syd- og Mellemamerika.
Artiklen er ældre end 30 dage

Zika-virus forventes at sprede sig til myg i USA inden længe. Samtidig er de to myggearter, der menes at sprede sygdommen, udbredt i store dele af verden, blandt andet i Sydeuropa. I Danmark har vi dog endnu ikke set myg, der kan bære virussen.

»Man skal ikke bilde sig ind, at gode huse og sundhedssystemer beskytter os mod den slags smitte. Hvis zika passer til de myg, der findes i Europa, kan det hurtigt spredes her også,« siger Rene Bødker, epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet.

Han er ansvarlig for den danske myggeovervågning, der løbende indsamler myg landet over for at holde øje med myggearterne og deres sygdomme.

Zika-virus er inden for de seneste to måneder observeret i en række lande, primært i Syd- og Mellemamerika. Illustration: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Selv om virussen ikke har smittet i alle landene, har en række lande oplevet zika-tilfælde, herunder Danmark. Dette kort bygger på ubekræftede nyhedshistorier om sygdomstilfælde. Se detaljer om de enkelte tilfælde på healthmap.org/zika Illustration: Healthmap.org.

Læs også: WHO: Zika-virus spreder sig eksplosivt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Zika-virus spredes i dag af Aedes aegypti-myggen, også kendt som gul feber-myggen. Den er udbredt i tropiske og subtropiske egne verden over. Farverne angiver, om der er optimale leveforhold for myggen, mens de sorte prikker angiver, at myggen allerede er observeret i området. Illustration: Oxford University.

Også Aedes albopictus-myggen, bedre kendt som tigermyggen, kan inficeres af zika-virus, men dens evne til at sprede virussen er endnu ukendt. Tigermyggen er mere udbredt end gul feber-myggen i blandt andet Europa og USA. Farverne angiver, om der er optimale leveforhold for myggen, mens de sorte prikker angiver, at myggen allerede er observeret i området. Illustration: Oxford University.

Sydeuropæiske myg i farezonen

Zika-virus rejser med inficerede mennesker og spredes indtil videre i et område ved hjælp af Aedes aegypti-myggen, den såkaldte gul feber-myg, som er udbredt i tropiske og subtropiske egne verden over. Det er imidlertid ikke den eneste myg, der kan bære sygdommen. Tigermyggen, som i disse år breder sig nordpå gennem Europa, kan også rammes.

»For nogle år siden undersøgte man et syv år gammelt sygdomsudbrud i Gabon, hvor man blev overrasket over også at finde zika-virus i de myg, man havde gemt fra udbruddet. Det var første gang, man fandt zikavirus i en tigermyg,« siger Rene Bødker.

Siden da har forskere vist i laboratorieforsøg, at zika-virus kan inficere tigermyggen, også kendt som Aedes albopictus, så virus findes helt ud i myggens spytkirtler og dermed kan smitte videre. Det tager omkring syv dage i 27 graders varme for en tigermyg at blive inficeret nok til at give zika-virus videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Første dansker smittet med zika-virus

»Mange tænker på myg som en forurenet kanyle, der straks flyver videre til den næste person. Det er slet ikke sådan det foregår. Virus opformerer sig i myggen. Den deler sig i mavevæggens celler og ender til sidst i spytkirtlerne. Derfra kan den sprøjtes direkte ind i værten,« siger Rene Bødker og understreger, at den proces kan tage lang tid.

Militæret sat ind mod zika-smitte

Zika-virussen har i øjeblikket ramt flere syd- mellemamerikanske lande hårdt. I Brasilien er militæret nu indsat for at sprøjte med insektgift og uddele information, ligesom landet forsøger at minimere mængden af stillestående vand, skriver DR, I El Salvador opfordrer regeringen landets kvinder til at undgå at blive gravide de næste to år, skriver New York Times.

Selv om symptomerne på zika-infektion for de flestes vedkommende er milde og højst ligner en influenza, frygtes konsekvensen for smittede fostre at være stor, idet der er stort sammenfald mellem mængden af zika-infektioner og mængden af børn født med mikrocephali; en tilstand, hvor barnets hjerne er så langsomt udviklet, at hovedet synligt er mindre end normalt.

Virussen er allerede rejst fra Uganda, hvor den først optrådte i 1947 og østpå til Asien, hvorfra den nu har krydset Stillehavet. Den blev konstateret i Brasilien i 2014. Herefter har den spredt sig i regionen.

Ingen dansk risiko

Selv om det første danske tilfælde af zika-virus blev konstateret tirsdag aften, og selvom tigermyggen i øjeblikket breder sig nordpå og jævnligt bliver fundet på målestationer langs de tyske motorveje, er vi dog langt fra en situation, hvor zika-virus kan spredes i Danmark.

Det skyldes først og fremmest, at det kræver en stor myggebestand at sprede virussen. En enkelt myg og en enkelt tilrejsende kan godt sprede virussen til en anden dansker, men før en epidemi starter, skal der gennemsnitligt smittes mindst én ny person pr. syge person.

Læs også: WHO: Zika-virus vil sprede sig til hele Nord- og Sydamerika

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det svarer til, at man i dag godt kan være uheldig at blive smittet med malaria i Danmark, fordi en dansk Anopheles-myg stikker dig efter at have stukket nogen, der har været ude at rejse. Men bestanden af malariamyg i Danmark er ganske enkelt for lille, til at det bliver til en epidemi,« konstaterer Rene Bødker.

For at en epidemi kan lade sig gøre, skal hver enkelt syge person stikkes af mange myg, som kan sprede den pågældende virus, hvilket kræver en overordentlig stor myggebestand.

Koldt klima standser spredning

Hertil kommer, at ikke alle myg vil overleve den tid, det tager virussen at inficere myggens spytkirtler. I varmt klima drejer det sig som sagt om ca. syv dage, men den tid forventes at være væsentligt længere i det danske klima, hvor temperaturen sjældent når de 27 grader celsius, som laboratorieforsøgene er foretaget ved.

Tigermyggen er også udbredt i store dele af USA, hvor gul feber-myggen ikke lever, hvorfor resultater om tigermyggens evner til at sprede zika-virus sandsynligvis vil vise sig i USA, hvis virus breder sig nordpå fra Mellemamerika som forventet.

Det komplicerer dog undersøgelserne, at der findes flere forskellige arter af tigermyg, og at forskellene mellem dem endnu ikke er undersøgt grundigt nok, påpeger Rene Bødker. De undersøgelser af blodprøver og myggearter, der nu er i gang, vil derfor sandsynligvis afsløre, hvor langt zika-epidemien vil kunne sprede sig.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
19. april 2016 kl. 23:15

Jeg har fundet en måde at forhindre myg i at stikke en,lige en forklaring af kemien Når en myg stikker en sprøjter den 2 stoffer ind i en, det enefortynder blodet det andet forkramper vævet omkring stikket. når man har fået myggestik sætter man en isterning på det hævede område og dette får vævet til at trække sig yderligt sammen, det får stofferne i hævelsen til at trænge ind i blodbanerne der efter bliver man immun overfor det stof der skaber hævelsen. hævelsen forsvinder ret hurtigt man er derefter blevet immun. Så hvis en myg stikker en kommer der kun en lille blodig ring For mig skete det først efter 3år

10
3. februar 2016 kl. 18:50

Hvor lang tid tagef det at udrydde malaria? De fleste ved meget list om myg. Der er over1000 forskellige arter. De har eksisteret ca 250millioner år. For hver af os mennesker er der ca 40.000 myg. Myggenes levevis afhænger af arten. Malaria myggen er aktiv i skumringen og om natten, men holder op med at stikke ca. 2 timer inden daggry dvs kl 4 når det er i troperne. Når en hunmyg har suget blod er den for tung til at flyve manøvredygtig omkring. Den finder en lodret flade hvor den fordøjer. Først efter 2 timer tisser den en dråbe vand og flyver i skjul et mørkt sted. Hvis den stikker senere ville den blive et let bytte for sine naturlige fjender som udrydder 95% af alle myg. En myg er ikke udklækket med malaria. Os menesker smitter myggene!!! Den smittede myg stikker efter ca 7dage ? Hvorefter den er inficeret indtil den død af alder ca 1år eller som oftest bliver spist, sprøjtet eller dræbt vha elektricitet mfl. En gennemsnits malaria myg lever ca 60 dage. Om alle der har malaria er under myggenet, så bliver ingen myg smittet og efter max et år er malariaen udryddet. Mit budskab er vi skal kende skadedyr som myg til mindst detalje. Så kan vi udtænke hvordan vi kan kontrollere dem men at udrydde myg, det er dumt og næsten umuligt. Der er eksperimenter der synes at vise at malaria parasitterne spiser kræft celler. Lad os alle studere ivrigt og debattere om dengue, gulfeber og nu også ziga myggen. Den er aktiv om dagen. Den stikker i under 50cm højde. Så hvad med at udvikle ventilerede skisokker til troperne. Jeg bor og arbejder i Angola. Har malaria og bor i en by med nyudbrudt gulfeber. Hvad er frekvensen imellem hunmyggenes stik? Hvor mange gange stikker en myg imellem den lægger sine æg? Gode kilder søges. Med venlig hilsen Henning Bo Høier

9
30. januar 2016 kl. 09:06

Lad os få lidt elektronisk legetøj ind i billedet, om ikke andet fordi det umiddelbart ser overkommeligt ud, men nok ikke realistisk i stor stil. I denne tedtalk, bliver der fremvist en ide til vitterligt at skyde myg ned på en ret snedig måde - man skal 15:30 ind i videoen, hvis man ikke syntes at resten er spændende:https://www.youtube.com/watch?v=hqKafI7Amd8

7
29. januar 2016 kl. 23:42

det er sandt du skulle efterprøve før du kommer med et så stupidt svar

5
29. januar 2016 kl. 14:27

jeg har fundet en måde at forhindre myg i at stikke en det går ud på at når man har fået myggestik sætter man en isterning på det hævede område og hævelsen forsvinder ret hurtigt man er derefter blevet immun overfor det stof der skaber hævelsen det gør også at myggene ikke stikker en i ca 3 år

4
29. januar 2016 kl. 14:22

Det ville i hvert fald redde utroligt mange mennesker. Da mennesket alligevel er så god til at udrydde dyr og planter kunne kan godt gøre sig lidt til "Gud" i dette tilfælde.

3
29. januar 2016 kl. 11:36

Tak for opmærksom læsning. Det har du helt ret i. Den er møbleret lidt om nu.

Mvh Christian, Ingeniøren

2
29. januar 2016 kl. 11:33

Det er sandelig ikke kun laboratorieassistenter der er i farezonen, myggene kan også sprede zikavirus udenfor og i alle mulige andre slags rum :-)

1
29. januar 2016 kl. 11:30

Er myggen nødvendig i et økosystem eller kan den pilles ud uden konsekvens? Bien er noget mere vigtig end myggen. Men er der dyr i økosystemet der er afhængig af myggen eller kan vi en gang for alle ikke bare afskaffe myggen med noget DNA manipulation?