Kystdirektoratet melder drænrørsaktivist til politiet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kystdirektoratet melder drænrørsaktivist til politiet

Kampen om de famøse drænrør, som opfinderen Poul Jakobsen har opfundet og hævder fungerer enestående, vil ingen ende tage.

I sidste uge besluttede Kystdirektoratet endeligt, at der ikke længere var grund til at have rørene stående i sandet ved Skodbjerge ca. 10 km syd for Hvide Sande på den jyske vestkyst.

Læs også: Nu trækkes de udskældte drænrør op af vestkystens strande

På denne strækning syd for Hvide Sande på den jyske vestkyst er Kystdirektoratet netop i gang med at fjerne omkring 500 drænrør. Illustration: Google Maps

Læs også: Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«

Efterfølgende begyndte en entreprenør at fjerne de 500 rør, der stadig er gravet ned, hvilket fik Poul Jakobsen til at anmelde Kystdirektoratet for hærværk mod rørinstallationen, samtidig med at han selv begyndte at grave nye rør ned et andet sted på stranden. Men det har nu ført til, at Kystdirektoratet har politianmeldt Poul Jakobsen for den ulovlige nedgravning af drænrør.

»Poul Jakobsen har sigtet Kystdirektoratet for hærværk - og det mener vi ikke er tilfældet. Til gengæld har Poul Jakobsen gravet rør ned uden tilladelse, og det er ulovligt,« siger Jens Ole Pedersen fra lokalpolitiet i Ringkøbing til tvmidtvest.dk

Det er ikke første gang, Poul Jakobsen tager sagen i egen hånd, når det gælder nedgravning af drænrør. Tidligere er han blevet idømt en bøde på 2.000 kroner efter uden tilladelse at have gravet drænrør ned ved Vejby Strand i Nordsjælland.

Lang konflikt

Historien om de omstridte drænrør går helt tilbage til begyndelsen af 90'erne, hvor Poul Jakobsen mente at have opfundet en simpel og effektiv metode til at sikre kyststrækninger mod havets eroderende effekt.

For at bevise sin påstand etablerede Poul Jakobsen firmaet Skagen Innovations Center, der i 2005 fik lov til at hamre rør ned i kysten ved Skodbjerge.

Læs også: Forsøg med gådefuld kystsikring

Frem til 2008 udgjorde drænrørene to delstrækninger på en i alt 11 kilometer lang forsøgsstrækning. Herefter konkluderede to eksperter, den ene udpeget af Kystdirektoratet, den anden af Poul Jakobsen selv, at de 1,5 meter lange trykudligningsrør ikke kan bruges til kystsikring.

Læs også: Her er rapporterne om de virkningsløse drænrør

Opfinderen fandt dog eksperternes rapport så fejlbehæftet, at han protesterede og fik opbakning af ingeniørfirmaet Dansk Geo-servex. Professorerne erkendte mindre fejl, men intet, der kunne rokke ved konklusionen.

Samtidig kom Poul Jakobsen i voldsom strid med Kystdirektoratet, som han anklagede for hærværk mod drænrørene. Men konklusionen stod ved magt.

Læs også: Opfinder af drænrør vil melde Kystdirektoratet til politiet for hærværk

Der lå sagen et par år, indtil et politisk flertal i Folketinget med tidligere transportminister Hans Christian Schmidt (V) i spidsen beordrede nye forsøg med drænrørene, denne gang ved Esbjerg.

Læs også: Skandale om drænrør fortsætter: Minister klar til nye forsøg

De rør nåede dog ikke at komme i sandet, inden regeringsmagten var skiftet, og den nye transportminister Henrik Dam Kristensen (S) trak stikket. Han mente ikke, at der var grund til at betale en halv million kroner om året for nye forsøg, når nu eksperterne havde vurderet, at plasticrørene ikke sikrer Vestkysten.

Læs også: Slut med omstridte drænrør: Minister trækker stikket

Det oprindelige forsøg kostede skatteyderne otte millioner kroner, og Poul Jakobsen selv har hele tiden - også i Ingeniøren - fastholdt, at rørene virker efter hensigten.

Læs også: Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«

Dokumentation

Tvmidtvest: Poul Jakobsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er simpelthen nogle af de bedste penge de offentlige har brugt. En årelang følgeton med drama, intriger og nu også gensidige politianmeldelser. Jeg trækker i hvert fald på smilebåndet, hver gang jeg læser om projektet. Lidt på samme måde, som når Ruf'en nævnes.

I forhold til de store dramaproduktioner på dr, virker det som man får meget mere underholdning for pengene på denne måde. Og det er jo samtidig åbenbart en historie uden ende, dvs. en kilde til evig underholdning.

Mere af den slags for offentlige midler tak!

 • 0
 • 0

Hvis det er så svært at finde rørene som TV avisen beskrev, må det være totalt spild af penge at gennemgrave stranden for at fjerne dem.
Plastrør er vist ikke i sig selv særligt farlige så hivs man ikke kan se dem.....

Er der nogen der for alt i verden skal have bevist at sandfodring er den eneste mulighed.
Det må være meget dyrt og energikrævende at kæmpe mod havets kræfter med lastvogne og gummigeder.
Som jeg ser det taber alle nu :-(

 • 0
 • 1

Hvis det ikke virker, så er det ikke vejen at gå.
Og jo, så skal rørene op - man rydder op efter sig.

At den borgerlige regering har set en pointe i at bruge penge på noget uvirksomt er vel deres forklaringsproblem.

 • 0
 • 0

Hvis det er så svært at finde rørene som TV avisen beskrev, må det være totalt spild af penge at gennemgrave stranden for at fjerne dem.

Plastrør er vist ikke i sig selv særligt farlige så hivs man ikke kan se dem.....

Forestil dig at du løber henover en sandstrand på bare fødder og så klasker foden ned i toppen af et plastrør, der ligger skjult lige under overfladen. Ikke livsfarligt, meeeen....

 • 0
 • 0

[quote]Hvis det er så svært at finde rørene som TV avisen beskrev, må det være totalt spild af penge at gennemgrave stranden for at fjerne dem.
Plastrør er vist ikke i sig selv særligt farlige så hivs man ikke kan se dem.....

[quote]

Må vi andre så også grave plastaffald ned på strandene, hvis affaldet ikke er særligt farligt?

 • 0
 • 0

For mange år siden var der en mand der sagde, at Jorden var rund, hvilket Jorden jo altid har være. Så han talte sandt.
Ham slog man ihjel, ikke direkte men næsten. Man satte ham i husarrest.
Han var oppe mod Præsterne fra kirken. Så dem skal man passe på ikke at fortælle noget, de ikke selv har fundet på eller opdaget
Jeg mener i denne sag, at det er dem fra kystdirektoratet, der burde i husarrest.
mvh
Ivar Christensen

 • 1
 • 2

Præsterne har intet med denne sag at gøre. Rørerne har været nedgravet mange steder i verden, og har intet sted vist nogen effekt. På vestkysten er de mange steder i færd med at grave sig selv op af sandet. Ikke imponerende.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Praktisk viden er ikke altid et handicap.
Der er sat i tusindvis af fyrretoppe i klitten og på stranden ved Vestkysten. De er bestemt ikke rare for en bar fod. Men de virker. Rørene er vel som en sten på stranden.
Peter Larsen
Når Du har så eksakt viden, vil jeg gerne vide, hvilken vej du har kørt til stranden, når du har gjort dine skråsikre observationer. Og hvor ofte og i hvor mange år har du gjort dine observationer?
Hvide Sande Havns udvidelser har måske en virkning. Meget længere læmoler kan have sin virkning.
Og som du ved, benytter Kystdirektoratet jo den praksis, at man lader sandet fyge op over 1. klitrække for at gøre den bredere og højere, netop ved Skodbjerge, hvor du jo ved, at sommerhusene ligger lidt tilbagetrukket. Situationen er helt anderledes ved Bjerregårdsvej, Julianevej og Havbjergevej m. fl., hvor sommerhusene ligger lige op ad klitten.
Man skal vist have overnaturlige evner til at vurdere havets og vindens virkning for at have så skråsikre holdninger.
Hvem tør stille garanti for, at rørene ikke virker? Øvelsen går jo ud på at få mest muligt kystsikring for færrest penge. Høfder er jo blot at flytte proble-merne, og nu er problemerne flyttet fra Thyborøn næsten helt ned til Klegod, så Vestkysten bliver overfyldt med høfder.
Røreren er dog en forholdsvis billig middel, og der kan bestemt argumenteres for deres virkning, især ud fra praktiske forhold.
mvh. Jens Høy

 • 0
 • 1

@Jens Høy

Jeg forholder mig til det faktum at alle undersøgelse viser at der ingen virkning er. Det gælder vestkysten, Thailand, Australien osv.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Jeg prøvede at så lidt tvivl i troen på "alle undersøgelser"s troværdighed.
Jeg holder mig til Vestkysten.
Hvor meget sand og grus er der ført med strømmen langs kysten?
Hvor meget sand er føget ud i vandet og ført bort af strømmen?
Hvor meget sand er lejret i klitten?
Hvordan har udvidelsen og flytningen af læmolerne i Hvide Sande påvirket havstrømmen?
Hvor meget sand er lejret p.g.a. af faskiner, plantning af hjelme og marehalm m.m.?
Ingen undersøgelse viser det, og derfor kunne man måske være lidt skeptisk.
Hvis man har observeret havets og vindens påvirkning af Vestkysten gennem årtier, har man en ide om, at man ikke kan se resultatet i en facitliste.
Opgaven for rørene må vel være, at bryde "sukkerknald-effekten" ved lavvande, så vandet siver væk og sandet bliver så tørt, at det kan blæse længere op på stranden og lægge sig i læ af faskiner, beplantning, affald, sten m.m.
Høfder og strandfodring er meget dyre, men giver evig beskæftigelse, og det er jo så godt for entreprenører, planlæggere m.v.
Jeg har i en anden tråd om samme emne nævnt, at udløbet ikke skulle have været anlagt i Hvide Sande. Gad vide, om der ville være så store problemer fra Thyborøn til Fanø, hvis havnene ikke var der?
mvh. Jens

 • 0
 • 1

Jo, men hvis rørene havde en markant effekt, så ville vi vide det nu. Der er ikke noget i vejen med undersøgelses metoden, langtids overvågning af lange strækninger. Sandvandring sker uanset om rørerne er der eller ej, og kun lang tids overvågning og statistik kan afsløre om der er effekt eller ej. Bare at kigge på et lille stykke strand siger ikke noget.

Vestkysten har nok brug for en markant effekt, og så skal der andre midler til.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

For mange år siden var der en mand der sagde, at Jorden var rund, hvilket Jorden jo altid har være. Så han talte sandt.

Ham slog man ihjel, ikke direkte men næsten. Man satte ham i husarrest.

Han var oppe mod Præsterne fra kirken. Så dem skal man passe på ikke at fortælle noget, de ikke selv har fundet på eller opdaget

Jeg mener i denne sag, at det er dem fra kystdirektoratet, der burde i husarrest.

mvh

Ivar Christensen

Det er vist ikke helt det samme. Det er rigtigt at man i middelalderen blev straffet for at sige kirken imod, uden at kirken undersøgte om manden havde ret.....
I den her sag har det været undersøgt, i gennem de seneste 10 år forskellige steder i verden, uden at komme frem til en målelig effekt af rørene. Eksperter har skrevet rapporter om rørene der konkludere at de ikke virker. Og hvad værre er staten har betalt 8 millioner for at opfinderen kunne få prototypetestet sin opfindelse....

 • 0
 • 0

Så skal Staten da også betale Vestas for at teste deres møller !
Hvad nu hvis de virkede ???

 • 0
 • 0

Kære debattører

Jeg har fjernet nogle tidligere indlæg i denne debat, da de var uden for emnet, samt enkelte indlæg der indeholdt personangreb. Beklager hvis der skulle være opstået huller i tråden.

Hilsen Caroline, debatmoderator, ing.dk

Debattens regler: ing.dk/vilkaar

 • 0
 • 0

Hej Caroline
Godt at du fik ryddet lidt op i denne tråd, der var efterhånden gået kludder i etikken :-)
Men hvad er det for en tråd, der er blevet lukket (måske lidt off-topic)?
V.h. Jan Søndergaard

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten