Kystdirektoratet: Blå plasticrør er vores største sagskompleks

Det er ikke småting, man modtager, hvis man søger om aktindsigt i Poul Jakobsens blå plasticrør - de såkaldte drænrør - hos Kystdirektoratet.

Poul Jakobsen optræder første gang tilbage i 1992, og knap 20 år og adskillige forsøg senere, anslår direktoratet, at man har omkring 75.000 dokumentsider, der omhandler drænrørene.

Det gør det til Kystdirektoratets største sagskompleks. Overhovedet.

»Meget af det handler om forsøget fra 2004-2008; rapporter frem og tilbage, målinger, data og vurderinger. En anden del er et antal kystbeskyttelsessager, hvor han har søgt om tilladelse til at sætte rørene hos private grundejere gennem tiden,« siger souschef i Kystdirektoratet, Carl-Christian Munk-Nielsen.

Han forklarer, at det timemæssigt altid har været en stor opgave i direktoratet, og at en umiddelbar opgørelse giver, at der hvert år er blevet brugt et mandeår i arbejdstimer på drænrørssagen.

Carl-Christian Munk-Nielsen erkender, at tiden kunne være blevet brugt på noget andet, men at det er Kystdirektoratets opgave at arbejde med forskellige kystbeskyttelsessager.

»Det er klart, at tiden man bruger, går fra noget andet. Men det er ikke sådan, at vi har lidt på grund af det her,« siger han.

Millioner på virkningsløse rør

Foruden en masse administrativt arbejde med sagen, er der dog også gået penge fra det almindelige budget.

I perioden 2004-2008 betalte Kystdirektoratet, efter ønske fra daværende transportminister Flemming Hansen, et forsøg med drænrørene til 7,8 millioner kroner. Pengene blev taget fra det almindelige budget, der blandt andet bruges til sandfordring.

Forsøget konkluderede, at rørene er virkningsløse.

Forsøget ved Hvide Sande, blev der givet mindst 15 tilladelser til privatbetalte forsøg med drænrørene. Men efterhånden er interessen aftaget, lyder det fra Kystdirektoratet.

»De sidste tilladelser blev givet for mange år siden, før forsøget. Han tilbød grundejere at lave et anlæg, lade det stå et års tid, og så bagefter kunne man beslutte, om man ville lade det stå. Det var ikke helt gratis, han tog lidt penge for det, men det er ikke noget, at man som myndigheder går ind og kigger på,« siger Carl-Christian Munk-Nielsen.

»Så vidt jeg husker, var der nogle ganske få grundejere, der valgte at fortsætter med en lejeaftale. Men så i løbet af nogle år er de klinget af.«

Betalt for leje af drænrørene

Ved forsøget mellem 2004 og 2008 fik Poul Jakobsen omkring tre millioner kroner af Kystdirektoratet. En del af pengene var betaling for leje af rørene, og en del af pengene gik til opmåling af stranden, som Carl-Bro udførte.

Kystdirektoratet har ikke kunnet oplyse, hvor mange penge der er gået til hvad, men ved et nyt forsøg forventes Poul Jakobsen at skulle have 500.000 kr. om året for udlejning af drænrør.

Transportministeren har trods gentagne henvendelser ikke lyst til at udtale.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor kan han ikke bevise noget ud fra alle disse ? Citat fra Pouls ansøgning om flere Danida penge i 2006 "The SIC coastal protection system is based on vertical drains. The vertical drains are manufactured by a subcontractor in Denmark. The SIC system is patent pended world wide. The SIC system installed on following places: Skagen Klitplantage Denmark Old Skagen Denmark Nørlev strand Denmark Mårup Kirke Denmark Nr. Lyngby Denmark Sæby Kommune Denmark Marstal Kommune Denmark Ålsgårde Denmark Hellebæk Denmark Holmsland Klit Denmark Reersø Denmark Denmark Ystad Sweden Malmö Sweden Ângelholm Sweden Tema Beach road Ghana Accra Beach Ghana Teluk Chempedak Malaysia Hervey Bay Australia Hollywood Beach USA

Og ikke et eneste af dem kan dokumentere at det virker ! Mystisks !

Patent pending er jo også udløbet, så hvis det havde været så godt havde mange nog taget iden op !

Jeg har stadig nogle af hans rør på lager og får gerne nogle lavet i Kina hvis der er nogle kunder !!

  • 0
  • 0

Denne sag om de lodrette drænrør har lighedspunkter med Aaberg-sagen, der startede i 1965 og sluttede i 1986, hvor store del af statsadministration inklusiv Poul Schlûtter blev involveret:

http://ing.dk/artikel/aaberg-sagen-fra-til...

Sagen om de lodrette plastrør er endnu et eksempel på Kejserens nye klæder. Det er helt vanvittigt at bruge penge på SIC. Hvor meget har det kostet indtil nu kostet ?

Det er forfærdelig at se hvordan politikere fra Venstre og Danske Folkeparti er blevet taget ved næsen og fortsat formodentlig vil blive det.

Stakkels Kystdirektorat, der har måttet lægge ryg til !

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten