Kvit ikke tobakken: De olierige blade kan puttes i dieselmotoren

4. januar 2010 kl. 16:227
Med en ændret genetisk sammensætning kan tobaksplantens olie bruges i dieselbiler. Amerikansk forsker mener, at olieindholdet i planten kan 20-dobles.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alt imens de sidste rygere kæmper med at kvitte tobakshungeren, så bliver der nu mulighed for at bruge den gamle kulturplante på en ny og bæredygtig måde, som ikke skader helbredet.

Et hold forskere fra Thomas Jefferson University i Philadelphia er nemlig i gang med at manipulere med tobaksplanten, så den kan bruges til produktion af biobrændstof. Og det er den tilsyneladende meget velegnet til. Op mod 40 procent af tobaksfrøenes vægt er nemlig olie.

Imidlertid er tobaksplantens forskellige sorter ikke særligt højtydende, når det drejer sig om frøudbytte. Siden tobaksrygning blev moderne har det været foretrukket at høste bladene. Derfor har udvælgelsen af de ønskede arveanlæg mest drejet sig om bladudbytte.

Kulturplanten Nicotiana tabacum viser sig at kunne bruges på en samfundsnyttig måde. Fremover vil hardcore rygere formentlig samle sig på parkeringspladserne og snuse ind, mens deres kolleger starter dieselbilerne for at køre hjem. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge lektor, Ph.D. Viacheslav Andrianov fra universitetets afdeling for kræftbiologi, så kan det lade sig gøre at få tobaksplanten til at ophobe langt mere olie end hidtil i de store blade.

Forsøg har vist, at olieindholdet kan 20-dobles, hvis man indsætter et gen fra planten Arabidopsis thaliana, som fremmer et bestemt enzym, der sætter gang i produktionen af triacylglicerol.

Samtidig fordobles også mængden af fedtsyrer til 5,8 procent vægt.

»Tobaksplanten er meget velegnet til fremstilling af biobrændstof, fordi den ikke bruges som fødemiddel,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et typisk tobaksblad af typen Nicotiana tabacum rummer mellem 1,7 - 4 procent olie.

Dokumentation

Artikel i Plant Biotechnology Journal (koster penge)
Artikel i Eurekalert

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
6. januar 2010 kl. 14:48

Jeg er ikke helt sikker på, om man satser både på frø og blade - eller kun bladene - efter at have læst artiklen (og egentlig heller ikke før....). Måske er det bare oplysningen om, at frøene er meget olieholdige, som forvirrer...

7
5. januar 2010 kl. 13:25

Stærk tobak:-)

6
5. januar 2010 kl. 11:35

Hvis der kommer tobaksrøg ud af motorerne, bliver jeg bekymret. Passiv rygning er jo sundhedsfarlig.

5
5. januar 2010 kl. 08:06

Om det har forårsaget en ubebalance i naturen vides ikke, fordi at Kineserne måske bruger censur.

ALtså den der omgang tro på tro tror jeg de færeste kan bruge til noget. En ting er sikkert, kina ville næppe kunne skjule sådan noget da planter somregel ikke respekterer grænser og kina har næppe muligheden for at blokkere en plantes DNS:)

4
5. januar 2010 kl. 04:23

Gen modificeret organismer skal testes grundigt før at man releaser dem ude i naturen. Man skulle nødigt ødeligge øko-systemet.

Kina har været modige og slap gen modificeret soya planter ud i naturen. Om det har forårsaget en ubebalance i naturen vides ikke, fordi at Kineserne måske bruger censur.

Hvis nu at man forbød rygning, så ville tobaks bønner være ramt, der ville det nok være aktuelt at få dem til at dyrke noget andet end tobak. Man skulle man nok høste noget andet end gen modificeret "benzin/olie" producerende planter.

3
4. januar 2010 kl. 23:54

»Tobaksplanten er meget velegnet til fremstilling af biobrændstof, fordi den ikke bruges som fødemiddel,« siger han.

Findes der andre planter, der er bedre egnet, og hvis eneste ulempe er, at de kan bruges som fødemiddel?

2
4. januar 2010 kl. 19:26

Ja hamp burde vel nærmest være endnu mere egnet når man tænker på hvor hurtigt det vokser og hvor meget plantemateriale sådan en plante kan producerer på nogle måneder.