Kvinders brystkræft sætter sig i håret

21. februar 2008 kl. 09:024
Hår fra kvinder med brystkræft får ringe ved udsættelse for røntgenstråler. Måske kan det bane vejen for at teste brystkræft ud fra hårprøver.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hår fra kvinder med brystkræft adskiller sig fra kvinder uden brystkræft. Det har australske forskere fra firmaet Fermiscan i Sydney ifølge International Journal of cancer fundet ud af ved at udsætte håret for røntgenstråler.

Når hår bliver udsat for røntgenstråler, bøjer strålerne sig i et tydeligt mønster efter alfa-keratin, der er det protein, som danner hår.

Den viden anvendte de to forskere, Gary Corino og Peter French, da de sammenlignede hårprøver fra 13 brystkræftpatienter og 20 raske kvinder.

Hårprøver blev klippet af så tæt ved huden som muligt for at skaffe eksempler på den nyeste hårvækst. Resultatet var, ifølge forskerne, et "konsistent alfa-keratin-mønster røntgenstrålerne i hårprøverne".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hår fra brystkræftpatienter lavede det samme mønster som hår fra raske bortset fra tilføjelsen af et nyt element: En tydelig ring, der viste sig at være en temmelig pålidelig indikator på brystkræft.

Ringmønsteret forklarer forskerne med, at det enten kan skyldes tilstedeværelsen af et fremmed fedtstof i hårfiberen som resultat af en svulst, eller også influerer sygdommen på hårsækkene.

Konklusionen hos forskerne selv er, at der er brug for flere undersøgelser, inden det bliver muligt at teste brystkræft ved hjælp af en hårprøve.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
22. februar 2008 kl. 11:58

Hej Mads!

  • Det staves altså stadig "tendentiøs"! ;-)
3
22. februar 2008 kl. 11:36

Kære Jesper og John

Brødteksten er Birgittes værk. Jeg har redigeret hendes artikel og i den forbindelse ændret overskriften til den nuværende. Så det er mig, der skal modtage klask og kindkys for den. Og jeg vil fastholde, at det sidste bør være tilfældet.

Jeg mener, overskriften er både vækkende og dækkende for indholdet. Du mener, den er tendensiøs - altså præget af en ensidig fortolkning. Det forudsætter, at der er flere fortolkninger/forklaringsmodeller at vælge imellem, men at man blindt fokuserer på én enkelt. I det her tilfælde var de muligheder ikke til stede, så vidt jeg kan se. Kernen er jo såre enkel: brystkræft viser sig i håret som ringe ved udsættelse af røntgenstråler. Hvorfor ved forskerne endnu ikke, men det er påvist.

Mvh Mads Nyvold, journalist på Ing.dk

2
21. februar 2008 kl. 21:00

Er den ikke lige lovlig tendensiøs?

Har du læst brødteksten?

  • [tendentiøs!]
1
21. februar 2008 kl. 20:38

Kære Birgitte,

Jeg troede selvfølgelig ikke på overskriften da jeg så den - men alligevel. Er den ikke lige lovlig tendensiøs?

hilsen Jesper