Kvinder netværker bedre uden mænd
Umiddelbart skulle man tro, at et netværk, der var åbent for både kvinder og mænd, ville være mest attraktivt. Alene af den grund, at der ville være cirka dobbelt så mange potentielle deltagere. Men sådan hænger verden ikke nødvendigvis sammen.
Det er derfor helt bevidst, at DTU-netværket 'Hypatia – Women in Engineering' alene er forbeholdt kvindelige ingeniører og ingeniørstuderende, fortæller Christina Jensen, der er formand for netværket, som mønstrer cirka 400 medlemmer.
Hun læser Design og Innovation på DTU og forventer at være færdig om knap et år.
Mangler du et studiejob, så find det her
»Generelt er kvinder ikke så gode til at netværke som mænd, så hvis vi havde et fælles netværk, ville kvinderne ikke få så meget ud af det. Nogle kvinder synes, at det er lidt for koldt og kynisk at netværke, fordi man kun snakker med folk for at få professionelle og ikke menneskelige kontakter. I vores netværk vil vi gerne vise, at netværk ikke bare er business, men også kan være hyggeligt og sjovt, og at man kan få rigtig gode veninder,« siger Christina Jensen.
Hun oplever, at kvinder er mere åbne og har større lyst til at blande sig i en debat, når der ikke er mænd til stede:
»Som kvindelig ingeniør kan man godt blive lidt træt af altid at være omgivet af mænd, og derfor er det rart som pige at tale om typiske kvindeting eller -følelser. Det kan være rigtig hårdt at være den eneste kvinde i en gruppe; måske fordi man har en lidt anden måde at arbejde på,« siger Christina Jensen og kommer med et eksempel fra et arrangement om personlig gennemslagskraft:
»Her havde vi et rollespil, hvor vi skulle udfordre hinanden, og det var rart, at der kun var kvinder med, fordi mænd ofte dominerer i en samtale eller et rollespil. Det bliver lidt mere uformelt og lidt sjovere, når der kun er kvinder,« forklarer hun.
Stigende interesse fra virksomheder
Hypatia har eksisteret i snart fem år, og inden for de seneste par år har netværket oplevet en stigende interesse fra virksomheder, der vil lave arrangementer med netværket:
»Jeg tror, det skyldes, at mange virksomheder er blevet opmærksomme på at få en mere ligelig fordeling af mandlige og kvindelige ingeniører og mandlige og kvindelige ledere,« vurderer Christina Jensen.
Netværket er en form for sandkasse, hvor vi kan prøve forskellige organisatoriske ting.
--Christina Jensen, DTU-studerende og formand for Hypatia
Helt basalt handler det dog om, at Hypatia giver et netværk, som er nyttigt både som studerende og færdig ingeniør. Således er der flere eksempler på, at netværkets medlemmer i forbindelse med arrangementer har fået stablet et specialeprojekt på benene, fordi de faldt i snak med en repræsentant fra en af de virksomheder, der deltog.
Ud over den åbenlyse fordel ved at lære flere fagfæller at kende ser hun netværket og sit formandshverv som en oplagt mulighed for at få erfaringer, det ellers er vanskelige at skaffe i studietiden.
»Netværket er en form for sandkasse, hvor vi kan prøve forskellige organisatoriske ting af, f.eks. at drive en organisation og at lede folk og projekter. Det er meget spændende og lærerigt, fordi jeg på sigt gerne vil være projekt- eller linjeleder,« forklarer Christina Jensen.
Læs også: Sådan får du udbytte af dit netværk
Hun har allerede haft nytte af netværket i forbindelse med en opgave:
»I forbindelse med et studieprojekt om udviklingsprocesser, ringede jeg til en af kvinderne i Hypatia-netværket, som arbejder hos Rockwool, for at høre, om de vil være med, og det sagde de ja til,« forklarer hun og tilføjer, at det også internt på studiet er en fordel, fordi netværket er en mulighed for at samarbejde på tværs af retninger.
En genvej til job
Christina Jensen forventer, at netværket vil være en hjælp, når hun bliver færdig som ingeniør.
»Hvis jeg ikke bliver tilbudt et job der, hvor jeg skriver speciale, har jeg helt klar tænkt mig at ringe til folk fra netværket, der arbejder i ingeniørvirksomheder, og spørge, om de vil anbefale mig,« siger hun.
I morgen er det Kvindernes Internationale kampdag, men det er ikke en begivenhed, der bliver markeret i Hypatia:
»Hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg slet ikke tænkt på det. Det er ikke noget, vi går op i. Vores mål er bare at gøre kvinder bedre til at netværke, styrke deres netværk og give dem et stort netværk, mens de studerer, fordi det er så vigtigt for karrieren,« siger Christina Jensen.
Læs også: Hvordan kan jeg bruge mit netværk til at få et job?
