Kvindelige ingeniører har lønefterslæb fra dag 1

Plus24. december 2019 kl. 11:1113
Kvindelige ingeniører har lønefterslæb fra dag 1
En analyse, som IDA foretog i 2018, viser, at kvindelige ingeniører har et uforklarlig lønefterslæb på 4,3 procent i forhold til deres mandlige kolleger, når der bliver korrigeret for alder, uddannelsesretning og branche. Illustration: Privatfoto.
Nyuddannede kvindelige ingeniører får væsentligt mindre i startløn end deres mandlige studiekammerater: »At tale løn er angstprovokerende.«
Artiklen er ældre end 30 dage

Udtrykket selvopfyldende profeti ligger lige for ved læsningen af IDA Lønstatistik 2019 – i hvert fald når det gælder startlønnen for nyuddannede ingeniører årgang 2019.

Tilbage i november kunne ing.dk fortælle, at kvindelige nat-tek-studerende forventer flere tusinde kroner mindre i startløn end mandlige.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
12. januar 2020 kl. 22:01

Der er intet i verden som bare er sådan som det er. Jeg får indtryk af at du arbejder i en stor virksomhed, den har måske en ligebehandlingspolitik, som din chef ikke må forbryde sig mod. Gå til din tillidsrepræsentant eller din chefs chef. Hvis din chef er direktøren eller måske ejeren, så bliver det vanskeligt for dig. Så er det du må gøre op med dig selv om det er et sted du fortsat vil arbejde.

12
12. januar 2020 kl. 00:09

Hej Erik. Nej, det fungerede ikke. Jeg er en stærk negotiator på forvejen, så har jeg været forberedt med argumenterne. Jeg fik at vide at sådan er det bare. Mine mandlige kolleger vidste lige så godt, men ingen turde at sige noget. Derfor undrer jeg mig meget, at der er så meget snak om, at vi, kvinder, ikke er gode til at forhandle vores løn. Jeg kender til andre 2 kvindelige ingeniører, som har oplevet nogenlunde det samme. Og jeg tør at sige, at manglen på kommentarer fra andre kvinder her på trådet, tyder på, at vi ikke er de eneste i sådan en situation. At være åben, kan betyde for mange værre konditioner på arbejdspladsen, inklusiv stærk mobning. Bare kig på kommentarene til dette indlæg:) Alle ville gerne tyde på, at vi, kvinder gør det forkert:) Hvor mange er parate til at acceptere, at lønforskellen kommer fra det, at kvinderne kan blive mødre på et tidspunkt eller at mange tror på at kvinder er ikke lige så gode ingeniører som mænd? Jeg ser frem til en udvidet statistik samt en dybere undersøgelse af hvad kvindelige ingeniører oplever på arbejdspladsen.

11
30. december 2019 kl. 23:30

Jeg savner meget flere kommentarer fra vores kvindeingeniørkolleger til dette indlæg.

Foreløbigt er du meget alene på tråden, Erzsebet, men hvis du mener/ved at du bliver uretfærdigt behandlet, så vil jeg anbefale at du går direkte til din chef, for at få en forklaring på hvorfor det er tilfældet. Du skal ikke vente på mere statistik, bare gå til den, på en ordentlig og saglig måde, selvfølgelig. Du kan jo fx starte med at sige: jeg ved at xxx, som laver det samme som mig, får så og så meget i løn. Hvad skal der til for at jeg kan få lige så meget? Jeg tror at det er de færreste chefer som vil affærdige dig, hvis du har argumenterne i orden. Og husk, du må aldrig true med at sige op, hvis du ikke får din vilje. At sige op er ikke noget man snakker om, det er noget man gør (og al erfaring siger i øvrigt, at det er når man skifter job, at man får de største lønstigninger). Held og lykke med det.

10
29. december 2019 kl. 14:25

Vi kommer nok ikke så langt med anekdotisk viden.

Mere præcis statistik plz.

9
28. december 2019 kl. 23:23

Lavtlønsjob eller højtlønsjob, i min erfaring (selv og andre kvindeingeniører jeg kender - ikke ledere), vi, kvinder starter med en væsentlig lavere løn end mænd. Selvom man har flere års erfaring (sammenlignet med en nybegynder kollega), man rejser 50% mere end den mandlige kollega, man løser opgaver som på lignende projekter løses af flere medarbejdere (i den samme virksomhed), virksomhederne beholder lønforskellen og de endda sikrer at løngabet bliver endnu større med tiden. Så ja, vi er den billige arbejdskraft. Jeg vil også meget gerne se en mere detaljerede lønstatistik, måske per branche, virksomhed, anciennitet, køn, arbejdsopgaver osv. Mange mænd skriver at lønforskellen er pga. jobindholdet (fx. kvinder tager mindre udfordringer, mindre rejsedage osv.). Her vil jeg gerne se en lønstatistik per branche/job/inkluderede arbejdsopgaver/køn/alder. (Dette pga. jeg kender til flere kvinder med udfordrende arbejdsopgaver som får meget mindre i løn end deres mandlige kolleger, som tager mindre udfordrende opgaver.) Og vi får heller ikke opbakning fra vores mandlige kolleger i tilfælde af diskrimination baseret på køn. De fleste er bange for, at hvis de gør noget, så vil der være konsekvenser for dem. Jeg udelukker selvfølgelig ikke, at der er virksomheder, hvor mandlige kolleger står op for deres kvindelige kollega. Men det er noget, jeg har aldrig hørt om. Jeg savner meget flere kommentarer fra vores kvindeingeniørkolleger til dette indlæg. Da det er tale om kvinder, det ville være rart at læse deres meninger også...

8
28. december 2019 kl. 02:31

Ikke nødvendigvis.

Man kigger vel på hele CV’et, eksamensbeviser eksamensprojektet.

Fra lønmodtagersiden kigger man på løn, rejsedage, fleksibilitet, branche, konkurrenceklausuer og karrieremuligheder o.m.a

Nogle mænd vælger faktisk deres fag og projekter efter at ende i højtlønsjob. Sikkert også nogle kvinder. Men hvem lægger mest vægt på det?

6
27. december 2019 kl. 14:29

Der er en imho en fejl i artiklen: Der står at kvinder har et uforklarligt lønforskel..

Der burde nok stå uforklaret lønforskel hvis man alene kigger på branche anciennitet og uddannelse.

Løn afhænger af mange andre parametre.

Hvis kvinder reelt var billigere arbejdskraft i forhold til værdiskabelsen, skulle man tro at der ville være en forskel i arbejdsløsheden.

Er der kønsopdelt statistik for fx selvstændige læger eller tandlæger? Hvis der er en forskel i produktiviteten på grund af forskelle i valg ville man nok kunne se det her.

5
26. december 2019 kl. 21:10

men det ville være rart at have lidt mere info

Jeg kan kun tilslutte mig. Hvor stor er forskellen inden for hver branche? Inden for min branche (elektronik/software) har jeg kun set en kvinde. Hun var i øvrigt en velrespekteret leder.

Kvinder, hvis i læser det her: Vi vil meget gerne have jer som kolleger. Personligt har jeg aldrig mødt en chef jeg kan forestille mig ville være et r@vhul over for nogen fordi de er en kvinde. Skulle i på nogen mulig måde komme ud for det så tag det op med jeres kollegaer. Jeg er hundrede producent sikker på ti ud af ti ingeniører vil støtte jer hvis der er tale om diskrimination.

4
26. december 2019 kl. 11:30

Personligt ville jeg gerne have lidt flere tal/illustrationer på dataen. Hvad er variansen, er det en enkelt gruppe mandlige ingeniører der trækker mændende op? Er det en enkelt gruppe kvindelige ingeniører der trækker kvinderne ned? En two sample t-test for at man kan se forskel på de to grupper?

Jeg siger ikke at det er forkert konkluderet, men det ville være rart at have lidt mere info.

2
25. december 2019 kl. 16:17

Vi Ingeniører har desværre en fagforening, der har travlt med at lege politikere: Rigtig meget snak og utrolig lidt handling.

1
25. december 2019 kl. 12:47

Iflg. min erfaring, lønforskellen mellem mænd og kvinder har intet med lønsamtale at gøre. I bund og grund der er tale om, at mænd er betragtet som bedre ingeniører, selvom kvinderne, i mange tilfælde, beviser det modsatte. Kvinder, i mange tilfælde, er set på, som fremtidige mødre (=mulig økonomisk tab for virksomheden), allerede fra starten af. Hvis en kvinde med børn ville avancere i en mandlig virksomhed, i de fleste tilfælde bliver hun ikke taget i betragtning. I øvrigt, vi, ingeniører i det private, ikke kan få juridisk hjælp fra vores fagforening i tilfælde af stor (over 4500 dkk) lønforskel mellem mænd og kvinder i en afdeling. Det bliver nægtet med udsagn at der er næsten ingen mulighed for at vinde sådan en sag, at iflg. det danske lovgivning er OK at have forskellige lønniveauer i den samme afdeling. Hvis vi vil gerne have lige løn i fremtiden, så skulle vores fagforening kæmpe for lige løn mellem kønnerne, og tage op til Ankestyrelsen/retten disse slags sager. Vi kommer ingen steder, bare med at snakke. Der skal kæmpes for, både på det politiske og det retslige niveau.