Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Kviksølvniveauet i havene er tredoblet siden industrialiseringen

Verdens have indeholder mellem 60.000 og 80.000 ton kviksølv fra forurening, og grundet menneskeskabte forhold er mængden i lave farvande tredoblet siden den industrielle revolution, mens indholdet i mellemdybe farvande er vokset med 150 procent.

Det konkluderer et hold forskere i en netop publiceret artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature efter at have undersøgt alle de større have i en årrække.

Undersøgelsen viser, at der relativt set er mest kviksølv i de kolde farvande omkring Island og Antarktis. Men ifølge Carl Lamborg, der er forsker ved Institut for Maritim Kemi og Geokemi på Woods Hole Oceanographic Institution, Massachusetts, er de fundne mængder langt mindre, end hvad man havde forventet på baggrund af tal for afbrænding af kul, cementproduktion og andre industrier, der resulterer i udledning af kviksølv. Hvis forventningerne står til troende, mangler der mange tusinde ton.

»Hvor er resten? Guldminevirksomhed kan være en stor kilde, så det forsvundne kviksølv kan være i jorden nær miner,« udtaler Lamborg ifølge Newscientist.

Et andet bud på, hvor det forsvundne kviksølv befinder sig, kan være i sediment ved flodmundinger og kystvande i primært Asien.

Helen Amos, der er forsker på Harvard University, har for nylig estimeret, at omkring 90 procent af det kviksølv, der løber gennem floder som resultat af minedrift, ender i netop de asiatiske sedimenter.

Kviksølv kan være yderst skadeligt for mennesker, og konsekvenserne kan være skader på nervesystemet allerede i forsterstadiet, hvilket kan gøre børn udviklingshæmmede.

Kulafbrænding og minedrift er nogle af de industrielle processer, der er skyld i udledning af kviksølv.

Ifølge Carl Lamborg kan den øgede mængde af kviksølv i lavere vande øge menneskers indtag af stoffet gennem de fisk, vi spiser. Og han håber, at de nye tal kan være en øjenåbner.

»Jeg håber, at det vil hjælpe flere lande frem til en vurdering af, hvor meget vi har brug for at regulere udledningen af kviksølv,« udtaler han ifølge tidsskriftet Science.

Flere end 100 lande har underskrevet Minamata-traktaten, der har til formål at nedbringe den globale udledning af kviksølv. Traktaten tager sit navn fra den japanske by, hvis befolkning har lidt grusomt af kviksølvforgiftning med flere tusinde ofre siden 1950’erne. Byen lægger også navn til Minamata-syge, der netop kommer af kraftig kviksølvforgiftning.

Læs også: Svenskere finder de højeste giftkoncentrationer nogensinde på bunden af Østersøen

Kilde Nature
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så spis noget gris istedet for! Det er billigere end fisk, smager 100 gange bedre og lugter ikke så grimt! Og ifølge denne artikel, mellem linjerne, sundere!

 • 0
 • 6

"Tredoblet" lyder af så meget, men i forhold til hvad?

Jeg kan godt regne ud at hvis 60-80.000 ton er en tredobling i forhold til før industrialiseringen, så må tallet dengang have været 20-27.000 ton.

Men hvad betyder det at der er knap 6.000 kubikmeter kviksølv i 1.400.000.000 kubikKilometer vand? Og er det vanvittigt meget værre end dengang der 'kun' var 2.000 kubikmeter kviksølv i havene?

 • 2
 • 0

God pointe.

Til sammenligning vurderes det iøvrigt at der forefindes 4,5 mia tons uran opløst i verdenshavene.

Så pas på næste gang i bader i havet, slug ikke vandet - det er jo en radioaktiv suppe!

 • 2
 • 2

Ikke for at blive forgiftet, men jeg er i besiddelse af et gammelt søjlebarometer i messing hvor søjlen er 80 cm høj, den kan jo forgifte mange hvis mine arvinger eller andre begynder at lege med kviksølvet, til den tid aner de ikke hvad de har med at gøre da de ikke jo har set det før.

Nu er jeg ældre.....skal jeg aflevere barometeret som farligt affald når det er på tide eller stole på at mine instrukser bliver fulgt ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten