Så spis noget gris istedet for! Det er billigere end fisk, smager 100 gange bedre og lugter ikke så grimt! Og ifølge denne artikel, mellem linjerne, sundere!
Verdens have indeholder mellem 60.000 og 80.000 ton kviksølv fra forurening, og grundet menneskeskabte forhold er mængden i lave farvande tredoblet siden den industrielle revolution, mens indholdet i mellemdybe farvande er vokset med 150 procent.
Det konkluderer et hold forskere i en netop publiceret artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature efter at have undersøgt alle de større have i en årrække.
Undersøgelsen viser, at der relativt set er mest kviksølv i de kolde farvande omkring Island og Antarktis. Men ifølge Carl Lamborg, der er forsker ved Institut for Maritim Kemi og Geokemi på Woods Hole Oceanographic Institution, Massachusetts, er de fundne mængder langt mindre, end hvad man havde forventet på baggrund af tal for afbrænding af kul, cementproduktion og andre industrier, der resulterer i udledning af kviksølv. Hvis forventningerne står til troende, mangler der mange tusinde ton.
»Hvor er resten? Guldminevirksomhed kan være en stor kilde, så det forsvundne kviksølv kan være i jorden nær miner,« udtaler Lamborg ifølge Newscientist.
Et andet bud på, hvor det forsvundne kviksølv befinder sig, kan være i sediment ved flodmundinger og kystvande i primært Asien.
Helen Amos, der er forsker på Harvard University, har for nylig estimeret, at omkring 90 procent af det kviksølv, der løber gennem floder som resultat af minedrift, ender i netop de asiatiske sedimenter.
Kviksølv kan være yderst skadeligt for mennesker, og konsekvenserne kan være skader på nervesystemet allerede i forsterstadiet, hvilket kan gøre børn udviklingshæmmede.
Kulafbrænding og minedrift er nogle af de industrielle processer, der er skyld i udledning af kviksølv.
Ifølge Carl Lamborg kan den øgede mængde af kviksølv i lavere vande øge menneskers indtag af stoffet gennem de fisk, vi spiser. Og han håber, at de nye tal kan være en øjenåbner.
»Jeg håber, at det vil hjælpe flere lande frem til en vurdering af, hvor meget vi har brug for at regulere udledningen af kviksølv,« udtaler han ifølge tidsskriftet Science.
Flere end 100 lande har underskrevet Minamata-traktaten, der har til formål at nedbringe den globale udledning af kviksølv. Traktaten tager sit navn fra den japanske by, hvis befolkning har lidt grusomt af kviksølvforgiftning med flere tusinde ofre siden 1950’erne. Byen lægger også navn til Minamata-syge, der netop kommer af kraftig kviksølvforgiftning.
Så spis noget gris istedet for! Det er billigere end fisk, smager 100 gange bedre og lugter ikke så grimt! Og ifølge denne artikel, mellem linjerne, sundere!
Den kommer vi alligevel ikke til at mærke, for vi forgifter vores planet til døde længe før.
"Tredoblet" lyder af så meget, men i forhold til hvad?
Jeg kan godt regne ud at hvis 60-80.000 ton er en tredobling i forhold til før industrialiseringen, så må tallet dengang have været 20-27.000 ton.
Men hvad betyder det at der er knap 6.000 kubikmeter kviksølv i 1.400.000.000 kubikKilometer vand? Og er det vanvittigt meget værre end dengang der 'kun' var 2.000 kubikmeter kviksølv i havene?
God pointe.
Til sammenligning vurderes det iøvrigt at der forefindes 4,5 mia tons uran opløst i verdenshavene.
Så pas på næste gang i bader i havet, slug ikke vandet - det er jo en radioaktiv suppe!
Ikke for at blive forgiftet, men jeg er i besiddelse af et gammelt søjlebarometer i messing hvor søjlen er 80 cm høj, den kan jo forgifte mange hvis mine arvinger eller andre begynder at lege med kviksølvet, til den tid aner de ikke hvad de har med at gøre da de ikke jo har set det før.
Nu er jeg ældre.....skal jeg aflevere barometeret som farligt affald når det er på tide eller stole på at mine instrukser bliver fulgt ?
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard