Kvantetrick kan fordoble CD'ers kapacitet

En af fysikkens grundlæggende love er blevet brudt af to hold canadiske fysikere, der har fundet en metode til at sammenfiltre lyspartikler så deres egenskaber fordobles.

Metoden vil en dag gøre det muligt at pakke og læse mere tætpakkede oplysninger fra CD'ere og andre hukommelsesenheder. Det skriver NewScientist

Ifølge den fysiske lov kaldet diffraktions-grænsen kan lys ikke bruges til at indskrive eller se egenskaber, der er mindre end halvdelen af lysets bølgelængde. Det begrænser datatætheden på for eksempel CD'ere og størrelsen af de kredsløb, der kan lægges på mikrochips.

Men denne diffraktionsgrænse er forskerne kommer uden om ved at sammenfiltre lyspartikler.

Lyspartiklerne kommer i en kvantetilstand

Processen efterlader lyspartiklerne i en såkaldt kvantetilstand, der får dem til at opføre sig som en enkelt lyspartikel med en kortere bølgelængde og en højere energi.

Hvis forskerne i fremtiden sammenfiltrer lyspartiklerne i CD-afspillerens røde laser, vil det øjeblikkeligt øge den mængde data, som kan lagres på CD'en.

»Hvis vi ser nogle år ud i fremtiden, er det ikke urealistisk at forvente kommerciel anvendelse af sammenfiltrede lyspartikler«, skriver fysiker ved University of California, Dirk Bouwmeester, i tidsskriftet Nature, hvor begge hold har offentliggjort deres resultater.