Kvanteprofessor i spidsen for milliardprojekt: ‘Intet quick fix til at bygge en kvantecomputer’

Plus21. september 2022 kl. 09:003
Kvanteprofessor i spidsen for milliardprojekt: ‘Intet quick fix til at bygge en kvantecomputer’
Novo Nordisk Fonden har stillet professor Peter Krogstrup en ny opgave: Byg os en fejltolerant kvantecomputer. Illustration: Ola J. Joensen.
Vejen til en fejltolerant kvantecomputer er brolagt med store teknologiske udfordringer. De skal tackles i et ambitiøst dansk program over 12 år.
Artiklen er ældre end 30 dage

»At bygge en kvantecomputer er en teknologisk udfordring af en helt anden kaliber end at bygge en konventionel computer,« forklarer professor Peter Krogstrup fra Niels Bohr Institutet.

Han er af Novo Nordisk Fonden sat i spidsen for et 12-årigt program, der skal føre frem til en danskbygget fejltolerant kvantecomputer. Til de første syv år er bevilget halvanden milliard kroner.

At potentialet i kvantecomputere er enormt, er Peter Krogstrup helt enig i.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. september 2022 kl. 22:23

Ikke desto mindre er det interessant forskning, og man lærer sikkert en hel masse om kvanteverdenen, selv om det ikke lykkes at lave en brugbar computer.

Netop det, at lære om kvanteverdenen, er som jeg ser det i første omgang det vigtigste indenfor kvantecomputere. Lykkedes tilmed at lave kvantecomputere, er der dobbelt gevindst. Og spørgsmålet er, om det ikke går virkeligt hurtigt, hvis vi først får løst problemerne.

Jeg er dog lidt bekymret over, at de massive bevilgninger, som forskning i kvantecomputere får i hele verden, trækker midler fra andre lovende computerteknologier såsom lavenergiberegninger med nanomagneter og lignende, som har potentiale til på sigt at erstatte CMOS.

Jeg mener ikke at det giver så meget som kvantecomputere. Dels, giver det ikke så meget ekstra viden om kvanteverdenen, og dens fundementale fysik som kvantecomputere gør. Og det at lave computere med lavere energiforbrug, er stort set uinteressant, med mindre der er faktor tusinder i forskel. Meget af den software der kører i dag på mobiltelefoner kunne automatisk optimeres til at bruge brøkdele af den energi som bruges, og standby forbruget er også mange tusind gange højere end nødvendigt. Det vil ikke være svært, at udvikle mobiltelefoner med så lavt standby forbrug, at de kun skal oplades en gang hver 10'ende år, og de vil kunne være tændt hele tiden, og modtage SMS'er, og der vil kunne laves opkald til dem, og sendes pakker via nettet, såfremt at pakkeraten er lav. Men, der er ganske enkelt ikke interesse for det, for det vil bremse udviklingen i batterier med større kapacitet. Og det er det man har brug for at få finansieret i dag.

Vi er enige om, at man kan finde mange andre forskningsområder der også er interessante. Jeg mener, at vi skal investere mere i datalogi/matematik området. F.eks. kan vi udvikle operativsystemer der er hardwareuafhængige, så vi kan bruge de sædvanlige programmer, selvom hardwaren ændrer sig, til f.eks. at være en kvantecomputer eller en FPGA chip, eller en chip af et andet fabrikat. Computerne finder selv ud af, hvilken hardware at den pågældende kode kører bedst, og deler det ud, så det der er bedst egnet til en kvantecomputer bliver lagt på den. Vi behøver ikke, at skrive softwaren decideret til computere med en amerikansk CPU af et bestemt fabrikat, med denne teknik, og det er nok det der gør at den forhales. Man vil kunne lægge enhver type CPU, også kvante CPU i computeren, og den vil kunne fungere med normalt software. Og vi behøver ikke at tænke på parallelisering, når vi skriver koden. Antallet af cores, er en hardware ting, og computeren finder også selv ud af, at parallelisere vores kode, og lægge den ud på tilgængelige cores, evt. på cores lavet til bestemte formål, som f.eks. kvantecomputers.

2
22. september 2022 kl. 12:33

. . . at man om 12 år får lavet en kvantecomputer med et par hundrede fejlkorrigerende kvantebit. Så vil den være konkurrencedygtig på visse problemstillinger (f.eks. primfaktorisering) i forhold til nuværende supercomputere. Men klassiske (i betydningen ikke-kvante) computere vil formentlig også udvikle sig i de næste 12 år (omend ikke helt så hurtigt som i de foregående 12 år), så om kvantecomputeren bliver konkurrencedygtig med de supercomputere, der er i brug til den tid, til andet end simulering af kvantefænomener, er lidt tvivlsomt.

Ikke desto mindre er det interessant forskning, og man lærer sikkert en hel masse om kvanteverdenen, selv om det ikke lykkes at lave en brugbar computer. Jeg er dog lidt bekymret over, at de massive bevilgninger, som forskning i kvantecomputere får i hele verden, trækker midler fra andre lovende computerteknologier såsom lavenergiberegninger med nanomagneter og lignende, som har potentiale til på sigt at erstatte CMOS.

1
22. september 2022 kl. 10:43

Det kan man i princippet tage højde for, ved at hver logisk kvantebit, som kvanteprogrammøren udnytter i sit program, består af flere hundrede eller tusinde fysiske kvantebit bundet sammen af en særlig algoritme til fejlkorrektion.

Er det overhovedet realistisk at opnå indenfor 12 år?

Når vi tænker på, hvor langt vi er kommet i dag, så er der meget lang vej til "flere hundrede eller tusinde fysiske kvantebit". Og "bare" for at gøre dem fejltollerante. Så kommer "kvantebitten" oveni...

Men det er nok muligt, som teoretisk projekt, i fejltolerant kvantecomputing, suppleret med praktiske forsøg.