Kvanteprikker på vej i super-LCD-skærme i 2011

LCD-teknologien er efterhånden stærkt udbredt, men skærmene lader stadig noget tilbage at ønske, når det kommer til farvegengivelse.

Farverne og lyset bliver nemlig i høj grad sløret af de omkring 20 lag optik, elektronik og filtre, som skal ind i panelet og blot slipper få procent af lyset igennem skærmen i sidste ende.

Derfor har den amerikanske spinoff-virksomhed fra MIT QD Vision arbejdet med at udvikle såkaldte kvanteprikker, som kan afhjælpe de kedelige farver i de tynde skærme. Fidusen er, at kvanteprikkerne udsender forskellige farver klart lys, afhængig af størrelsen, skriver Technology Review.

QD Vision hævder således, at teknologien ikke alene kan gøre LCD-skærme 40 pct. mere effektive, fordi der også skal færre dioder til, men at farverne også vil få en langt bedre kontrast.

Kvantelys fremkalder farverne

Teknologien er baseret på kvanteoptik i form af kvanteprikker. Disse kvanteprikker er nanokrystaller af halvledere, der udsender rent farvet lys, og sat sammen med lysdioderne i LCD-skærme skulle de få lyset til at skinne meget mere klart end hidtil. Og da kvanteprikker tilmed kan skinne på specifikke farver, kan de kombineres med hvid diode og derved forbedre de spektrale egenskaber markant af hvidtlys-kilder.

Det er netop de hvide lysdioder, der primært bliver brugt i mindre LCD-skærme, hvor producenterne sætter en stribe af dioder fast på kanten af en glasplade, som spreder lyset ud ved hjælp af en særlig tekstur i glasset.

Disse hvide dioder består af en blanding af halvledermaterialer, der producerer blåt lys og som får et fosformateriale til at producere et gulligt lys.

For også at få rød og grøn ud af fosforen skal der farvefiltre til, men for at få nok lys igennem skal disse filtre imidlertid være så bredspektrede, og det går ud over renheden i farverne, lyder det fra Seth Coe Sullivan, som er grundlægger af QD Vision, der sammenligner de renere farver med de gamle CRT-skærme.

Klare farver i nanometerskala

Bruger man derimod kvantelysoptik på en blå lysdiode, er der ikke længere brug for fosfor. Lyset fra en blå lysdiode påvirker elektroner i kvanteprikkernes, som derved udsender lys af forskellig farve, der bl.a. er bestemt af kvanteprikkens størrelse. F.eks. producerer en kvanteprik af cadmiumselenid, som er 6 nm bredt, rødt lys, mens en prik på 4 nm producerer grønt lys og 2 nm producerer blåt lys. Dette vil få farverne til at træde meget klarere frem, og derved kan LCD-producenterne bruge farvefiltre, som kun lader de klare farver trænge igennem.

QD's grundlægger hævder, at denne metode kan forbedre LCD-skærmes farvespektrum med 80-100 procent. Desuden kan man bruge dioder, som er billigere end dem, der indeholder fosfor, lyder et andet argument.

Teknologien står ifølge virksomheden til at blive solgt til tre ud af de fem største LCD-producenter og vil blive integreret i kommercielle produkter senest i 2011. Allerede i februar til næste år, vil de første kommercielle produkter med lysdioder dog finde vej til markedet.

Dokumentation

Læs artiklen i Technology Review

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hmmm, hvordan er dette lige forskelligt fra LED, som også slipper af med de mange LCD lag?

  • 0
  • 0

LED er ikke et alternativ til LCD. LED er blot en anden lyskilde, et bedre alternativ til CCFL. Det du tænker på er sikkert OLED, hvor man har flouroscerende organiske molekyler. Disse har dog det problem, at de nedbrydes med tiden, på grund af den mekanisme som gør at de udsender lys. Det kunne jeg forestille mig, at et stof som cadmiumselenid, da uorganiske forbindelser ofte er mere stabile end organiske. Desuden står der i den originale artikel, at de er billigere at producere end LCD, hvilket må betyde at der er meget billigere end OLED

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten