Kvanteprikker giver bedre billeder med mobilkameraet

De fleste kender sikkert fænomenet, hvor billeder taget med en mobiltelefon hurtigt kan gå hen og fremstå en kende mørke, selvom omgivelserne, da billedet blev taget, faktisk ikke var specielt mørke. Men nu er der håb på vej for billedkvaliteten af de små kameraer i mobiltelefoner.

Firmaet Invisage har eksperimenteret sig frem til at lave en film af halvledere bestående af såkaldte kvanteprikker, skriver BBC News.

Normalt er elektronikken i digitalkameraer sammensat af siliciumbaserede sensorer, som omdanner lys til en elektrisk ladning, som bliver brugt til at danne et billede ud fra. Men måden, silicium-sensorerne bliver til på, betyder, at en stor del af det indgående lys, som jo er en ganske essentiel ingrediens, når der skal dannes et billede, går tabt i elektronikken.

Dels kan silicium-sensorerne kun omdanne ca. 50 procent af lyset til elektriske signaler, og dels sker det i mange tilfælde, at lyset bliver delvist blokeret af elektronikken, der er en del af sensorerne. Når faktorerne bliver kombineret giver det et samlet lystab på omkring 75 procent.

»Det bliver stadig vanskeligere og dyrere at udvikle den næste generation af billedsensorer via silicium. Helt grundlæggende har silicium ramt muren,« siger Jess Lee, der direktør i Invisage til BBC og tilføjer:

»Det grundlæggende problem er, at silicium ikke kan opfange lys effektivt, men indtil nu har det været den eneste løsning.«

Men det ser kvanteprikker nu ud til at kunne ændre på. Kvanteprikker er et halvlederkrystal indeholdt i en diameter på nogle få nanometer, hvis evne til at absorbere lys kan styres meget præcist under fremstillingen af dem. Desuden er prikkerne så små, at der kan være op til tre gange så mange af dem på et givent område i forhold til silicium-baserede halvledere, og det øger lysfølsomheden i forhold til gængs kameraelektronik.

Invisage forventer, at den kvanteprik-baserede billedsensor vil finde vej ind i kameraer i midten af 2011.

Dokumentation

BBC News: 'Quantum dots' to boost performance of mobile cameras

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der meget støj på disse censorer, eller dårlig farve-gengivelse, siden de kun skal bruges til mobiltelefoner? Selv min kærestes splinternye spejlreflekskamera - Pentax Kx, som skulle være det mest lysstærke kamera i sin klasse og som tæver flere kameraer til den dobbelte pris, er jo langt fra perfekt i mørke omgivelser, så der må da være meget at hente, også selvom teknologien så ikke er perfekt fra dag 1.

Det lyder da umiddelbart som en lovende teknologi og for én gangs skyld er der ikke tale om en chip, som angiveligt vil være færdigudviklet om 10 år og så aldrig bliver til mere end idéen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten