Kvanteforskere får rekordbevilling på 80 millioner kr.
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kvanteforskere får rekordbevilling på 80 millioner kr.

80 millioner kroner. Det er mange penge inden for dansk forskning, og det beløb får det nye Quantum Innovation Center, eller QuBiz, til rådighed fra Innovationsfonden.

Innovationsfondens direktør, Peter Høngaard Andersen, begrunder kæmpebevillingen, som er fondens største nogensinde, på denne måde:

»Danmark er i den helt specielle situation, at vi har en række af verdens absolut førende forskere inden for eksperimentel kvanteteknologi. Innovationsfonden har besluttet at udnytte den unikke styrkeposition til en storstilet satsning på at skabe nye forretninger og forventer at kunne bringe Danmark helt i front.«

QuBiz får omdrejningspunkt i de eksisterende kvanteforskningscentre og -grupper ved Københavns Universitet, DTU og Aarhus Universitet, men har også deltagelse af 3 udenlandske universiteter og 18 virksomheder, heraf 8 udenlandske. Innovationfonden vil først senere oplyse, hvilke virksomheder der er med.

Peter Lodahl, der leder forskningsgruppen for kvantefotonik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, er en af forskerne, som bliver tilknyttet QuBiz. Han forklarer i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet:

»Vi har udviklet en fotonisk chip, som er meget effektiv, og som også er af kommerciel interesse. Derfor har vi for nylig startet ny virksomhed med produktion af komponenter til fremtidens kvantekommunikationsteknologi.«

Læs også: Danske forskere udvikler foton-kanon på en optisk chip

Peter Lodahl kalder det for meget stort, at Innovationsfonden investerer så massivt i kvanteteknologi.

På DTU Fysik indgår professor Ulrik Andersen i det nye center.

»Med Innovationsfondens investering er målet at udvikle teknologien bag kvantekryptering, så det bliver muligt at overføre krypteret information med totalt ubrydelige koder,« forklarer han.

Læs også: DTU-forskere bag smart metode til kvantekommunikation over upålidelige netværk

Veteran inden for fotonik bliver direktør

Som administrerende direktør for det nye QuBiz Center er udpeget Søren Isaksen, der tidligere har været direktør i NKT med ansvar for koncernens aktiviteter inden for fotonik. Han fratrådte sin stilling i NKT for et år siden.

Han skal ud over at lede centeret også skabe kontakt til danske og udenlandske virksomheder og sammen med forskerne være med til at finde ud af, hvor der er anvendelsespotentiale til at starte nye forretninger.

»For 100 år siden var København det sted, kvantefysikerne flokkedes til for at udvikle teorier. Vi håber, at i fremtiden vil virksomheder strømme til København og Danmark for at udvikle kvanteteknologien,« siger han til Ingeniøren.

QuBiz kommer foruden forskere til at ansætte medarbejdere med forretnings- og ingeniørmæssig baggrund.

Søren Isaksen erkender, at der er tale om et projekt med en vis form for risiko.

»Til gengæld vil der også være store gevinster, hvis det lykkes,« siger han.

Danmark er ikke det eneste land, der satser markant på kvanteteknologi i disse år. I Storbritannien har man eksempelvis et femårigt program med et budget på 2,7 mia. kr. Andre lande har også store projekter.

Einstein sad ulønnet i sin stol i eget hjem. Af de enorme summer der er givet til dansk forskning, hvilke nævneværdige resultater er der kommet? ikke politikernævneværdig men af reel værdi.

  • 1
  • 12