Kvanteekspert siger overraskende farvel til Google

Gennem seks år stod en af verdens mest anerkendte kvantecomputereksperter John Martinis i spidsen for at bygge en kvantecomputer hos Google - nu er det overraskende slut. Illustration: Google & UCSB

Manden bag Google kvantegennembrud sidste år, professor John Martinis, har til alles overraskelse forladt Google og er vendt hjem til sit professorat på University of California, Santa Barbara (UCSB), hvor han fortsat vil forske i hardware til kvantecomputere.

John Martinis havde siden 2014 stået i spidsen for udviklingen af hardware til Google kvantecomputer sideløbende med, at han fortsat havde en tilknytning til UCSB.

Wired kan fortælle, at umiddelbart efter kvantegennembruddet sidste år, hvor det lykkedes at gennemføre en særlig kompliceret beregning på en compiuter med 53 qubit, som Google hævdede ikke kunne gennemføres på en klassisk supercomputer - en påstand IBM var uenig i - blev John Martinis overflyttet til at udelukkende at have en rådgivende funktion frem for at stå i spidsen for projektet.

Læs også: Google publicerer kvantegennembrud – og får allerede kritik af IBM

I begyndelsen af denne måned forlod han så fuldstændigt Google.

Til Wired siger Martinis:

»Da mit professionelle mål er, at nogen bygger en kvantecomputer, er min opsigelse det rette for alle parter.«

Professor Scott Aaronson fra University of Texas, som har talt med både John Martinis og Hartmut Neven, der står i spidsen for Googles Quantum AI Lab, skriver på sin blog, at bruddet skyldes en forskel i ledelsesfilosofi.

»Google har en tendens til at være konsensusdrevet, mens John er af den opfattelse, at konstruktion af en kvantecomputer med en million qubit og indbygget fejlkorrektion vil kræve en mere beslutsom ledelse,« skriver Scott Aaronson.

I skrivende stund kan man i øvrigt stadig på Google Reseachs hjemmeside finde John Martinis opført som leder af kvantehardware-projektet.