Kværnet køkkenaffald bliver til biogas med nyt fynsk system
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kværnet køkkenaffald bliver til biogas med nyt fynsk system

Et nyt system til håndtering af madaffald fra kantiner, restauranter og andre storkøkkener breder sig stille og roligt til flere og flere hospitaler og kantiner.

I fredags startede installation af systemet på Holbæk Sygehus. På Slagelse Sygehus har de kørt med et tilsvarende system i mere end et år. Restauranter som D’Angleterre og Radisson med flere har ligeledes anskaffet sig ét, og firmaer som Dong Energy, DR og Novo Nordisk er også på firmaets referenceliste.

Systemet, som er udviklet af en lille fynsk virksomhed, Biotrans Nordic, går kort fortalt ud på, at madaffaldet kværnes i en særlig kværn på størrelse med en almindelig opvaskemaskine, typisk opstillet i selve køkkenet.

Herfra ledes madaffaldet i plastrør direkte til en særlig lukket tank, som tømmes otte til ti gange om året. Indholdet køres til et nærliggende biogasanlæg, hvor det omdannes til biogas.

»Biogasanlæggene er ret glade for affaldet, som jo er kværnet og derfor uden fremmedlegemer og pumpbart på grund af vandindholdet i affaldet,« forklarer Søren Pihl, der er én af initiativtagerne bag firmaet. Han tilføjer, at man ikke betaler for at komme af med affaldet.

Det er idéen med anlægget, at det skal kunne tilpasses til alle eksisterende køkkener, og økonomien for kunderne ligger i, at man med de lukkede tanke kan nøjes med meget færre tømninger. På et sygehus som Holbæk går man ifølge Søren Pihl fra at tømme beholdere med madaffald 150 gange om året til 10 gange med det nye system.

»Forholdene er jo forskellige i de forskellige køkkener, men typisk vil investeringen være betalt tilbage efter tre-fire år på sygehuse og større virksomheder med mange medarbejdere,« siger han og tilføjer, at hertil kommer de arbejdsmiljømæssige fordele ved, at medarbejderne i køkkenet ikke skal bakse rundt med mange ton madaffald.

Erfaringerne fra Slagelse Sygehus viser, at man i 2013 producerede 185 ton madaffald, der blev transporteret til biogasanlægget i Hashøj, hvor det blev omdannet til biogas. Gassen producerede 63.000 kWh strøm, og hvad der svarer til 80.000 kWh fjernvarme.

CO2-reduktionen ved den sparede kørsel med videre kan sygehuset godskrive på sit grønne regnskab.

Vigtigt at levere råstofferne tilbage

For Søren Pihl, som er konsulent i Biotrans Nordic, er udbredelse af konceptet et spørgsmål om miljø og ressourcer:

»For mig handler det om, at vi både fremstiller energi af affaldet og samtidig sørger for at levere råstoffer som fosfor tilbage til jorden, hvilket jo ikke er tilfældet, hvis man bare brænder affaldet,« siger han.

Firmaet har eksisteret siden 2012, og Søren Pihl lægger ikke skjul på, at det var svært at komme i gang, fordi ingen rigtig ville være prøveklud:

»Det tog ti måneder at få solgt det første anlæg, men nu går det rigtig godt,« siger han.

Søren Pihl tilføjer, at firmaet især har mødt en mur af modstand hos kommunerne, der tilsyneladende ikke er interesserede i at lave om på det eksisterende system og tage affaldet fra deres egne forbrændingsanlæg.

Interessant at der skal afhentes affald kun 10 gange årligt. Jeg vil dog tro, at der så produceres en del biogas/metan i tanken, da opholdstiden er op mod 36 dage. Denne biogas bliver formentlig ikke udnyttet. Og hvad værre er, hvis metanen slipper ud til atmosfæren, da metan som bekendt er en kraftig drivhusgas. Bioaffaldet bør køres til biogasanlægget relativ hurtig, så hele biogaspotentialet udnyttes på anlægget og ikke spildes i lagringen.

  • 3
  • 0

Jeg kan læse den helt relevante kommentar omkring, hvad sker der i tanken med gæringsprocessen.
Der ligger sig naturligt en fedt og oliehinde over madaffaldet, som hindrer processen, og derved sker der ingen udledning. Vi har også dokumentation for, at biomassens udnyttelsesgrad eller værdien af massen er uændret ved opbevaring i op til 3 måneder, hvad enten den er 20 % fuld, 80 % fuld eller opfyldes langsomt over perioden eller tømmes tidligere. Vi har ikke foretaget målinger efter 3 måneder.
Vi anbefaler dog en jævnlig udskiftning, da der kan være sæsonudsving og andet, som gør det relevant at holde en turnus, som hedder 8-12 gange årligt. Derfor dimensionerer vi altid tanken efter kundens mængde af affald, så der forventes en tømningsfrekvens, som beskrevet.

  • 9
  • 0