Kværnet køkkenaffald bliver til biogas med nyt fynsk system

Et nyt system til håndtering af madaffald fra kantiner, restauranter og andre storkøkkener breder sig stille og roligt til flere og flere hospitaler og kantiner.

I fredags startede installation af systemet på Holbæk Sygehus. På Slagelse Sygehus har de kørt med et tilsvarende system i mere end et år. Restauranter som D’Angleterre og Radisson med flere har ligeledes anskaffet sig ét, og firmaer som Dong Energy, DR og Novo Nordisk er også på firmaets referenceliste.

Systemet, som er udviklet af en lille fynsk virksomhed, Biotrans Nordic, går kort fortalt ud på, at madaffaldet kværnes i en særlig kværn på størrelse med en almindelig opvaskemaskine, typisk opstillet i selve køkkenet.

Herfra ledes madaffaldet i plastrør direkte til en særlig lukket tank, som tømmes otte til ti gange om året. Indholdet køres til et nærliggende biogasanlæg, hvor det omdannes til biogas.

»Biogasanlæggene er ret glade for affaldet, som jo er kværnet og derfor uden fremmedlegemer og pumpbart på grund af vandindholdet i affaldet,« forklarer Søren Pihl, der er én af initiativtagerne bag firmaet. Han tilføjer, at man ikke betaler for at komme af med affaldet.

Det er idéen med anlægget, at det skal kunne tilpasses til alle eksisterende køkkener, og økonomien for kunderne ligger i, at man med de lukkede tanke kan nøjes med meget færre tømninger. På et sygehus som Holbæk går man ifølge Søren Pihl fra at tømme beholdere med madaffald 150 gange om året til 10 gange med det nye system.

»Forholdene er jo forskellige i de forskellige køkkener, men typisk vil investeringen være betalt tilbage efter tre-fire år på sygehuse og større virksomheder med mange medarbejdere,« siger han og tilføjer, at hertil kommer de arbejdsmiljømæssige fordele ved, at medarbejderne i køkkenet ikke skal bakse rundt med mange ton madaffald.

Erfaringerne fra Slagelse Sygehus viser, at man i 2013 producerede 185 ton madaffald, der blev transporteret til biogasanlægget i Hashøj, hvor det blev omdannet til biogas. Gassen producerede 63.000 kWh strøm, og hvad der svarer til 80.000 kWh fjernvarme.

CO2-reduktionen ved den sparede kørsel med videre kan sygehuset godskrive på sit grønne regnskab.

Vigtigt at levere råstofferne tilbage

For Søren Pihl, som er konsulent i Biotrans Nordic, er udbredelse af konceptet et spørgsmål om miljø og ressourcer:

»For mig handler det om, at vi både fremstiller energi af affaldet og samtidig sørger for at levere råstoffer som fosfor tilbage til jorden, hvilket jo ikke er tilfældet, hvis man bare brænder affaldet,« siger han.

Firmaet har eksisteret siden 2012, og Søren Pihl lægger ikke skjul på, at det var svært at komme i gang, fordi ingen rigtig ville være prøveklud:

»Det tog ti måneder at få solgt det første anlæg, men nu går det rigtig godt,« siger han.

Søren Pihl tilføjer, at firmaet især har mødt en mur af modstand hos kommunerne, der tilsyneladende ikke er interesserede i at lave om på det eksisterende system og tage affaldet fra deres egne forbrændingsanlæg.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Interessant at der skal afhentes affald kun 10 gange årligt. Jeg vil dog tro, at der så produceres en del biogas/metan i tanken, da opholdstiden er op mod 36 dage. Denne biogas bliver formentlig ikke udnyttet. Og hvad værre er, hvis metanen slipper ud til atmosfæren, da metan som bekendt er en kraftig drivhusgas. Bioaffaldet bør køres til biogasanlægget relativ hurtig, så hele biogaspotentialet udnyttes på anlægget og ikke spildes i lagringen.

 • 3
 • 0

Jeg kan læse den helt relevante kommentar omkring, hvad sker der i tanken med gæringsprocessen. Der ligger sig naturligt en fedt og oliehinde over madaffaldet, som hindrer processen, og derved sker der ingen udledning. Vi har også dokumentation for, at biomassens udnyttelsesgrad eller værdien af massen er uændret ved opbevaring i op til 3 måneder, hvad enten den er 20 % fuld, 80 % fuld eller opfyldes langsomt over perioden eller tømmes tidligere. Vi har ikke foretaget målinger efter 3 måneder. Vi anbefaler dog en jævnlig udskiftning, da der kan være sæsonudsving og andet, som gør det relevant at holde en turnus, som hedder 8-12 gange årligt. Derfor dimensionerer vi altid tanken efter kundens mængde af affald, så der forventes en tømningsfrekvens, som beskrevet.

 • 9
 • 0

Og fungerer så helt modsat mit minrenseanlæg, der ikke må have en fedt-/oliehinde, da anäerob omsætning er no-good for de dyre bakterier. Det betyder at fx olie-og fedt (fra fondue) og (eller mælk!) ikke må komme i mit anlæg, men skal kommes i en mælkekarton og smides ud i dagrenovationen. Sur mælk er ellers godt til planter- og ølsjatter. ;-D

Nu ved jeg, at en del storkøkken-/restaurationsaffald går til svinefoder, hvad siger de til det dette? (jeg har selv lige lagt billet ind på "stødte æbler"- til fuglene (solsort og drossel) fra min Brugs , men fiskeaffald (til kattene) fra Fiskehandlen gik nu til minkfoder, så ingen gevinst her, men man kan da købe "gammelt bagerbrød" til ænderne).

Er der forresten en måde at pille metal ud af anlægget på? Erfaringsmæssigt vil der gå en del bestik med ud i madaffald.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Jeg undrede mig over, at - som det fremgår af artiklen - et fynsk udviklet system produceres i Schweiz. Bevares - det er set før.

Et hurtigt opslag på firmaets hjemmeside afslører, at de er importør af systemet. Det afleder følgende spørgsmål:

 1. Hvem har udviklet systemet?

 2. Er der en dokumenteret energimæssig gevinst ?

 3. Eller er det bare et af de sædvanlige "feel-good" tiltag, der tapper skatteborgernes optjente midler?

 • 1
 • 1

Det er korrekt, at tidligere gik madaffaldet fra storkøkkener til svinefoder, men det har faktisk været forbudt grundet EU-regler siden 2001. Der af bærer spandene i køkkenerne ofte navnet "grisespande", men det er altså en skrøne i dag. Kun ca. 17 % af al madaffaldet sorteres i dag, og udnyttes til bioforgasning og det ved nogle metoder hvor der er mange fremmedlegemer, langt mere transport, tunge løft og ringere udnyttelse af biomassen. Så det kan lade sige gøre at indsamle det, det var svinefoderet et bevis på, vi skal bare have genindført rutinen igen, så vi kan udnytte ressourcen i affaldet af andre grunde.

 • 0
 • 0

Det er korrekt, at kværnen er udviklet i Schweiz og ligeså opbevaringsprincipperne, men hvor man ikke har haft de samme fokusområder på miljøet, som det danske koncept, ligeså for 95 % af tilfældet kun har leveret til nybyggerier - som en smartere løsning. I Danmark har afsættet været helhed og miljø, ja principperne er som tidligere beskrevet dokumenteret, men vi har til gengæld udviklet konceptet, så det kan etableres i alle eksisterende køkkener, altså dér hvor volumen er absolut størst. Biotrans Nordic er et helhedskoncept, som bruger en mangeårig og gennemprøvet kværn til at skabe et koncept, hvor der opsamles i køkkenet mhp. at nedbringe co2 på transport ved at opbevare affaldet i længere tid, udnytte madaffaldet til bioforgasning og derved opnåelse af dobbelt så megen energi og sidst af få fosforen tilbage til økosystemet fremfor at afbrænde en truet næringsstof-art. Sidste er altså det, som får planter til at gro, og eksperter mener, at vi ved nuværende håndteringsprincipper har fosfor tilbage på verdensplan i 50 år. Biotrans Nordics sørger for tømningsaftale, udnyttelsesaftale og sender et grønt regnskab tilbage til virksomhederne med deres faktiske gevinster for miljøet.

 • 0
 • 0

Der vil naturligvis kommes fremmedlegemer i kværnen i form af fejlsortering. Men kværnen fungerer som en blender med centrofugalkraft og 2x2 mm knive i bunden. Derfor kommer knive, gafler, kapsler o.lign. ikke ned i selve biomassen, men kan simpelt tages ud enten under den kun ca. 45 sekunders lange kværneproces eller efterfølgende vil de ligge i bunden af kværnen og kan tages op. Biomassen er derfor meget meget ren og pumpbar, og iøvrigt vil systemet af samme grunde have meget få nedbrud.

 • 0
 • 0

Stødte æbler fra min Brugs- går til svinefoder. Så, måske gør de det ikke mere fra køkkener. Høns må jo også kun få kogt mad- hvad jeg så har kvamlet over- når naboens høns æder frisk kattebræk. ADDR.

Eller de guffer kattehmhm, nu kattene kan have spolorm.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Når man søger på Biotrans Nordic havner man på CVR-nummeret 34207860 alias Envibio ApS.

På samme adresse findes bl.a. selskaberne: De 4 måltider ApS, Den Gyldne Ovn ApS, Durascan Medical Products A/S og mange flere. Alle under konkurs eller tvangsopløste.

Biotrans har lige så lidt med konceptet af den schweiziske madkværn at gøre, som storken med de nyfødte.

Søren Pihl er ny i debatten på Ingeniøren. Faktisk er hans eneste indlæg skrevet i forbindelse med den aktuelle artikel. Jeg tror, at han er identisk med ejeren af firmaet, som hedder Søren Probst Jeberg.

Jeg er lutter øren.

 • 1
 • 1

Søren Pihl er oprettet i dag på opfordring af ingeniøren for at kunne besvare seriøse kommentarer fra læserne, så ja, jeg er ny på ingeniøren.

Biotrans Nordic, alias Enviobio cvr. 34207860, deler kontor på Svendborgvej 243 med en række andre "rigtige" virksomheder, ejendommen er et KONTORHOTEL, hvor der gennem tiden har ligget mange forskellige virksomheder. Vi har intet med de nævnte virksomheder at gøre og kender dem i det hele taget ikke.

Søren Pihl er en virkelig person, som du kan ringe til på 61612790 Søren Jeberg er en virkelig person, som du kan ringe til på 40317717 , som du er velkommen til at ringe til.

Niras er en ægte dansk ingeniørvirksomhed, som vi har installeret vores system hos, og som du sikkert kan få lov til at besigtige.

Rambøll er en ægte dansk ingeniørvirksomhed, som vi har installeret vores system hos, og som du sikker kan få lov til at besigtige.

Du er velkommen og det er iøvrigt alle andre også. Systemet henvender sig til virksomheder med mere end 200 ansatte, alle hoteller og restauranter, sygehuse, plejehjem, større institutioner, forlystelsesparker mv., som har madaffald i en vis mængde, så kontakt os.

 • 4
 • 0

Tak for info Søren Pihl. Jeg beklager at have dig mistænkt for at være en anden.

BioTrans skriver på sin hjemmeside i Schweiz: "BioTrans AG beskæftiger sig siden grundlæggelsen i 2006 med udvikling og salg af de originale BioTrans systemer".

Hvorfor ikke bare fra starten skrive, at I er importør af det sikkert udmærkede system i Danmark?

http://www.biotrans.ch/de/biotranssystem

 • 0
 • 0

Altså hvis du bare have klikket på en af de link i arktikkelen så ville du være kommet ind på deres hjemmeside! http://www.biotrans-nordic.com/om-os.aspx du kunne også havde kikket på deres egen hjemmeside så kunne du også have læst hvorfra systemet er kommet... du kunne også have kikket her http://www.biotrans-nordic.com/kontakt/pri... så kunne du faktisk også læse at Søren Pihl, og Søren Probst Jeberg faktisk er i selskabet.... så inden du begynder at beskylde folk for noget... kunne det måske være du skulle have checket op på det du beskylder dem for først!

 • 1
 • 0

Frank Rasmussen - Tak for påtalen - Indrømmet, jeg burde have checket navnene bedre.

Overskriften i Ingeniøren er:

Kværnet køkkenaffald bliver til biogas med nyt fynsk system

og længere nede i teksten står der:

Systemet, som er udviklet af en lille fynsk virksomhed …

Man må formode, at indholdet i artiklen er godkendt af den fynske virksomhed.

Det fremgår af teksten under billedet, at enheden er produceret i Schweiz. Det studser jeg over, fordi der er masser af fabrikker i Danmark, hvor den med fordel kan produceres.

Et opslag på producentens hjemmeside i Schweiz viser, at både enhed og koncept er udviklet i Schweiz - modsat af, hvad der fremgår af artiklen. Så er mistroen vakt.

 • 0
 • 0

Citat: Der ligger sig naturligt en fedt og oliehinde over madaffaldet, som hindrer processen, og derved sker der ingen udledning.

Med andre ord sørger fedt og olie for, at der opstår anaerobe forhold i det neddelte madaffald, hvilket er ideelle forhold for dannelsen af metangas, der som tidligere nævnt er en potent drivhusgas.

Er der udluftning på tanken og har man målt om der produceres gas? Hvad er temperaturen i affaldet? Er tanken nedgravet og uden væsentlig isolering?

En nedkøling af affaldet kan selvfølgelig holde metanbakterierne i ave, da de er meso-/termofile.

 • 1
 • 0

Uanset ophavet til konceptet lyder det som en strålende løsning - teknisk forholdsvis enkel, men med stor gevinst.

Spekulerer hvem som har licensen i Norge - kan jo bare anbefale nogen at forsøge sig her i Vestfold hvor der allerede er temmelig stor biogasproduktion og store interkommunale satsninger undervejs.

 • 0
 • 0

Det er Biotrans Nordic, som har ophavsretten til konceptet og agenturet på selve kværnen. Vi har tænkt os, at starte export i hele norden, og har derfor også Norge i sigte.

Har du nogle muligheder, ideer eller kontakter, som du mener vi bør tage fat i, så lad mig det endelig vide.

Min mailadresse er pihl@biotrans-nordic.com.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten