Kvælstof kvæler plantet ålegræs i Odense Fjord: 'Vi skal i samarbejde med landmændene'

Plus2. marts kl. 05:0611
Kvælstof kvæler plantet ålegræs i Odense Fjord: 'Vi skal i samarbejde med landmændene'
Alt ålegræsset i Odense Fjord er plantet ved håndkraft af dykkere. Illustration: Paula Canal-Verges.
Et forskerteam fra Syddansk Universitet har udplantet ålegræs til at optage næringsstoffer, og til trods for en dårlig start er de optimistiske.
Artiklen er ældre end 30 dage

Gødningsrester fra de omkringliggende marker har skabt massiv iltsvind i Odense fjord, og derfor er et millionprojekt sat i værk af Odense, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nordfyns Kommune.

Projektet skal finde en løsning på at plante ålegræs i fjorden, der kan hjælpe imod den store mængde af kulstof gennem ålegræssets lagrende effekt.

Men i den første testudplantning lykkedes det kun ålegræsset at overleve i to ud af de i alt 13 steder, hvor ålegræsset blev plantet for godt et halvt år siden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
3. marts kl. 10:50

Det giver da meget mening at der skulle være bundet kvælstof i den mudder man klapper, jeg synes også det blev omtalt i forbindelse med klapning i Køge Bugt.

Men mudder fra Odense Fjord klappes uden for fjorden, så sadt på spidsen, kan man vel sige at oprensning og klapning er med til af flytte kvælstof UD af fjorden?

8
2. marts kl. 10:53

Hvis Odense Å er problemet, hvorfor så ikke tage vand ind til bassiner, hvor man dyrker vandplanter, som kan opsuge næringsstoffer.

Jeg kan se, at åområdet gennem Odense er fredet. Men man ville eksempelvis kunne lave rensebrug i den nordlige del af Solevadvej, syd for Odense. Så må det være byens ansvar, at de ikke selv fylder en masse næringsstoffer i åen, efterfølgende.

I https://www.miljoeogressourcer.dk/filer/lix/3023/Phd5MortenADahlLarsen.pdf finder jeg næringsstofbelastninger for åen, målt ved Broby. De varierer lidt fra måling til måling, men ligger typisk på omkring 6 mg/L for N og 0,25 mg/L for P. https://www.researchgate.net/publication/240397018_Effect_of_total_ammonia_nitrogen_concentration_and_pH_on_growth_rates_of_duckweed_Spirodela_polyrrhiza har undersøgt væksten af andemad i forskellige N-koncentrationer (3,5 mg/L - 20 mg/L - 50 mg/L -100 mg/L) og finder størst vækst ved 3,5 mg/L. Jeg konkluderer, at næringsstofbelastningen i Odense Å egner sig til dyrkning af andemad, og at man eksempelvis vil kunne fjerne halvdelen af kvælstoffet (skal man fjerne mere, skal man efterfølgende rense videre med azolla, som kan vokse hurtigt i lavere naringsstofkoncentrationer. Det ville kræve drivhuse, da azolla potentielt bliver invasiv om nogle år, når vi får varmere vintre).

Halvdelen af kvælstoffet ville ved Broby svare til omkring 500 tons N om året ved Broby, iflg det første link. 500 tons N svarer til ca 3000 tons protein (traditionelt ganger man med 6,25) og ved en proteinprocent på 43% til 7.000 tons TS andemad om året. Iflg forsøg i Naturstyrelsen kan man dyrke 520 kg TS om året i et bassin med diameter 17 meter: https://naturstyrelsen.dk/media/139800/fra-spildevand-til-biomasse-slutrapport-07-02-2015.pdf Det svarer til 23 TS pr hektar om året, så det ville kræve 300 hektar bassiner. Sikkert lidt mere ved Odense end beregningerne ved Broby, fordi der jo nok er kommet mere kvælstof i vandet undervejs.

Jeg konkluderer, at ideen er realistisk, men at det bliver dyrt, hvis man vil rense meget kraftigt (fordi man så vil være nødt til at efterrense med azolla, hvilket kræver lukkede drivhuse). Konceptuelt er tandemrensning med andemad og azolla undersøgt i udlandet: https://biotechnologyforbiofuels.biomedcentral.com/articles/10.1186/1754-6834-7-30

7
2. marts kl. 10:40

da der sker en del slamsugning i Odense kanal og fjord, tænkte jeg, at evt. næringsstof-data kunne findes fra det oppumpede, klappede slam. Også i lyset af at sejlrenden er udvidet og klapmængderne vist mere end fordoblet i forbindelse med omlægningen af Lindø havn fra rederihavn til en del andet. Men nej, de måler alene på organisk stof og miljøfremmede stoffer. https://mst.dk/media/210575/klaptilladelse-odense-havns-sejlrende.pdf, https://naturstyrelsen.dk/media/nst/Attachments/Klaptilladelse_OFsejlrende_12okt10.pdf.

6
2. marts kl. 10:35

Det kunne være meget relevant med tal for kvælstofindhold og vandledning i Odense Å fx. målt lige syd for Odense, ja og måske også ved udløbet til Odense Fjord. Jeg er overbevist om at det er noget man måler intensivt på, men jeg kan ikke finde offentliggjorte resultater.

Der er vel simpelt at gange vandledning med koncentration så man får et tal for udledningen i ton pr. år

5
2. marts kl. 09:21

I de forsøg der blev gennemført ved Vejle og/eller Horsens fjorde var der også brugt muslinger til at rense vandet således at ålegræs har en chance for overlevelse i tilstrækkeligt rent vand. Ligeledes var tang anvendt til at optage andre næringsstoffer og give renere vandkvalitet.

Ålegræs kan ikke klare opgaven selv men skal (mest sandsyneligt) have hjælp af både tang, muslinger, stenrev (måske marksten til de små huller) og iltning af vinden samt naturligvis solen. Lidt i stil med et rensebrug nævnt i #2.

4
2. marts kl. 09:10

Nu ser det heldigvis ud til at alle parter der risikere at udlede kvælstof er gået sammen om at løse problemet - https://www.tv2fyn.dk/odense/lystfisker-haaber-paa-renere-vand-nu-skal-odense-fjord-have-det-bedre

I stedet for bare at have et ensidigt fokus på landbruget virker det derimod til de vil have et fokus på alle kilder og dermed tage de lavest hængende frugter først. (Som sagtens kan være fra landbruget... de har bare undladt at konkludere det fra start).

2
2. marts kl. 09:01

Hvis Odense Å er problemet, hvorfor så ikke tage vand ind til bassiner, hvor man dyrker vandplanter, som kan opsuge næringsstoffer. Hvorefter vandet ledes tilbage i åen, som ved at dambrug.

Hvis åen er meget næringsberiget, kan man eksempelvis dyrke andemad, som kan bruges som proteinfoder i landbruget, som så kan spare på sojaimporten.

1
2. marts kl. 08:35

Landbruget har over mange år reduceret udledningen af kvælstof fra 120.000 til 60.000 ton. Det lader ikke til at have hjulpet, nærmest tvært imod.

Kan det være de to andre næringsstoffer fosfat eller Kalium der er problemet, jeg formoder de også forekommer i en vis mængde fra markerne.

Eller er det en stigning i mikronæringsstoffer der er problemet? Fx. Zink iblandes svinefoder, måske udvaskes det også?

En indsats for at forbedre havmiljøet er langsommelig, og det er vigtigt at gå i den rigtige retning så vi ikke bare står om 20 år med en hvælstofudledning der er halveret til 30.000 ton og et dødt havmiljø.

Som Henry Ford skulle have sagt: "havde jeg spurgt forbrugerne hvad de ville have, havde de sagt en hurtigere hest"