Kursk forliste for 20 år siden i dag – sådan blev den hævet

Klik på billedet for at læse artiklen fra 10. august 2001

Læs også: Eksplosion sænker russisk ubåd

Læs også: Brintoverilte-eksplosion sænkede Kursk

Læs også: Filmpremiere: Vi har set 'Kursk' med ubådsekspert fra Søværnet

Læs også: Sorte bokse fundet i Kursk-vrag

Læs også: Atomubåden Kursk vender hjem

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ret spændende artikel. Hævede den russiske flåde selv stævnen og kom forlisårsagen frem?

Af andre sager jeg lagde mærke til i den linkede avis: Pæsident Putin, Vindmøllereparationer og klimadebat :) 20 år er jo ingen tid.

  • 0
  • 0

Såvidt jeg kunne researche, så endte de med at bortsprænge stævnen for at sikre den ikke kunne bruges til at udlede hemmeligheder fra.

Det var for farligt at hæve den, da der var beskadigede torpedoer (med samme HPF brændstof, som er årsagen til den første eksplosion iflg. den officielle forklaring) i den.

Kort fortalt, så var der en kombination af et meget ustabilt selv oxiderende brændstof som ikke kan slukkes, uheldig omgang med en test torpedo (hvor en del af komponenterne ikke var testet iht. specs) som gjorde torpedoen blev tabt under losning inden afgang, og at en allerede halvdårlig svejsning derved blev svækket. Svejsningerne blev ikke verificeret på samme måde på disse test torpedoer, som torpedoer som have live sprænghoveder.

Under en trænings affyring, blev torpedoen ført til torpedorøret, mens brædstoffet lækkede, og en gnist eller lign. medførte en eksplosion og efterfølgende brand. Desværre var bulkhead lugen (som ellers var designet til at kunne holde til sådanne uheld) åben mellem torpedo rum og de næste områder, deriblandt kommando rummet, hvorfra ubåden styres, og adgang til escape vehicle fandtes.

Så eksplosionen slog de fleste ihjel i de første 1-2 afdelinger, og en efterfølgende eksplosion der blev målt til 4.4 på richter skalaen, slog så resten af besætningen ihjel, bortset fra de 23 der arbejdede i de agterste 4 sektioner (6-9).

De overlevede, men blev desværre også udsat for en brand, da de forsøgte at aktivere et aktivt kemisk iltnings apparat, der desværre antændte brædstof der flød i vandoverfladen i de 4 bagerste sektioner, hvorfor adskillige af de 23 blev stærkt forbrændte. De resterende havde kun lys 3-4 timer efter ulykken, og ingen varme da reaktoren var lukket korrekt ned. Og af samme grund blev der ikke dannet mere ilt, hvorfor de endte med at dø en kombination af drukne og kvælnings død.

Da norske dykkere kom ind i sektion 9 (hvor de 23 havde samlet sig) fandt det kun en lille luftlomme tilbage, og kun med 7% ilt.

I resten af sektion 6-9 flød der store mængder sod i vandet.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten