Kunstvanding med spildevand skaber stigende sundhedsrisiko

Billedet er fra USA og tjener som modelfoto for kunstvanding, og det har ikke noget med selve forskningsresultatet at gøre. Illustration: United States Department of Agriculture, USDA, og Wikipedia Commons

Bønder i udviklingslande har ofte behov for at kunstvande marker med grøntsager på grund af tørke. Men eftersom vand er en knap ressource, benytter landbruget i stor stil ubehandlet spildevand.

Ifølge en ny undersøgelse, som University of California, Berkeley i USA, har stået i spidsen for, har man indtil nu undervurderet omfanget af, hvor meget landbrugsjord der vandes med forurenet vand.

Tidligere mente man, at arealerne udgjorde 20 millioner hektar jord, men tallet er mindst 29,3 millioner hektar i lande, hvor der er meget begrænset spildevandsrensning.

Det betyder samtidigt, at omkring 885 millioner forbrugere bliver udsat for en sundhedsrisiko, når de spiser grøntsagerne, skriver Environmental Research Letters.

Så selv om det er godt, at der kommer endnu mere gang i landbrugsproduktionen i f.eks. udviklingslande, viser forskningsresultatet også et udtalt behov for investeringer i renseanlæg.

65 procent af markerne ligger tæt på byer

Den forrige opgørelse baserede sig på 2004-tal og casestudier i udvalgte lande og ud fra det, anslog man omfanget af spildevandsbruget i kunstvanding.

Læs også: Forskere advarer: Intensiv markdyrkning øger risikoen for vandmangel

Den nye opgørelse benytter data fra det geografiske informationssystem GIS.

Resultaterne viser, at 65 procent af alle kunstvandede arealer ligger inden for 40 kilometers afstand fra større byer og i høj grad påvirkes af spildevandsstrømme.

Af det samlede areal på 35,9 millioner hektar landbrugsjord ligger 29,3 millioner hektar i lande med meget begrænset spildevandsbehandling.

Særlige udfordringer for landmændene

Forskerne har også givet et bud på, hvornår der er tale om indirekte genbrug, så spildevandet godt nok er fortyndet, men hvor det stadig dominerer vandet. Det er nemlig den type vand, landmænd verden over oftest har adgang til, hvis ikke der er tilstrækkeligt med rent vand.

Læs også: Spildevand fra minedrift forurener kartofler i Bolivia

I andre lande er ubehandlet spildevand den mest pålidelige vandforsyning, landmændene kan gøre brug af.

Oveni rummer spildevandet sommetider næringsstoffer, der kan gøre det ud for gødning, så landmændene på den måde sparer penge og slår to fluer med et smæk.

»Så længe investeringer i spildevandsbehandling ligger langt under befolkningstilvæksten, vil mange forbrugere, der spiser råvarer, blive udsat for øget sundhedsrisiko på grund af fødevaresikkerheden,« siger Anne Thebo, der har været forskningsleder for undersøgelsen.

To store udfordringer

Ifølge forskerne er der to store oplagte udfordringer at tage fat på.

Læs også: Over 1 million underskrifter: Glyphosat-modstand i EU spreder sig med rekordfart

Den ene er at tænke jord til bord-strategisk, så landene får en forståelse af, at spildevandsforbruget i landbruget har konsekvenser for sundheden.

Et andet oplagt indsatsområde er, at man for alvor arbejder på at udvinde og genbruge ressourcer fra spildevand og andet affald for på den måde at gøre cirkulær økonomi attraktivt for både den offentlige og private sektor. Det vil både gavne landbruget, miljøet og forbrugerne.

»Vi håber, at dette nye studie vil få politiske beslutningstagere og sanitetseksperter til at fokusere på behovet for at opfylde FN’s verdensmål for bæredygtig udviklings mål 6 især delmål 3, der kræver en halvering af andelen af ubehandlet spildevand og øget genanvendelse og sikker genanvendelse af vand,« siger Pay Drechsel fra International Water Management Institute (IWMI), der også har deltaget i kortlægningen af området.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Research Letters.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan jo så passende give udviklingshjælp til disse udviklingslande, i form af rensningsanlæg med mekanisk rensning plus biologisk rensning med aktivt slam, og så bliver afløbet renere end det overfladevand de har i deres floder. Vi fra vesten skal så sikre driften i de første 10 år, så de selv lærer hvordan det virker og bliver ved med at virke. Så er risiko for smitte spredning ret lav igen.

 • 3
 • 0

Vi behøver såmænd ikke gå til udviklingslandene for at finde problemer med urenset spildevand til kunstvanding.

Bær og frugt fra Østeuropa skal helst en tur i autoklaven inden de spises. EU har fastsat regler, men de omgås i stor udstrækning i visse medlemslande. Coliforme bakterier kan som regel bekæmpes på vores breddegrader. Det er værre med hepatitis.

 • 2
 • 0

Vi har set herhjemme følgerne af brug af kloak vand til vanding. Der har været så mange tilfælde med bær fra Polen er forurenet med colibakterier. Bærerne er brugt Bla. på plejehjem til pynt på kager og med mælk til.Der var mange der blev syge også med dødsfald. Rå blåbær er også en risiko når de kommer fra Polen.Køb kun de nordiske de er ikke smittet med kloak vand

 • 2
 • 0

Resultatet af infektion med colibakterier ses som akutte tilfælde der som nævnt oftest kan behandles.

Det er værre med hepatitis da inkubationstiden for visse typer kan værre 20år eller mere.

Min hustru har været intensiv sygeplejerske på Rigshospitalets Hepatologisk afd. A i mere en 25 år. Det er en specialafdeling for leverlidelser med landdelsfunktion. En stor del af patienterne er med udenlandsk baggrund, og andelen er stigende.

De lange inkubationstid bevirker, at det ofte er patienter i alderen med små børn der bliver ramt. Prognosen er dårlig med en skyhøj mortalitet, så foruden de personlige omkostninger har forløbet også økonomiske og sociale omkostninger for de berørte familier.

Om vi i fremtiden vil se en opblusning af hepatitistilfælde i Danmark grundet den lemfældige tilgang af forurenede frugt og bær fra Østeuropa er der i realiteten ingen der ved, men børn der har fået inficeret bær og frugt fra Østeuropa er i farezonen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten