Kunstnere bruger hjernebølger til at skabe musik

Med EEG-teknologi kan alle nu komme endnu tættere på den kreative proces, hvor kunstneriske impulser, uden brugen af hænder eller mund, skaber symfoni ved hjælp af den aktive hjerne.

Det lyder højtravende, men den er god nok. Via EEG (elektroencefalografi) kan hjernens spændinger skabe musik, og det er der flere kunstnere gennem tiden, der har benyttet sig af, skriver musiksiden Noisy.com.

Brugerorienteret hardware giver nye muligheder

EEG er en hardware-teknik, der normalt anvendes til at diagnosticere og studere epilepsi, søvnforstyrrelser og hjernedød, da teknologien kan måle de spændinger der opstår, når hjernens neuroner sender signaler.

Men inden for de seneste ti år er EEG dukket op i forbrugernes verden. Teknologien er blevet finpudset af virksomheder som Emotiv, Neurosky og iWinks, så den nu er tilgængelig og ikke mindst brugervenlig i form af et letvægtspandebånd med elektroder, der fastsættes i hovedbunden.

Læs også: Ny brille-teknologi skal afsløre din adfærd

Det har fået kunstnere til at se EEG som et medie og redskab til at realisere en næsten perfekt oversættelse af deres kreative idéer til lyd.

Teknologien har derved gjort det muligt at komme et skridt tættere på den kreative proces. Alt, du skal gøre, er at ”tænke” en idé, og før du selv når at gribe et instrument, vil EEG-måleren iagttage din kreativitet og skabe en reaktion.

Hjernens soniske symfoni

Musik har siden EEG’s tilblivelse været det perfekte medie at eksperimentere med for mange kunstnere. Længsel efter at komme endnu tættere på tilblivelsen af deres idéer har skabt en efterspørgsel efter neuroteknologi.

»Man behøver blot at se og lytte til improvisatorisk musik for at forstå, at musik som opfindelse måske er det bedste eksempel på, hvordan 'grænseløs' ren kreativitet ser ud og lyder,« skriver Noisy.com.

Med det i tankerne har musiksiden samlet ti eksempler på musikere, der har eksperimenteret med EEG-teknologi og omsat deres hjernebølger og fantasifulde impulser til soniske lydlandskaber.

Se og lyt til de underlige verdener af musik inde i den menneskelige hjerne lige her.