Kunstmuseet Aros får 5000 m2 psykedelisk kælder

Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects/Beauty & The Bit

James Turrell må være en af de få kunstnere, der er blevet sagsøgt for at gøre beskuere så disorienterede, at de vælter rundt og kommer til skade. Den 73-årige amerikanske psykologiuddannede kunstner laver rumstore installationer, hvor han med kunstigt og naturligt lys og snedige arkitektoniske tricks spiller et puds med rumopfattelsen hos beskuerne. I så høj grad at nogle af dem efterfølgende har krævet erstatning, fordi de falder og slår sig eller løber direkte ind i en mur, fordi de ikke kan se den. Det fortalte kunstneren i 2013 i en artikel i New York Times.

Læs også: Guggenheim indhyllet i lys

De fleste beskuere er imidlertid fascinerede af illusionerne, som James Turrell er i stand til at skabe. Således har han opført omkring 50 såkaldte Skyspaces - rum, med en åbning i toppen - så beskueren især ved solopgang og solnedgang oplever et fantastisk farvespil - rundt omkring i verden. Det er netop sådan et Skyspace, som det aarhusianske kunstmuseum planlægger at opføre som en del af en 300 mio. kr dyr og 5.000 m2 stor underjordisk udvidelse, der også skal indeholde et 1.200 m2 stort galleri.

Den nye kælder skal strække sig 120 meter ud fra den eksisterende museumsbygning til et underjordisk Pantheon med en diameter på 40 meter. Den kasseformede del af bygningen skal rumme et 1.200 m2 stort galleri og et 527 m2 stort såkaldt Ganzfeldrum - ét af to installationskunstværker af den verdenskendte amerikanske kunstner James Turrell. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects

Oprindelig plan truede malerier

Planerne har været under udvikling siden 2014. De første ideer stødte imidlertid på grund, da Schmidt Hammer Lassen Architects og ingeniører fra Cowi fik regnet sig frem til, at det ville koste omkring 430 mio. kr., og at det desuden ville være risikabelt at grave så dybt ned som planlagt tæt på det eksisterende museum.

Læs også: Store ambitioner på ARoS

James Turrells oprindelige plan inkluderede en stor svævende kugle, som ifølge kunstneren skulle fungere som et ’observatorium for sjælen', hvor han igennem farve og lys ville føre gæsten med ud i et landskab uden grænser. I de reviderede planer er kuglen erstattet af et såkaldt Ganzfeldrum. Illustration: James Turrell/Schmidt Hammer Lassen Architects

I dag er planen revideret, så budgettet er kommet ned på 300 mio. kr. Foreløbig har kunstmuseet fået tilsagn om 100 mio. kr. i støtte fra Købmand Herman Sallings Fond og 20 mio. kr. fra Ny Carlsbergfondet. Men størstedelen af midlerne mangler altså stadig. Til gengæld er arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen nu klar med reviderede tegninger af projektet. De blev offentliggjort tirsdag aften.

Fra den kuppelformede bygning vil publikum især omkring morgengry og solnedgang kunne få sig en vild oplevelse, når himlens farvespil kontrasteres med den kunstige belysning på kuplens loft. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects

Underjordisk Pantheon

Planerne viser blandt andet det gigantiske underjordiske Skyspace - en kuppel med en diameter på cirka 40 meter med et 6 meter bredt ‘øje’ i toppen, så publikum kan se mod himmelen. Det kan måske virke som en mærkelig ting at gå på museum for at se på himlen, men ved at farvesætte kuplens inderside kan Turrell angiveligt gøre det til en fantastisk oplevelse.

Læs også: På gyngende grund i det nye søfartsmuseum

I de planer, der blev fremlagt sidste år, var det desuden planlagt at bygge et svævende kugleformet rum kaldet The Sphere ind i projektet. Men kuglen med en diameter på 25 meter er nu ude af projektet igen. I stedet har kunstneren og arkitekterne nu planlagt et såkaldt Ganzfeld-rum.

Inspiration fra telepatitest

De såkaldte Ganzfeld-eksperimenter blev udviklet for at teste telepatiske evner. En forsøgsperson blev placeret i et rum med overdækkede øjne og høretelefoner, der udsender hvid støj. Når forsøgspersonen har været berøvet sine normale sanseindtryk i en halv times tid, forsøger en anden person uden for rummet at sende en telepatisk besked til forsøgspersonen. Teorien er, at berøvelsen af normale sanseindtryk åbner forsøgspersonens sind for telepatiske beskeder. I Turrells Ganzfeldrum på Aros vil publikum komme ind i et rum, hvor belysningen gør det svært at fastslå, hvor gulv, loft og vægge begynder og slutter.

Det er den type kunstinstallationer, der tidligere har overvældet de besøgende i en sådan grad, at gulvets placering pludselig blev meget aktuel og mærkbar.

Svellende jord udfordrer

Aktuel og mærkbar er de byggetekniske udfordringer også. I det projektmateriale, som byrådet i Aarhus sidste år fik tilsendt, fortæller Cowi, at undergrunden består af svellende jord - altså en undergrund, hvor det forventes, at jorden vil udvide sig kraftigt, hvis den kommer i kontakt med vand.

Normalt vil man på sådanne steder ramme pæle ned som fundament, men på grund af de skrøbelige malerier i de eksisterende museum kan rystelser fra ramning ikke tillades. Derfor overvejede Cowi på det tidspunkt, om bygningen enten skulle have svømmende gulv, eller om pælene skulle bores ned.

Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects

Kuppelbygningen er noget nemmere at bygge. Den kan ifølge Cowi funderes direkte og stort set uden spuns. Cowis daværende vurdering var, at det bedst kunne betale sig at opføre selve kuplen med et bærende stålskelet. Mellem skelettets stålspær skal der ophænges armeringsnet, som påføres et lag af spraybeton, som vil danne den ydre skal. Indersiden kan beklædes med ståltrapezplader. Om disse planer er ændret fremgår ikke af arkitekternes pressemeddelelse.

Kuplen kommer til at rage ni meter op over den omgivende plads, så Cowi foreslår, at der støbes en betonplade oven på, hvorpå landskabet kan reetableres. På arkitekternes rendering kan man se kuplen rage op som en græsklædt bakke med en top af hvid beton omkring den åbne ‘pupil.’

Illusion kan åbne i 2020

Aros havde planlagt at åbne bygningen i 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad, men pengemangel og mange planlagte arrangementer på Officerspladsen foran museet, som skal graves op i forbindelse med byggeriet, har udskudt projektet. Nu håber museet at kunne gøre James Turrells illusioner til virkelighed i 2020.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Rum, med en åbning i toppen - så beskueren især ved solopgang og solnedgang oplever et fantastisk farvespil". Det blir vist kun solnedgangen, eller ved få særlige begivenheder, da museet normalt åbner klokken 10. Men ellers lyder det da meget godt!

  • 0
  • 0

Fedt med lidt mere info. Det er ellers ikke så meget der er sluppet ud om de konkrete detaljer synes jeg.

Men hvad iøvrigt med den der guld-kuppel som Olafur Eliasson ville placere ved Your Rainbow Panorama? Bliver den aldirg til noget? Er den helt skrottet?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten