Kunstigt kød forurener op til 25 gange mere end almindeligt kød

Plus11. maj kl. 05:0017
Kunstigt kød forurener op til 25 gange mere end almindeligt kød
Her ses kultiveret kød produceret på Maastricht Universitet i Holland. Illustration: Maastricht University/culturedbeef.net.
Kultiveret kød har et større CO2-aftryk end oksekød, hvis nuværende produktionsmetoder opskaleres. Flere af processerne er meget energikrævende, viser ny analyse.

Kultiveret kød fra eksempelvis oksestamceller kan være fremtiden. Og analyser fra konsulentfirmaet McKinsey forudser også, at kød fremstillet i laboratorier vil opleve en kæmpe markedsvækst. 

Her behøver man ikke længere at opdrætte pruttende kvæg, der både skal have vand, foder og antibiotika, samt kæmpe arealer, indtil de er klar til at blive slagtet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
14. maj kl. 09:07

Så forskerne har (endnu?) ikke dyrenes energibesparende renseteknikker? Big surprise! (irony off).

Det tror jeg så ikke, at man skal tillægge alt for stor betydning. Medmindre man er investor, og vil være den der løser problemet før alle andre. Lige nu handler det nok langt mere om, at få udviklet nogle rationelle teknikker til at få lavet kødet. Når det er på plads, vil den naturlige udviklingsgang være, at begynde at optimere på forsyningskæderne.

Mit bud: Gær ender med at blive en vigtig del af produktionen af kunstig kød...

11
11. maj kl. 22:21

Ja og hvordan er protein sammensætningen, om de forsat vil indeholde de 9 proteiner man normalt kun finder i kød.

13
12. maj kl. 15:39

For kultiveret kød vil det være nøjagtig det samme da det er samme muskelceller det består af. I praksis vil man formentlig dyrker noget fedtvæv også, så det får en tilsvarende sammensætning. Der er endda nogen der vil 3D printe steaks så man får noget der også helt ligner kød fra dyr.

9
11. maj kl. 18:12

Det fremgår af rapporten at der er meget store udsving i LCA beregningerne for både konventionel kød og eksisterende LCA beregniner på kultiveret kød. Samtidigt er beregningen lavet på nuværende teknologi og energiforsyning. 25 x konventionel kødproduktion er worst case værdier, og tager bl.a. udgangspunkt i et senarie hvor kultiveret kød fremstilles med samme renhedsgrad og teknologi som farmaceutisk lægemidler og en sammenligning med median-værdi for traditionel kød-produktion. Jeg mener det er ganske urealistisk at vi kommer til at se nogen storskala produktion med 25 gange størrer miljøpåvirkning end traditionel kødproduktion. Den høje værdi afspejler et højt energiforbrug med nuværende teknologi, og dermed også en høj omkostning. Før teknologien bliver konkurrencedygtigt med konventionel kødproduktion er der ingen udsigt til nogen væsentlig storskalproduktion, og dermed heller ikke udsigt til nogen voldsom miljøpåvirkning. Når de tekniske udfordringer med teknologien overkommes og det generelle energisystem bliver mere grønt, vil miljøpåvirkningen formentlig bliver væsentligt lavere end det meste traditionelle kvægproduktion.

8
11. maj kl. 14:33

Heldigvis er de farmaceutiske krav analysen tager udgangspunkt i, ikke forenelige med en økonomisk bæredygtig produktion. Kultiveret kød bliver kun relevant hvis det lykkes os at få ændret kvalitetsniveau af både produktionsudstyr og råvarer til almindelig fødevarestandard, som GFIs rapport også tager udgangspunkt i.

7
11. maj kl. 12:33

@Henrik Andersen: Jeg tror det er vigtigt at forstå at betegnelsen kunstigt kød er misvisende. Som Claus så fint skriver så er kultiveret kød en mere retvisende betegnelse, da der er tale om 1:1 de samme celler bare groet i en bioreaktor i stedet for i en ko. Der er således ikke tale om et totalt andet produkt, men at man rammer samme slutmål på en mere bæredygtig måde. AU har lavet en række fine artikler om det mere tekniske. Se fx mere her: https://dca.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/aarhus-universitet-samler-nordens-kompetencer-inden-for-kultiveret-koed

En af de andre tilgange der er omkring emnet er at lave alternativer som hverken er plantebaseret eller kødbaceret, men baseret på en helt ny type fødevarer som i højere grad er i familie med svame. Her har vi fra GEA udgivet flere ting omkring forskellige strategier til animalske produkter hvad end det er kultiveret kød, single cell protein eller lignende.

https://www.gea.com/en/expert-knowledge/new-food-frontiers/index.jsp

En af de processer som jeg personligt synes er enormt intressante er Solar Foods som laver et proteinprodukt som både har en god omami smag, rette næringsstoffer, og som er lavet udelukkende på luft (altså ligesom svampe). Med fare for at blive beskyldt for propaganda synes jeg den her video lavet i samarbejde med BBC belyser det rigitgt fint:

https://www.gea.com/en/stories/foodforthought.jsp

17
21. maj kl. 00:54

så er kultiveret kød en mere retvisende betegnelse, da der er tale om 1:1 de samme celler bare groet i en bioreaktor i stedet for i en ko.

Det er måske det der er en del af de høje krav om renhed. Koen har et immunsystem, som kan bekæmpe urenhederne. Der er der næppe i bioreaktorerne.

6
11. maj kl. 09:47

...giv det nu tid til at blive færdigudviklet!! Ligesom møllevingerne - man skal jo først opdage der ER et problem før man kan løse det.

Hvis produktet er godt nok, så skal fremstillingsprocessen jo nok blive optimeret.

5
11. maj kl. 09:16

Det lyder som om der i beregningerne er taget udgangspunkt i den nuværende energiproduktion som ofte er basseret på fossile brændsler. Men det er vi jo på vej bort fra, så det ville være mere interessant at høre hvordan regnestykket ser ud hvis man antager at energi overvejende kommer fra ikke fossile brændsler.

3
11. maj kl. 08:43

Kunstigt kød, en syg tanke i et sygt sind for at sige det lidt groft! Skal vi også have kunstige tomater og kunstige salatblade! Kunstig intelligens, kunstig.........hver gang man sætter ordet kunstig foran et ord, kan man roligt regne med, at der ligger noget fordækt og en usund tanke bag! I filosofien beskæftiger man sig bl.a. med følgeslutningen fra "kan" til "bør". Fordi man kan noget, bør man så også gøre det? Tanken om køer m.fl. der uddunster drivhusgassen methan til fare for klimaet er antageligt den bagvedliggende årsag. Hvis det havde været etiske eller sundhedsmæssige årsager, havde problemstillingen været mere forståelig. Bliver spændende at se, om vi i fremtiden begynder at finde raffinerede måder at afskaffe mennesket på, da vi jo også uddunster methan og CO2! Gad vide, hvor længe der går, inden det går op for os, at hverken CO2 eller køernes methanudslip har det fjerneste med klimaet at gøre, måske med miljøet. Men det er opad bakke at ændre dette falske klimaparadigme.

4
11. maj kl. 09:06

Tanken om køer m.fl. der uddunster drivhusgassen methan til fare for klimaet er antageligt den bagvedliggende årsag. Hvis det havde været etiske eller sundhedsmæssige årsager, havde problemstillingen været mere forståelig.

Så du mener ikke at klimaet er noget man skal tage hensyn til, eller hvordan skal det forstås?

10
11. maj kl. 18:57

Jo, men man kan bare ikke gøre noget ved det udover at ødelægge det ved at spærre for solen! Jeg ved godt, det kræver en længere forklaring...... Prøv f.eks. at youtube på canadiske klimatolog Tim Ball og se hans lange klimakonference, hvor han ikke alene anvender simpel logik og sund fornuft men også iskerneboringer. CO2-teorien bliver fuldstændig latterliggjort. Du vil blive godt underholdt! Prøv også canadiske Patrick Moore, og endelig danske Henrik Svensmark om skydannelser som funktion af kosmisk stråling og påvirkningen af denne via solpletaktivitet. Nuvel, det var kunstigt kød, der var emnet! Jeg kan godt følge argumentet om, at det ikke er helt kunstigt, kultiveret er nok et bedre udtryk, trods alt. Men man kan ikke gro en ko ved at tage dens celler og dyrke dem. Det kan godt være, man kan lave proteiner og fedtsyrer m.v. samt smag ud af cellerne. Men min gut-fornemmelse siger mig, at der går noget tabt, når det ikke er en ko's livsenergi, der ligger bag? Men udover, at mennesker har levet af naturens måde at bygge vores mad op på til alle tider, kan jeg ikke bevise det! Jeg må derfor bare sige, at jeg skal ikke nyde noget! Afskaffer de kød for klimaets skyld, bliver jeg vegetar! Det er måske også meget sundere! Men klimaet hjælper det ikke på............det passer sig selv, som det altid har gjort.

12
12. maj kl. 09:57

Jo, men man kan bare ikke gøre noget ved det udover at ødelægge det ved at spærre for solen! Jeg ved godt, det kræver en længere forklaring......

Jo, det kan man. Der findes mange lange videnskabelige forklaringer på, at man godt kan gøre noget. Og så en masse pseudovidenskab som siger det modsatte.

Men min gut-fornemmelse siger mig, at der går noget tabt, når det ikke er en ko's livsenergi, der ligger bag? Men udover, at mennesker har levet af naturens måde at bygge vores mad op på til alle tider, kan jeg ikke bevise det!

Præcis. Du kan ikke bevise din mavefornemmelse, hvilket jo kan antyde, at den er forkert. Men videnskab bygger jo på, at man tager sin antagelse og beviser den. Man kan jo rent faktisk finde ud af hvad der er i det "kunstige" kød, og hvordan kroppen tager i mod det.

Afskaffer de kød for klimaets skyld, bliver jeg vegetar! Det er måske også meget sundere! Men klimaet hjælper det ikke på............det passer sig selv, som det altid har gjort.

Nej, det gør det ikke, for vi har fucket klimaets balance op og fortsætter desværre med at gøre det.

14
13. maj kl. 11:30

Christian P. Dine argumenter vedr. kunstigt/kultiveret kød kan såmænd være rigtige nok, og det kan mine også set fra mit synspunkt! Vi kan få animalske og andre proteiner på mange måder, og naturligt kød er ikke den eneste. Men min hovedanke er, at alt dette sættes i gang, fordi man tror, man derved "redder" klimaet. Men klimaet har slet ikke behov for at blive reddet. Det gør man heller ikke med alternative energikilder, selvom jeg går ind for det meste men af andre årsager. Nej, det er ikke mennesker, der har f.....klimaet op, klimaet er overhovedet ikke f....op! Det har bare ændret sig helt af sig selv. IPCC's Michael Mann har med sin hockey stick teori, som FN benytter som sit spanskrør, postuleret, at temperaturen har været konstant siden middelalderen, hvorefter den pludselig steg fra omkring 1950 i forbindelse med industriens udledning af CO2. Klimatologen Tim Ball beskyldte omkring 2017-18 stykker Michael Mann for videnskabelig uredelighed, idet temperaturen i Middelalderen med lavere CO2 indhold uden menneskelig indgriben var flere grader højere end i dag, hvorefter den igen uden menneskelig indgriben pludselig faldt i den lange periode, vi kalder den "lille istid" helt hen til midt-slut 1800-tallet. Michael Mann trak Tim Ball i retten for injurier! Men sjovt nok kunne Michael Mann ikke tilbagevise Tim Balls beviser, og det endte med, at Michael Mann måtte trække sig. Du kan selv gå ind på nettet og finde Tim Balls beretning om det. Har TV avisen eller andre medier berettet om det? Nej, selvfølgelig ikke, for det ødelægger fortællingen om CO2. Hockey stick teorien er mærkværdigvis ikke trukket tilbage men figurerer stadig som hovedargumentet for påstanden om CO2 som klima-driver. Men den er et falsum. Man behøver ikke være klimatolog for at tilbagevise CO2 teorien. Man kan bare bruge logik. Hvis en videnskabelig teori er sand og i overensstemmelse med virkeligheden, skal den kunne besvare ethvert spørgsmål, der omhandler dens gyldighedsområde, og det kan CO2-teorien ikke. Den kan ikke forklare, hvorfor det var varmere i Middelalderen med et langt lavere CO2 indhold end i dag. Og den kan heller ikke forklare, hvorfor temperaturen pludselig faldt drastisk i den lille istid, mens CO2 indholdet var stigende. Når den ikke kan det, er teorien falsk, fordi dens hovedpåstand er modbevist. FN's klimapanel benytter sig altså af en falsk teori til at trække verden ind i endeløse CO2 afgifter- og indgreb i menneskets livsverden. Nogle lever af det, mens andre bliver ofre for det. Vi husker alle, hvordan Al Gore for snart 25 år siden proklamerede, at verdenshavene ville stige, og vi alle ville drukne i 2030, hvis ikke vi stoppede CO2 udledningerne. Gå ned i Københavns eller Århus Havn og mål vandstanden. Den er ikke steget en millimeter i de sidste 100 år og sikkert endnu længere tilbage! Gå selv ned og tjek! Disse postulater er rene teoretiske postulater bestemt af børneregnemetoder på basis af smeltede ismasser, der så omregnes til stigning i havvandstanden. Men havvandstanden er stadig den samme! At så mange mennesker hænger fast i CO2 teorien kan kun skyldes religion. Det værste er, at mange børn og unge i dag er fuldstændigt hjernevaskede og lever i konstant frygt for fremtiden. Det er forfærdeligt. Og så skal jeg lige anstændigvis anføre, at der findes rigtig mange gode argumenter for at stoppe eller mindske forurening og unødigt forbrug af ressourcer samt anvendelse af alternative energikilder. Men bland det ikke sammen med klimaet!

2
11. maj kl. 08:15

Det er lidt synd at udtrykket "kunstigt kød" bliver brugt i denne artikel. "Kunstigt kød" kan i princippet være alt fra plastprodukter over vegetariske burgere til det der er tale om specifikt i dette studie - Dyrecelle baseret kød.

Undersøgelsen dækker dermed specifikt produkter der er fremstillet ved at dyrke passende celler fra dyr (hvilket nok typisk lige nu vil være muskelceller og måske også fedtceller) uden at have resten af dyret med i processen.

Et bedre ord vil måske være "kultiveret kød".

Dermed må man gå ud fra at denne type kød vil have et vitaminindhold der er sammenlignelig med udskæringer, hvor muskelceller er dominerende.

Alle yderligere vitaminer vil være noget der er tilsat processen, hvilket i princippet kan være hvad som helst.

De celler der kultiveres behøver selvfølgelig ikke at være muskelceller. Leverceller vil for eksempel være et alternativ, hvor vitaminindholdet vil være et andet, men smagen vil selvfølgelig også være en anden.

På sigt (hvis denne teknologi faktisk modnes til at være energi-effektiv) vil der nok blive produceret forskellige varianter baseret på optimering og differentiering af smag, tekstur, fremstillingspris og næringsindhold.

Det vil dog næppe reducere menneskers klimafodtryk - mere sandsynligt er at det vil føre til at også husdyrracer vil ende med kun at findes i zoologiske haver.

1
11. maj kl. 07:48

Hvad er egentlig vitamin indholdet i kunstigt kød?