Kunstigt klimavenligt kød fra stamceller gror i petriskåle i nyt dansk forskningsmiljø

Plus10. november 2022 kl. 05:0022
Kunstigt klimavenligt kød fra stamceller gror i petriskåle i nyt dansk forskningsmiljø
På restauranter i Singapore kan du bestille kultiveret kyllingekød. Myndighederne har vurderet, at kødet fra Eat Just er biologisk identisk med konventionelt produceret kød. Illustration: Eat Just, Inc.
Danmark er rig på viden inden for fødevarer, biotek og ingredienser. Det kan få betydning for udviklingen af kultiveret kød og mælk, mener forsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det trak overskrifter kloden rundt, da den hollandske professor Mark Post i august 2013 kunne servere ‘verdens første kunstige bøf’.

En burgerbøf baseret på oksestamceller opdyrket i et laboratorium til en sammenhængende og stegeklar burgerbøf.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
11. november 2022 kl. 20:20

Det er da helt i orden at spise lidt 'naturligt' kød - det behøver du ikke have etiske problemer med. Med aht ressourceforbruget er det en god idé ikke at spise for meget. Jeg synes det er problematisk med alle de beskrevne "krumspring" for at producere kunstigt kød, som antagelig er ret så ressourcekrævende og ikke særlig gennemskueligt med hensyn til næringsstoffer, der måske skal tilsættes kunstigt. Det ville være bedre at bruge forskningsmidler på at videreudvikle produktionen af plantebaserede fødevarer, som der snart kommer en national handlingsplan for. Interessant at Novo Nordisk Fonden netop har bevilget midler til platformen Plant2Food - forhåbentlig kommer det til at støtte udvikling af gennemskuelige plantebaserede fødevarer.

21
11. november 2022 kl. 20:08

Nej, det gør det nok ikke - men det kunstige kød må forventes at bruge flere ressourcer til produktionen end planter med højt proteinindhold der kan spises af mennesker (efter kogning) - disse planteproteiner vil man øjensynlig bruge som skelet til at gro kødceller på

20
11. november 2022 kl. 20:05

Hej Vores tarmsystem er IKKE indrettet til store mængder kød. I modsætning til rovdyrene så har vi et meget langt tarmsystem. Vi er indrettet til små mængder kød kombineret med diverse paner, herunder frugt (lige som en del aber spiser).

18
11. november 2022 kl. 12:21

Før det kaldes klimavenligt vil jeg gerne se et klimaregnskab for produktionen af dette kød.

Det komme vel an på i hvor høj grad det lykkes at optimere celledyrkningen, men:

At dyrke (dyre-) celler er EKSTREMT ressourcekrævende.

Man gør det alligevel i dag fordi det giver os nogle højværdiprodukter (proteiner og andre ”biologicals” til lægemidler), og fordi det giver os viden om cellulære processer. Celledyrkning er, både i Danmark og resten af verden, en stor industri, og der har længe pågået forskning for at optimere dyrkningsprocesser.

Jeg er skeptisk mht. om vi nogensinde vil kunne dyrke celler til ”kød”, på en måde der kan konkurrere med traditionelle landbrugsmetoder - hverken økonomisk eller ressourcemæssigt.

Det er ikke ensbetydende med at det er spildte penge. Der kan sagtens komme betydningsfulde forskningsresultater der kan udnyttes i andre sammenhænge.

Det betyder heller ikke at vi ikke skal prøve at begrænse ressourceforbrug og udledninger fra landbrug.

16
10. november 2022 kl. 17:20

Før det kaldes klimavenligt vil jeg gerne se et klimaregnskab for produktionen af dette kød.

12
10. november 2022 kl. 14:45

Et andet godt argument for fødevarer opbygget som kød er, at vores metabolisme er tilpasset et vist indtag af dyreproteiner, lige som det ikke er os alle der tåler for store mængder af planteprotein.

Det lyder interessant! Det kan være at det netop er det forhold der har fået skiftende regeringer til at subventionere landets eksorbitante og voldsomt klimaskadelige produktion! På forhånd tak hvis det er noget der kan underbygges videnskabeligt.

11
10. november 2022 kl. 13:47

De der forstår almindelig købmandsregning - og ikke er ligeglade med at smadre vores planet</p>
<p>Halleluja! ;)

Så det er begge af ovenstående parametre, du falder (helt) igennem på ?

Hint: Allerede nu udgør biomassen af mennesker og deres husdyr over 90% af den samlede biomasse af landlevende pattedyr - hvad nu hvis (når?) alle mennesker får en lige så ubændig trang til kød (og mejeriprodukter) som dig?

Regnestykker går bare ikke op - - -

10
10. november 2022 kl. 13:36

Et andet godt argument for fødevarer opbygget som kød er, at vores metabolisme er tilpasset et vist indtag af dyreproteiner, lige som det ikke er os alle der tåler for store mængder af planteprotein.

5
10. november 2022 kl. 11:43

Nogle af os kan rent faktisk godt lide hvordan kød smager, og håber på en dag at kunne nyde den smag uden at skulle lave etiske krumspring.

Helt enig! Vigtigt er det også at medtage det macho skær nogen mener der er over kødindtag. Desuden vil andre måske hellere spise mindre af det rigtige, især hvis der opstår tvivl om det kunstige kan have uheldige bivirkninger.

Noget der kunne få investorer til at tøve er at salget af kød og mejeriprodukter i længere tid har været stødt faldende.

3
10. november 2022 kl. 08:40

Der kan være grunde til at spise rigtigt kød selv i vor til (fx træning).

Hvis der virkelig er underbyggede forklaringer på nødvendighed af at spise kød kunne det være interessant at kende dem.

Indtil nu er bedste undskyldning at dyrene spiser B12 vitamin piller og at det skulle være grunden til at det er nødvendigt at andre ikke vildtlevende pattedyr, ligeledes med B12 mangel, skulle spise kød.

2
10. november 2022 kl. 07:11

Jeg kan kun give dig ret.

Også besynderligt at KK (kunstig kød) fremvises i form af en "burger" med sesambolle og "det hele".

Der kan være grunde til at spise rigtigt kød selv i vor til (fx træning).

I det mindste er fibrene i KK "naturligt" dyrkede og ikke tilsat plastic;-)

1
10. november 2022 kl. 06:56

I en tid hvor vi skal spise mindre kød og hvor plantebaserede fødevarer får større og større betydning virker det mærkeligt at skulle bruge sojaprotein og ærteprotein fra hhv sojabønner og ærter til at producere kød, når selvsamme råvarer direkte kan spises eller kan bruges til forarbejdede plantebaserede fødevarer.