Kunstige stamceller danner forbindelser i hjernen

Kunstige stamceller kan nu transplanteres til hjernen, hvor de udøver deres funktion med at udvikle sig til diverse forskellige typer celler.

Det har forskere fra Luxembourg Centre for Systems Biomedicine (LCSB) ved University of Luxembourg påvist, skriver forskningsmediet Alphagalileo.org.

Stamcellerne, der er udviklet af neuroner fra hudceller, er transplanteret ind i musehjerner, hvor de efter en seks måneders periode har integreret sig i hjernen. Ved at lægge et særligt protein i stamcellerne har forskerne kunnet overvåge cellernes udvikling, mens de har dannet forbindelser i hjernen. Cellerne har forvandlet sig til forskellige former for celler, nøjagtig som stamceller normalt gør, og dannet forbindelser til andre dele af hjernen ved hjælp af nye såkaldte synapser.

Læs også: Stamceller reparerer hjernen hos ofre for slagtilfælde

Opdagelsen er banebrydende, fordi tidligere forsøg har udviklet sig i en helt anden, mere ustabil retning. Her har stamceller blandt andet udviklet sig til tumorer og ikke i samme grad integreret sig i hjernen. Med denne metode ser det ud til, at man kan skabe forudsigelige, stabile resultater.

Succesen indgyder håb for mennesker, der lider af hjernesygdomme som for eksempel Parkinsons, hvor hjernecellerne langsomt slås ihjel. Med den nye metode kan man forestille sig hudceller fra parkinsonpatienten kontinuerligt blive opdyrket og transplanteret i hjernen, hvor de erstatter de døde hjerneceller, som sygdommen slår ihjel.

Det ligger dog stadig et stykke ude i fremtiden, men forskerholdets leder, professor Jens Schwamborn, er ikke i tvivl om, at seneste opdagelse er et vigtigt skridt på vejen.

»Succes i human behandling er stadig langt ude i fremtiden, men jeg er sikker på, at succesfuld celleerstatning vil komme til at virke i fremtiden. Vores forskning har taget et skridt nærmere den udvikling,« siger Jens Schwamborn til Alphagalileo.org

Læs også: Spiserør dyrket af stamceller er implanteret i rotter

De første forsøg med at målrette udviklingen af stamceller i retning mod en faktisk kur mod Parkinsons er efter professorens udsagn i gang på University of Luxembourg.