Kunstige sødemidler giver forstadier til diabetes og fedme

De mest udbredte kunstige sødemidler sakkarin, sukralose og aspartam ændrer tarmfloraen og fører til nedsat glukose-tolerance, der kan udvikle sig til problemer med stofskiftet og type 2-diabetes. Måske bidrager de light-sodavand, der typisk er sødet med aspartam, endda til fedme-epidemien.

Det har forskere fra Weizmann-instituttet i Israel fundet ud af ved at give mus drikkevand tilsat de tre sødemidler i koncentrationer, der svarer til den maksimale dosis tilladt af den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA.

Læs også: Light-sodavand til gravide øger risiko for astma hos barnet

Bagefter blev forskernes hypotese også testet hos syv frivillige mennesker, der ellers ikke indtog kunstige sødemidler. De blev sat på en diæt med kunstige sødemidler svarende til det acceptable daglige indtag ifølge FDA, og allerede efter en uge havde fire af dem nedsat glukose-tolerance, fremgår det af den videnskabelige artikel i tidsskriftet Nature.

Sammensætningen af tarmbakterier og deres måde at fungere på ændres, når man drikker light-sodavand. (Foto: Weizmann Institute of Science) Illustration: Weizmann Institute of Science

»Det er kontroversielt«

Thórhallur Halldórsson, der er professor på Institut for Fødevarer og Ernæring på Islands Universitet, har tidligere påvist, at gravides indtagelse af light-sodavand med aspartam giver øget risiko for at føde for tidligt.

Læs også: Light-sodavand får gravide til at føde for tidligt

Han finder det nye resultat interessant og ret overbevisende:

»Forskningsresultatet ser ud til at være forholdsvis robust, idet de både har testet i dyr og mennesker. Det er et meget fokuseret studie ud fra en klar hypotese. Det bliver spændende at se, om andre studier kan bekræfte resultatet i den nærmeste fremtid,« siger han til Ingeniøren.

»Det er et flot arbejde, og det ser absolut ud til, at de har fat i et område, der bør undersøges nærmere - de har fundet den del af biologien, man bør fokusere på, når man undersøger kunstige sødemidler.«

Thórhallur Halldórsson forudser, at studiet vil skabe en del debat:

»Det er kontroversielt, at kunstige sødestoffer har med metabolismen at gøre. Der kommer en heftig diskussion om resultatet, der vil blive kritiseret fra alle mulige vinkler. Der er jo store interesser på spil.«

Tarmbakterierne er nøglen

I museforsøget udviklede de mus, der havde fået kunstige sødemidler, nedsat glukose-tolerance og forhøjet blodsukker, mens mus i kontrolgrupper, som fik rent vand eller vand tilsat sukker, ikke fik problemet. Sakkarin lod til at være den største synder.

Forskerne undersøgte, om sødestoffernes effekt hang sammen med deres påvirkning af musenes tarmbakterier, og det viste sig at være tilfældet. I hvert fald kunne antibiotika, der slog tarmbakterierne ihjel, bringe blodsukkeret tilbage til det normale hos de sødestofspisende mus.

Desuden blev fæces - og dermed tarmbakterier - fra mus, der var fodret med de kunstige sødestoffer, transplanteret til mus, der bare havde fået almindeligt vand, og som ikke i forvejen havde tarmbakterier. Så fik disse mus også nedsat glukose-tolerance.

Det beviser, at sødestofferne påvirker tarmfloraen på en uheldig måde - sammensætning af bakterier og den måde, de fungerer på, ændrer sig, og det giver stofskifteændringerne.

Læs også: Stor undersøgelse frikender omstridt sødemiddel: Ingen risiko ved light-sodavand

Forskerne undersøgte også tarmbakterierne fra 400 mennesker og fandt ud af, at der var en ændret tarmflora blandt dem, der indtog kunstige sødemidler. Disse mennesker havde også højere blodsukker og nedsat glukose-tolerance, hvilket er sygdomsmarkører med forbindelse til fedme.

Studiet kan måske forklare, hvorfor indtagelse af sodavand og andre fødevarer med kunstige sødestoffer ofte ikke giver det forventede vægttab, men i stedet faktisk kan føre til det modsatte og bidrage til fedme-epidemien.

Der skal flere undersøgelser til

I EU er det fødevaresikkerhedsautoriteten EFSA, der har ansvaret for, at der ikke er sundhedsskadelige tilsætningsstoffer i vores fødevarer. EFSA læner sig op ad et videnskabeligt panel for tilsætningsstoffer og næringsstoffer tilsat fødevarer, når det gælder om at vurdere stofferne.

Seniorforsker Alicja Mortensen fra DTU Fødevareinstituttet står i spidsen for dette panel, men hun havde ikke mulighed for at kommentere forskningsresultatet. I stedet fik Ingeniøren disse kommentarer fra en talsmand fra EFSA:

»I risikovurderingen af det kunstige sødestof aspartam i 2013 tog EFSA's eksperter stilling til, om indtagelsen af aspartam og kunstige sødemidler i det hele taget kunne forbindes med stigningen i forekomsten af type 2-diabetes. Panelet noterede, at den hypotese, at aspartam og andre sødemidler kan ændre blodsukkerniveauet hos mennesker, burde undersøges bedre.«

»Som det er tilfældet med alle nye data, der publiceres, vil EFSA løbende beslutte, om dataene skal forelægges paneleksperterne til bedømmelse.«

Science Media Center, en uafhængig non-profit-organisation, der arbejder med at fremme videnskabsformidling, har talt med en række britiske forskere, som over en bred kam finder resultaterne spændende, men maner til besindighed, når det gælder betydningen for mennesker.

Det er trods alt kun syv mennesker, der har deltaget i eksperimentet, og de fik kunstige sødemidler svarende til et dagligt indtag på 40 dåser sodavand. Også de britiske forskere ser gerne, at der igangsættes større studier på mennesker.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, hvis man drikker 1 liter sukkerholdig sodavand hver dag, så bliver man fed.... 1 liter coca cola indeholder 20% af en voksens daglige energiforbrug og mere end 100% af det anbefalede sukkerindtag.

Det giver mere mening at sammenligne sodavand med kunstige sødestoffer med vand. Jeg tror at vand vinder på alle sundhedspunkter.

Bemærkede en "relaterede artikel" til artiklen i videnskab.dk med en mindst ligeså interessant (og lidt tvivlsom) konklusion: http://videnskab.dk/krop-sundhed/brylluppe...

 • 0
 • 0

Det kunne være rart at vide hvad forsøgspersonerne ellers har spist.

Jeg har erfaret at indtagelse af sødemidler ikke er en forhindring for at tabe sig - sålænge at man også holder sig fra kulhydrat holdig kost, mere specifikt, holder sig til LCHF kost. Rundt om på internettet findes der mange eksempler på at LCHF kost har en meget gavning virkning på fedme og diabetis mv. Og indenfor LCHF fødevare tilberedning anvendes der aldrig sukker, dette er erstattet af sødemidler.

 • 0
 • 0

Hej.

Jeg var en af dem, der ventede i spænding på EFSAs konklusion vedrørende aspartam. Konklusionen kom for et stykke tid siden. Ifølge denne tyder forskning på, at de fleste voksne kan godt tåle aspartam i rimelige mængder.

Man kan selv lave en Google-søgning på ordene EFSA og Aspartam og se om man kan finde frem til EFSAs relative nye konklusion.

Jeg vil tilføje, at EFSAs konklusion måske er farvet lidt af industrien. Det er ihvertfald muligt.

Min egen teori er, at det er forskelligt fra person til person, hvordan "Light"-sodavand med kunstige sødestoffer påvirker en. Men den teori kan jeg ikke dokumentere.

Hos mig selv er sådanne "LIGHT"-sodavand med til at sikre, at jeg ikke bliver alt for tyk.

Jeg forsøger at holde mig væsentligt under grænseværdien for aspartam. Så jeg tør ikke indtage den maksimalt tilladte mængder af aspartam.

Jeg tror ikke, at der er dokumentation for at sige, at aspartam i relativ små mængder er usundt. Jeg tvivler på, at der er faglige grunde til at anbefale, at man kun drikker ½ liter cola om ugen.

Venlig hilsen Jan Herviog Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul ( og Projekt Trafiksikkerhed )

 • 0
 • 0

Mine personlige observationer er at jeg ikke kan klare mere end 2x ½-liter light sodavand med Aspartam.

Efter et sådan indtag får jeg smerter i brystet.

Noget tyder på at jeg får en allergisk reaktion som generer lukkemekanismen ved mavesækken og giver en slags halsbrand.

... og sådan har det været siden jeg prøvede min første cola light for over 20 år siden.

Jeg er lidt usikker på om Stevia giver samme reaktion, men Aspartam holder jeg mig helt fra.

 • 0
 • 0

Desværre er Stevia ikke med i undersøgelsen. Jeg foretrækker Stevia frem for Aspartam. Aqua d'or Aquadrinks fås med hyldeblomst/æble, citron/grape, hindbær/solbær og mango/passionsfrugt. Citron/grape smager omtrent som almindelig citronvand. Det er ikke væsentligt dyrere end de andre light sodavand sødet med Aspartam og kunstige sødestoffer.

 • 0
 • 0

Er jeg den eneste der synes at det er problematisk når den islandske doktormand ikke nævner det faktum er studiet er på baggrund af en dosis på hvad der svarer til 40 dåser light sodavand? Så er det jo klart at der er uoverensstemmelser mellem EFSA undersøgelsen og den i Nature. Jeg kan da lynhurtigt også påvise den skadelige effekt af vand hvis jeg fodrer 7 (!) forsøgspersoner med en daglig dosis på 10 liter.

Kom nu ind i kampen altså.

 • 0
 • 0

FDA's grænse for aspartam er vidst på 50mg/kg kropvægt hver dag hele livet. Det svarer til for en person på 68 kg til 3400 mg. I en 0,5 liter Coca Cola Light er der ca. 261 mg aspartam. Det svarer til ca 6,5 liter kunstigt sødet sodavand om dagen, eller 20 dåser! Det er altså en alvorlig mængde sodavand, der skal til.

Så tror jeg næppe at en halv liter sodavand skader :)

 • 0
 • 0

Intet under, at så mange amerikanere er svært overvægtige, hvis den anbefalede maksimale, daglige indtagelse af kunstige sødemidler ligger på 40 dåser sodavand i USA. Så er det da klart, at man bliver overvægtig, selv hvis man følger myndighedernes anbefalinger. Og at det så kan være endnu værre end bare sodavand med sukker!

 • 0
 • 0

Hej.

REVIEW FRA EFSA :

Her er konklusionen fra det review eller den metaanelyse vedrørende aspartam, som EFSA lavede fornylig. EFSA er som bekendt en del af EU - eller har været i forbindelse med EU. LInket er :

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/13...

Der står ordret : " Experts of ANS Panel have considered all available information and, following a detailed analysis, have concluded that the current Acceptable Daily Intake (ADI) of 40mg/kg bw/day is protective for the general population ".

MÆNGDE AF ASPARTAM OG SODAVAND :

I følge denne tekst konkluderer fagfolk fra ANS Panel, at "gennemsnitspersoner" kan tåle 40 m-gram pr kg kropsvægt pr dag.

Jeg har læst et eller flere gange, at voksne kan drikke ca. 4 liter sodavand pr. dag, dersom det er sødet med aspartam - og dersom man ikke indtager andre ting med aspartam. Børn kan kun tåle mindre end dette. Men jeg kan ikke finde mine kilder på dette punkt, så tag dette med et gran salt.

COCA COLA LIFE MED STEVIA :

I større eller mindre dele af Storbrittanien har Coca Cola lavet Coca Cola Life, der bl.a. er sødet med naturlige sødestoffer fra planten stevia. Producenten vil vist se, hvad forbrugerne siger til denne. Linket er :

http://www.coca-cola.co.uk/health/stevia/i...

KOMBISØDET SODAVAND :

Jeg har i mange år været fortaler for en såkaldt kombisødet sodavand, hvor der er 50 % sukkersødet og 50 % kunstig sødet sodavand i. Det vil halvere mængden af sukker i forhold til almindelig sukkersødet sodavand. Og det vil halvere mængden af sødestoffer i forholdt til almindelige sukkerfrie sodavandsprodukter. Så vidt som jeg ved, at Coca Cola Life også kombisødet.

Da jeg har sukkersyge diabetes type 2 drikker jeg sodavand helt uden sukker.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten