Kunstige diamanter er hårdere end de naturskabte

Illustration: SakSa/Bigstock

Forskere har længe prøvet at skabe et materiale der er hårdere end diamanter - det hårdeste af alle naturlige mineraler. Det ser nu ud til at kunne lade sig gøre. To forskere har nemlig skabt sekskantede diamanter i et laboratorium og målinger viser, at de er hårdere end naturlige diamanter.

Det skriver Scitechdaily.

Det er tidligere lykkedes at skabe kunstige sekskantede diamanter, men det har aldrig været muligt at måle hårdheden. Enten har de kunstige diamanter været for små, eller også er de gået til grunde kort efter frembringelsen og har altså ikke eksisteret længe nok, til at forskere kunne foretage målinger.

»Diamanter er et unikt materiale. Det er ikke bare det hårdeste mineral, men har også smukke optiske egenskaber og en høj varmeledningsevne. Nu har vi lavet en sekskantet diamant, som er betydeligt hårdere og stærkere end almindelige diamanter,« siger Yogendra Gupta, en af de to forskere bag målingerne.

En kort fornøjelse

Forskerne skabte de kunstige diamanter af grafitskiver, der blev udsat for trykket fra chockbølger, ved at affyre skiverne med en hastighed på ikke mindre end 24.140 km/h.

De nydannede kunstige diamanter har dog en særdeles kort levetid. Kollisionen efter den voldsomme affyring ødelægger nemlig diamanterne et par nanosekunder efter, at de er blevet skabt. De eksisterede dog længe nok til at forskerne kunne nå at måle hårdheden. Det sker ved at måle, hvor hurtigt lydbølger bevæger sig gennem diamanten.

Eftersom de kunstige diamanter kun eksisterer i få nanosekunder, er det på nuværende tidspunkt meget begrænset, hvad man kan bruge materialet til. Hvis det en dag lykkes at bevare dem i længere tid, er forskerne imidlertid sikre på, at de vil kunne bruges i industrien.

»Hårde materialer er brugbare. Diamanter har i lang tid været brugt til blandt andet bor. Siden de kunstige diamanter er hårdere end almindelige diamanter, ville de være et overlegent alternativ til alle de ting, som man i dag bruger almindelige diamanter til,« siger Travis Volz, der sammen med Yogendra Gupta, står bag målingerne.

De to forskere har udgivet en artikel om deres resultater i tidsskriftet Physical Review Letters.

Emner : Forskning
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis der menes et andet krystalsystem, så er det vel strengt taget slet ikke diamenter. Kunstige diamanter er ikke noget nyt, så hvad er det egentlig, man hart skabt her (det lyder ikke uinteressant)?

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten