Kunstige bruskskiver til gigtramte på vej med ny gel

En nedslidt ryg, hvor bruskskiverne er slidt så langt ned, at knoglerne skurrer mod hinanden, kan muligvis bygges op i fremtiden med en simpel indsprøjtning.

Endnu er teknologien kun i sit udviklingsstadie, men britiske forskere har haft held med at genskabe en nedslidt bruskskive i en del af en kohale udelukkende ved at foretage en indsprøjtning med en mælkehvid væske.

Væsken består af mikroskopiske polymerer, der størkner i løbet af fem til syv minutter efter indsprøjtning i bruskskiverne og danner en ny bruskskive i form af en fleksibel gel oven på den gamle.

Forskerne har sammenlignet den kunstige bruskskives egenskaber med bruskskiver fra en kohale. Endnu har forskerne dog kun foretaget fem cyklusser, hvor bruskskiverne er trykket sammen og har fået lettet trykket igen. Men de foreløbige resultater er gode.

»Den kunstige bruskskive har de samme egenskaber som en normal skive, også når det gælder elasticiteten. Men vi skal selvfølgelig gennemføre op mod en million cyklusser, før vi kan garantere, at den kunstige bruskskive opfører sig som en rigtig,« siger chefforsker Brian Saunders fra School of Materials på University of Manchester til ing.dk.

Udfordringen ved at skabe bruskskiven har især været at skabe en gel, der ikke går i stykker, og det er først efter flere års forskning, at forskerne endelig står med et materiale, de tror på.

»I begyndelsen af vores forskning havde vi problemer med, at væsken ikke størknede de rigtige steder og var for svag. Men nu består mikrogelen af små balloner fyldt med vand, der udvider sig efter indsprøjtningen og flyder sammen til en solid, men fleksibel gel,« siger Brian Saunders.

Hans håb er at hjælpe de mange mennesker verden over, der lider af rygproblemer. Og dem er der også rigeligt af. 97 procent af alle over 50 år har begyndende nedbrydning af bruskskiverne i deres krop.

Typisk tager gigtpatienter blot smertestillende piller, mens andre får foretaget omfattende operationer, hvor læger enten indsætter mekaniske bruskskiver eller sætter led sammen. Men indgrebene kan have store bivirkninger og kan give voldsom stivhed i leddene.

»Hvis alt går vel, så kan vi levere bruskskiver i sprøjteform til patienter om otte til ti år, men vejen dertil er lang. Vi skal søge nye forskningsmidler inden for et å,r og der venter mange kliniske test forude,« siger Brian Saunders.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det tager cirka 15 sekunder at slå op på dsn.dk at cyklus hedder enten cyklusser eller cykler i flertal. Brug tiden.

Og så synes jeg at det er lidt underligt at skrive "Typisk æder gigtpatienter blot smertestillende,...". Mennesker spiser.

Men ellers er det da en god nyhed...

 • 0
 • 0

Hvis du nogensinde havde haft gigt i et rygled ville du vide, at man ÆDER painkillers - lige præcis, hverken mere eller mindre og med rystende hænder, for det gør så forbandet ondt, at det ikke er at beskrive.

Jeg håber virkelig, at de får held med deres forehavende og at det ikke er en ny Bonelock ting under opsejling, for ødelagte bruskskiver i ryg og led er en svøbe som kun de, der må leve med det, kan forstå.

 • 0
 • 0

Folk der aldrig har haft ondt i ryggen, gør sig ingen forestilling om hvor afhængig man er af en velfungerende ryg.

Smerter der udløses af den mindste bevægelse og som handicapper en når man skal sove, rejse sig fra en stol og hvor gennemførelsen af et toiletbesøg er uudholdelig at tænke på.

Så jeg er enig med Brian ,når man rammes af et af de større anfald.....så er æder det rigtige ord !

 • 0
 • 0

Hvis du nogensinde havde haft gigt i et rygled ville du vide, at man ÆDER painkillers....

Fint nok hvis du æder. Det vil jeg ikke blande mig i. Jeg har Bechterew, og så han man ikke smerter i ét enkelt rygled. Men jeg æder ikke.

Og det er stadig en god nyhed.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten