"Kunstige" blodfabrikker på vej i Storbritannien

Briterne satser nu millioner af pund på at blive den første nation i verden, der kan fremstille ubegrænsede mængder af fabriksfremstillet menneskeblod fra embryone stamceller.

Verdens største medicinske forskningsfond, The Wellcome Trust har sammen med det britiske sundhedssystem, NHS, og den skotske National Blood Transfusion Service sikret et stort millionbeløb til målrettet forskning, som sigter mod masseproduktion, skriver The Independence.

Forskningen kommer primært til at foregå på University of Edingburgh og hos Roslin Cells, som tidligere var en del af Roslin Institute, hvor fåret Dolly blev klonet for tretten år siden.

Kunstigt blod klar om tre år

Første mål er at have kunstigt blod klar om tre år af typen 0 rhesus negativ. Denne blodtype er særlig interessant, da det er den eneste blodtype, som alle mennesker kan tåle at få blodtransfusion af.

Kun mellem seks og syv procent af verdens befolkning har i denne dag denne attraktive blodtype, der altså også kan bruges som donorblod til det fåtal af mennesker, der har de mest sjældne blodtyper - kun en procent har eksempelvis ab rhesus negativ, mens to procent har b rhesus negativ.

Det masseproducerede blod har to store fordele. For det første har syntetiske blodceller ikke nogen cellekerne, hvilket gør, at de ikke kan udvikle sig til kræftceller.

Dernæst er fordelen, at kunstigt blod med garanti er fri for HIV og hepatitis, hvilket ofte kan være et problem for blodbanker i ulande, der ikke har samme kapacitet til at teste og behandle alt blod som industrilandene.

Allerede i 2007 hævdede amerikanske forskere fra Advanced Cell Technology (ACT), at de havde skabt en metode til at skabe milliarder af røde blodceller fra embryone stamceller. Men den store udfordring ligger i, at en liter blod indeholder fem millioner millioner celler, hvilket er mere end femtusinde gange det antal syntetiske celler, som ACT har produceret, skriver The Independent.

Fokus på masseproduktion

Netop massefabrikationen er hovedfokusområde for den britiske forskning, og nye fremstillingsmetoder vil straks blive patenteret, men her ligger der ifølge blodspecialist og overlæge Ebbe Dickmeiss ved Klinisk-Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet en forhindring:

»Det er selvfølgelig interessant, hvis det skulle lykkes de britiske forskere at fremstille 0 rhesus negativ. Men prisen vil nok blive høj, fordi der vil være patentrettigheder forbundet med produktet - og jeg tvivler på, at man vil kunne have større mængder klar allerede om tre år,« siger han til Politiken.

Realistisk eller ej - så er der et enormt marked for fabriksfremstillet blod, skriver The Independence. Ikke mindst det amerikanske forsvar vil meget gerne have produceret mobile blodproducerende enheder, som ikke kræver mere plads, end at det kan være i en militærbil til brug i krigs- og katastrofezoner.

Og netop i USA er ACT altså langt fremme. Men deres forskning i stamceller har haft trange kår i den tidligere præsident George Bushs regeringstid. Bush-administrationen forbød, at offentlige midler blev brugt til stamcelleforskning. En forhindring, som præsident Obama netop har fjernet.

Emner : Stamceller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

det vil da i den grad være noget der kan bruges mange steder når/hvis de får det til at virke...

indtil da, så erindrer jeg at vi i danmark stadig mangler en hel del donorer... så hvis man har lyst til at tage en slapper på briksen for en god sag, kan man da lige kigge forbi http://givblod.dk/

ps. undskyld jeg spammer, men det er trods alt relevant :)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten