Kunstige æg fra Kina: En tvivlsom vandrehistorie i danske medier

Godt nok er kineserne kendt for at kopiere alt fra Tivoli til Rolex-ure, men oplysningen i flere danske medier om, at kunstigt fremstillede æg er på vej fra Kina, ser ud til at være en vandrehistorie, hvis dokumentation er yderst tvivlsom.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten fremstiller kineserne kopier af rigtige æg på baggrund af blandt andet tapetklister og husblas, og æggene er nu på vej fra Riget i Midten.

Oplysningerne kommer fra fuldmægtig i Skat Lars Kryger Nielsen, der arbejder i Task Force Varemærkeforfalskning og overvåger kopivarer fra udlandet.

Men til Ingeniøren siger Lars Kryger, at han ikke tror, at æggene er på vej fra Kina, og at han er usikker på, om de overhovedet bliver fremstillet og solgt på markederne i Kina.

»Jeg har oplysningerne fra en anden eller tredjehåndskilde, som vist nok har læst det i nogle kinesiske aviser. Det er en vandrehistorie, som jeg ikke ved om er rigtig,« siger Lars Kryger.

Tidligere historie om pap i stedet for kød var løgn
Flere internetsider henviser til en artikel i det kinesiske magasin East Week, hvor en reporter har deltaget i et kursus i at lave kunstige æg. Artiklen fortæller også om en ransagning i byen Guangzhou i den kinesiske Guangdong-provins, hvor flere falske æg blev beslaglagt.

Det er dog yderst svært at finde internationale medier, der kan bekræfte historien, men det kan skyldes en lignende historie for tre måneder siden om dampede boller, der blev fyldt med pap i stedet for kød.

Historien kom fra Beijing TV og kørte verden rundt i løbet af få timer, men kort efter måtte tv-stationen afsløre, at historien var iscenesat, og den pågældende reporter blev efterfølgende fyret.

Koreanske medier sprøjter kritiske artikler ud om kinesiske varer

Koreanske medier har derimod bragt adskillige historier om falske kinesiske varer, herunder æg.

I starten af september udsendte en koreansk tv-station, Munhwa Broadcasting Corporation (MBC), et dokumentarprogram med titlen "Livet uden produkter fra Kina". Dokumentaren fulgte tre familier i Sydkorea, USA og Japan, der nægtede at spise produkter købt i Kina. Dokumentaren talte også aggressivt om kunstige æg fra kinesiske markeder.

Efterfølgende offentliggjorde flere koreanske medier en række artikler om kunstige æg i Kina.

Flere blogs på nettet oplyser, at internetmediet Internet Scientific Publications ISPUB.com bragte historien om kunstige æg for et par måneder siden, men måtte fjerne historien, fordi den ikke kunne bekræftes.

Flere dagligvarer bliver kopieret

Selve fremstillingen af kunstige æg er dog fuldt ud mulig, og opskrifterne flyder på nettet. En opskrift fortæller, at æggehviden fremstilles af Natriumalginat (fortykningsmiddel), gelatine (husblas), kaliumaluminiumsulfat, natriumnenmzoat (det aktive stof i atamon), lacton, carboxymethyl cellulose (hovedbestanddel i tapetklister), lysin og calcium clorid.

»Jeg ville ikke blive overrasket, hvis de her æg blev fremstillet. Fantasien er meget stor, men hvor udbredt salget af æggene er, det aner jeg ikke,« siger Lars kryger.

Til gengæld oplever Lars Kryger langt flere kopivarer af dagligvarer i forhold til tidligere. Containere fra Kina er nu også begyndt at indeholde dagligvarer som vaskepulver, tandpasta, barberblade og shampoo.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Øhh Thomas Solens Rige er Japan! Kina bliver kaldt "Riget i midten"

Men ellers en rigtigt god artikel. Det er godt at der er nogle der engang imellem tager et kritisk kik på de artikler der kommer frem i de dansk medier.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten