Kunstig intelligens skal hjælpe Carlsberg med at smage på øl

Illustration: Carlsberg

På Carlsberg Laboratorium i København udvikles der dagligt ca. 1.000 forskellige smagsnuancer, der skal være med til at udvikle fremtidens kvalitetsøl hos bryggeriet. Med så mange smage er det nærmest umuligt at bedømme dem alle alene ved at smage på dem.

Derfor vil Carlsberg Laboratorium nu udvikle nye typer af øl ved hjælp af sensorteknologi og maskinlæring i samarbejde med iNano på Aarhus Universitet, DTU Chemical Engineering og Microsoft.

»Sensorerne skal bruges til at smage på øllet. Vi kan genere tusindvis af vareprøver om dagen, men det er umuligt for os at smage på alle de gær- og urtesammensætninger, som vi har mulighed for at fremstille. Ved at bruge sensorer, kan vi hurtigt udvælge de bedste typer, der kan bruges til fremstilling af øl med den højeste kvalitet,« siger Jochen Förster, der er professor og leder af Gæring og Fermentering hos Carlsberg Laboratorium.

Læs også: Carlsberg siger farvel til stålet: Fremover kommer øl til landets barer på plastfustager

Idéen til samarbejdet udsprang af et møde mellem iNano og Carlsbergs Laboratorium til et forsknings-arrangement hos Carlsberg. Det er forskerne fra Aarhus Universitet, der skal levere sensorerne, der kan skelne mellem de kemiske indholdsstoffer.

Indtil videre er der udviklet en prototype, der kan kende forskel på fire af bryggeriets øl: Carlsberg Pilsner, Tuborg Pilsner, Wibroe og Nordic.

Kemiske sensorer taler sammen med skyen

For at kunne finde frem til de bedste smagsnuancer anvender projektet et væld af nye teknologier, der skal tilpasses processen. Målet er at skabe en sensorplatform, der hurtigt og pålideligt kan vurdere de data, som sensorerne opfanger.

»For at kunne smage på øl med kunstig intelligens skal man samle data ind. Her bruger vi kemiske sensorer, som indsamler prøver fra tusindvis af forskellige gærtyper. Data bliver så gemt i cloud’en, og herefter kan man analysere dem ved hjælp af kunstig intelligens,« fortæller Peter Kyvsgaard, der er teknisk løsningsspecialist i Microsoft.

Læs også: Hvad kendetegner en julebryg?

Data fra sensorerne sendes til skyen, hvor informationerne bliver gemt i Microsofts Data Lake. Teknologien til at fortolke data er baseret på både machine learning, deep learning og cognitive services, forklarer han.

I projektet står Microsoft for at håndtere den store mængde data og udvikle en algoritme, der kan skabe brugbare informationer, som Jochen Förster kan anvende i det daglige arbejde med at udvikle nye typer af øl.

»Vi bruger avanceret kunstig intelligens til at finde mønstre og få ny viden om, hvordan ølprøverne smager. Vi har mulighed for at analysere tusindvis af gærprøver, og på den måde kan vi bedre finde frem til de gærprøver, der har det største potentiale for at brygge en øl, der smager godt,« siger Peter Kyvsgaard.

Læs også: Robotter renser paller og ølkasser hos Carlsberg

Det nye forskningsprojekt, der har titlen ‘The Beer Fingerprinting Project’, er støttet af Innovationsfonden med 18 mio. kroner. Projektet løber over de næste tre år og har et samlet budget på 28 mio. kroner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

At få en AI til at sige "god" for Carlsbergs tynde sprøjt. Er en umulighed, medmindre man får den til at lyve/fortie sandheden. Der skal skrives et "Hofstadter-Moebius loop" i AI softwaren. ER kun til seriøst brygget ØL fra mikro-bryggerierne.

  • 0
  • 0

Men uden Carlsbergs (Emil Chr. Hansen) indsats var der næppe noget der hed kvalitets Øl i denne verden.

https://www.mx.dk/interaktiv/sponsoreret/1...

Når det er sagt er der selvfølgeligt sket en teknologisk udvikling for at udnytte byggens proteiner og stivelse. Men at arbitrært at påstå, at Carlsberg øl generelt er noget tyndt sprøjt, er noget sludder.

Micro bryggeriernes øl er mindst dobbelt så dyre. Når talen så falder på Leffe eller Buur der er seks gange så dyre bør man lige vare sin mund lidt. For ved man reelt hvad man snakker om.

Carlsberg fremstiller gode øltyper der pris og smagsmæssigt er i klasse med de belgiske trappistøl, men foruden deres egen normaløls produktion også repræsenterer en række ølnavne, hvis formål ikke er feinsmecherei men tørst slukning, herunder svenske Pripps og og franske Kronenburg.

Andre kendte tørstslukkere er Heiniken og San Miguel ikke at foglemme amerikanske Budweiser der til forskel fra sin tjekkiske navnefælle ikke smager af noget.

  • 0
  • 0

Synes også at grøn tuborg er tyndt sprøjt. Der er virkelig sparet på råvarerne. Desværre er deres specialøl heller ikke særlig gode. De smager ikke af ret meget. Fks. har de flere IPA. Men de mangler den særlige bitterhed og friskhed der kendetegner en god IPA. Her er Svanneke, Ørbæk, Pokal, Nørrebro bryghus mfl. langt overlegne. Så jeg håber Carlsber får Beer fingerprint projektet til at virke.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten