Kunstig intelligens overvinder kampflypilot

Computerens menneskelige modstander i rækken af simulatortests, oberst Gene Lee, betegner Alpha som »den mest aggressive, tilpasningsdygtige, dynamiske og pålidelige form for kunstige intelligens til dato«. Illustration: University of Cincinnati

Kampfly vil ikke inden for de næste 20 år møde nogen seriøs konkurrence fra droner. Det var konklusion fra fem førende specialister i militær luftfart fra Danmark, USA, Canada og Storbritannien i Ingeniøren sidste år. Men ifølge et hold amerikanske forskere er maskinerne nu alligevel rykket et skridt nærmere overlegenhed i luften.

For første gang er det lykkedes en computer med kunstig intelligens (AI) at nedkæmpe en menneskelig kampflypilot i en række simulatorøvelser. AI-programmet Alpha har ganske overbevisende og gentagne gange vist sig i stand til at udmanøvrere og nedskyde en erfaren kampflyinstruktør under simulatortests hos det amerikanske luftvåbens centrale forskningslaboratorium US Air Force Research Laboratory i Ohio.

Luftkampe under simulatortests. Kampflypiloter kontrollerer de blå fly, som bliver understøttet af Awacs-fly i baggrunden, mens de røde er kontrolleret af kunstig intelligens. Aktuelle og tidligere missilaffyringer er markeret. Alle fire røde fly har undveget missiler, ét blåt fly er skudt ned. Illustration: Psibernetix Inc.

Det skriver holdet bag programmet i en nyligt offentliggjort forskningsartikel i det ansete tidsskrift Journal of Defense Management. Ikke alene var kampflypiloten ikke en eneste gang i stand til at få et dræbende skud ind mod sin AI-styrede modstander; piloten endte med at blive skudt ned i samtlige af kampene i simulatoren.

Læs også: Tilhører fremtidens luftrum kampfly eller droner?

Programmet Alpha benyttes i sin nuværende version til at skabe intelligente fjender for kampflypiloter i simulatortræning, men bliver i øjeblikket udviklet af amerikanske Psibernetix Inc. for US Air Force Research Laboratory med henblik på at kontrollere droner. Og anvendelsesmulighederne inden for luftkampe er oplagte, konkluderer holdet bag artiklen.

»Inden for luft til luft-missioner udgør millisekund-lange tidsrum for kritiske beslutninger en hæmmende faktor for fjernstyrede droner. Og med en menneskelig visuel reaktionstid på 0,15 til 0,30 sekunder samt endnu længere tid til at gennemtænke optimale planer og koordinere dem med allierede, er der plads til forbedring, som kan udnyttes med kunstig intelligens,« lyder det fra holdet, som består af ansatte fra Psibernetix Inc., University of Cincinnati og US Air Force Research Laboratory.

Oberst Gene Lee er nu pensioneret. Han har fløjet adskillige kampfly og trænet tusindvis af piloter i sin karriere som kampflyinstruktør. Illustration: University of Cincinnati

Fuzzy logic

Alpha udgør ifølge rapporten den til dato mest komplicerede anvendelse af kunstig intelligens baseret på såkaldt fuzzy logic, algoritmer til behandling af usikre data, i kontrollen af droner. Programmet kan håndtere data fra over 150 sensorer, herunder om position, hastighed og acceleration, missilrækkevidde samt antallet af affyrede fjendtlige missiler og deres position.

»Kvaliteten af disse foreløbige resultater fra en opgave, der ikke blot er kompleks og rummer store usikkerheder, men som også indebærer en intelligent og uindskrænket modstander, vil få stor betydning for denne type af kunstig intelligens. Dette arbejde bidrager massivt til beviserne for, at denne metode udgør en ideel løsning på en bred vifte af problemer,« lyder det i artiklen.

Læs også: Kunstig intelligens på Folkemødet: 'Giv aldrig robotterne den røde knap'

Programmets menneskelige modstander i rækken af simulatortests, oberst Gene Lee, betegner Alpha som 'den mest aggressive, tilpasningsdygtige, dynamiske og pålidelige form for kunstige intelligens til dato'. Han har fløjet adskillige kampfly, trænet tusindvis af piloter og fløjet i flysimulatorer mod AI-modstandere siden 1980’erne.

»[Alpha] syntes at være klar over mine intentioner og er i stand til at reagere øjeblikkeligt på ændringer i min flyvning og missilaffyring. Den vidste, hvordan det skulle undvige mine skud og kunne på et øjeblik skifte mellem defensive og offensive manøvrer efter behov,« siger Gene Lee i en artikel fra University of Cincinnati.

17. august 2014 fløj en kampdrone for første gang sammen med et konventionelt kampfly, begge sendt i luften fra hangarskibet USS Theodore Roosevelt. I baggrunden F/A-18 Hornet, forrest X-47B-dronen. Illustration: US Navy

Lange udsigter til luftoverlegenhed

Udviklingen af tilstrækkeligt avanceret software betyder imidlertid ikke, at droner i en overskuelig fremtid vil være i stand til at matche kampfly i luftoperationer. Simulatortestene i Ohio bestod af øvelser med kampfly mod kampfly. Og kampdroner halter stadig efter bemandede kampfly, hvad angår fart og manøvredygtighed.

Som Ingeniøren skrev sidste år, præsterer de amerikanske MQ-9 Reapers en topfart på 440 km/h og kan manøvrere med en tyngdepåvirkning på 2 g. F-16 præsterer til sammenligning 2.000 km/t og trækker op til 9 g. Endvidere er eksisterende kampdroner, såkaldte UCAV’er, lette at opdage med selv mindre avancerede radarer. Men de nye simulatortests imødegår en central del af problemet med fjernstyrede droner, som seniorforsker Elizabeth Quintana fra forsvarstænketanken Royal United Services Institute har fremhævet, nemlig dronernes responstid.

Læs også: Pentagon skrotter ny avanceret kampdrone til fordel for ubemandet tankfly

»Det er udelukket, at fjernbetjente fly vil erstatte kampfly i luft til luft-kamp eller i afvisningsberedskab. UCAV’er er ikke tilstrækkeligt manøvredygtige til at konkurrere med kampfly, og selv hvis de var, er over et sekunds forsinkelse mellem operatørinput og respons tilstrækkelig lang tid til, at de bliver skudt ned, før de kan nå at reagere,« sagde hun til Ingeniøren i december.

Ifølge opfinderen af Alpha-programmet, Psibernetix-direktør Nicholas Ernest, er softwaren oplagt til brug i droner i kombination med bemandede kampfly, som blandt andet er på det amerikanske luftvåbens liste over fremtidsudsigter for det nye F-35, siger han til Breaking Defense. Alle simulatorkampene blev gennemført som beyond visual range-konfrontationer med afstande på over 37 kilometer, som er den mest sandsynlige form for konfrontation for moderne kampfly med BVRAAM-missiler (beyond-visual-range air-to-air missile) som Meteor og AIM-120.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der har tidligere været en længere diskussion af denne nyhed her på ing.dk.

En af de ting, der blev påpeget, er, at "piloten" faktisk ikke er jagerpilot og kampflyinstruktør. Han baggrund er som taktisk controller. Formuleringen i den oprindelige artikel om at piloten baggrund er "has controlled or flown in thousands of air-to-air intercepts as a Ground Control Intercept officer, as a Mission Commander on AWACS, and in the cockpit of multiple fighter aircraft". Der er jo en lille sjov sproglig filurlighed i forskellen på at have været "in the cockpit" og så rent faktisk at være piloten.

Men, læs selv den oprindelige diskussion et eller andet sted på PHbloggen. Det var engang i slutningen af juni, hvis min aldrende hukommelsen slår til.

/Bo

  • 14
  • 0

En af de ting, der blev påpeget, er, at "piloten" faktisk ikke er jagerpilot og kampflyinstruktør.

Argumenter som dette samt argumenter om at droner kun kan flyve 400 km/t ignorerer fuldstændigt at verden ikke er statisk. Softwaren bliver bedre. Dronerne bliver bedre. Der skal ikke meget fantasi til en drone der flyver hurtigere, drejer hurtigere og med software der er bedre til "dogfight" end selv det bedste jagerfly med den bedste menneskelige pilot.

Hvis ikke de allierede bygger sådan en, så gør russerne eller kineserne.

Men dermed er det ikke sikkert at et fly som F35 er forældet. Jeg ser en fremtid hvor F35 flyver formation med droner, hvor det er dronerne der får lov til at flyve den farlige del af missionen. Piloten i F35 flyet holder til i nærheden, så at han kan foretage den endelige "kill or do not kill" beslutning i realtid.

  • 5
  • 3

Argumenter som dette samt argumenter om at droner kun kan flyve 400 km/t ignorerer fuldstændigt at verden ikke er statisk

- måske? Men det er da lidt tankevækkende, at 'Ingeniøren' i sit genopkog repeterer (billedteksten), at

Oberst Gene Lee er nu pensioneret. Han har fløjet adskillige kampfly og trænet tusindvis af piloter i sin karriere som kampflyinstruktør

  • og så må man vel - en smule Jeronimus-agtigt - konstatere, at hvis én person har 'trænet tusindvis af piloter i sin karriere', så kan der i gennemsnit ikke have været tale om megen træning til hver enkelt! ;)
  • 2
  • 0

Nu skal jeg ikke som "back Seat driver" gøre mig mig meget klogere end egentlige eksperter. MEN det er svært at forstå, at et eksisterende top-of-the-line kampfly IKKE kan forsynes med drone-styring = autonom flyvning, som kombineres med den omtalte drone-kampstyring (i artiklen kaldet AI). Og i et sådant fly er det ikke pilotens G-begrænsning, men ren mekanik som begrænser flyets egenskaber. Udholdenhed er også pludselig et fuel og teknik-spørgsmål I modsætning til kamp på jorden / mod jorden, så er der vel i luftkamp KUN venner og fjender - så det kræver ikke menneskelig vurdering til skyd-skyd ikke beslutning.

Så det er svært ikke at tro, at det bliver muligt med droner (autonome) i kampflyrolen.

Bekæmpelse af jord-til-luft missiler er mere tricky fordi jordbatteriet kan være placeret iblandt civile - og det er er vanskeligt mål at bekæmpe, så .......

  • 4
  • 0

Piloten er tydeligvis op i alderen, og har ikke ungdommens reflekser. Nu er jeg gamer og ved at 1500 timer er ingenting og man bliver højest "inter" efter "så kort tid".

Jeg er ikke så sikker på at 20 år er horisonten før der droner udgør en trussel, det kommer nok tidligst om 10 år ca, nu hvor "hjerne chips" er kommet på markedet der kan lære selv.

Jeg frygter lidt Sherman tanks vs Tiger tanks, hvor skod Shermans kunne udproducere Tiger tanks, Tiger tanks var af ekstrem høj kvalitet, meget dyre og tog meget lang tid at producere, så selv hvis kost prisen pr drone er 20 mio, så kan man sagtens udproducere dyre jagerfly, og selv hvis dronerne er inferiøre så kunne man teoretisk udproducere fjenden med skrammel og attrap droner.

Selv hvis fjendtlige pilot ikke bliver dræbt, vil de kun have begrænset antal piloter til rådighed, så hvert tab vil gøre et indhug.

  • 2
  • 1

Enig på de fleste punkter! Hvis piloten ikke skal være om bord, sparer man katapultsæde, vandflasker, tisseposer, canopy og lignende life-support systemer.

Jeg tror at diskussionens kernepunkt forholdsvist hurtigt vil blive et spørgsmål om "er vores AI bedre end deres AI?"

PS var der nogen danskere, der deltog i Heise Verlags jubilæumskonkurrence i 2008, hvor man skulle skrive "en automaton", der kunne spille Asteroids? http://www.heise.de/video/artikel/Asteroid...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten