Kunstig intelligens kan se, hvor kidnappede børn holdes fanget

Den kunstige intelligens Hotels-50K er trænet til at finde de mindste kendetegn på hoteller for at finde bortførte børn. Illustration: Exhange Initiative

Politi og organisationer, der bekæmper brugen af kidnappede børn til sexarbejde, har taget et nyt våben i brug til at opspore forsvundne børn: kunstig intelligens.

I flere år har forskere fra to amerikanske universiteter samt organisationer som Exchange Initiative arbejdet på at træne en computer til at genkende hotelværelser baseret på en million billeder af 50.000 hoteller verden over.

Årsagen er den, at alfonser i sexindustrien ofte bringer billeder af sexarbejdere taget på anonyme hotelværelser, når de skal reklamere med deres ‘vare’ på dating-sites, og selvom alfonserne typisk sørger for, at billedets baggrund er anonym og uden kendetegn, så kan algoritmen Hotels-50K i flere tilfælde opsnappe enkelte detaljer, som giver et hint om lokationen, skriver flere medier, herunder Reuters og New Scientist.

Omkring 4,5 millioner mennesker verden over menes ifølge den internationale arbejderorganisation ILO (International Labour Organization) at blive seksuelt udnyttet – og mere end en million skønnes at være børn - ofte kidnappede - under 18 år.

Svært at finde det rette hotel

Hotels-50K har været under test de seneste otte måneder, hvor politiet og det nationale center for forsvundne og udnyttede børn (NCMEC) har brugt algoritmen, og ifølge New Scientist er det allerede lykkedes at finde flere forsvundne børn med Hotels-50K.

I test, hvor algoritmen fik forevist nye billeder, fandt den i 63 procent af tilfældene den rigtige hotelkæde, men kun i 25 procent af tilfældene fandt algoritmen det præcise hotel.

Det nye redskab er i bund og grund blot en effektivisering og videreudvikling af den tidskrævende metode, efterforskere har brugt de seneste år. Politiet har nemlig også manuelt kigget gennem billeder på Google og rejse-websites for at finde mønstre, der kunne identificere baggrunden på ‘dating’-billederne. Nu er det arbejdet blot placeret i en AI.

Rejsende hjælper politiet via app

En særlig stor hjælp har det været, at frivillige rejsende har indsendt billeder af hotelværelser via en særlig app, Trafficcam, som forskerne har brugt til at forbedre Hotels-50K.

»Den kunstige intelligens lærer et sæt filtre, som for eksempel ‘sådan ser et sengegærde ud på det her hotel, og sådan ser en lampe ud på det her hotel’,« siger en af forfatterne, Abbu Stylianou fra The George Washington Univertity, til en nylig udgivet forskningsartikel om Hotels-50K til Reuters.

Politiets nye it-redskab kommer på et tidspunkt, hvor flere hoteller verden over har øget fokus på at stoppe brugen af hotelværelser til sexslaver. Flere hoteller instruerer for eksempel de ansatte i at være opmærksomme på, hvor ofte lagner bliver skiftet, og om ‘forstyr ikke’-skiltet altid er fremme.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Se det er smart.

Der er - i mine øjen - minimal "fare" for at denne form for "overvågning" rammer almindelige mennesker.

Folk, som ikke offentliggør billeder af deres "lyssky gerninger" på nettet er ikke ramt af dette ellers ret brede net.

 • 0
 • 0

Der er i bogstaveligste forstand millioner af "brugernes egne fotos" hos for eksempel TripAdvisor, hvor de kaldes Traveler photos. Disse billeder fra den virkelige verden indeholder typisk mange værelsesdetaljer, og spænder over flere værelsestyper og tidsperioder (som f.eks. før og efter en værelsesrenovation). Det ville være fornuftigt hvis disse kunne stilles til rådighed for Hotels-50K.

 • 0
 • 0

Ved kortere besøg - under en håndfuld dage - har jeg ofte ‘forstyr ikke’-skiltet fremme hele tiden (både for at spare på ressourcer og undgå fremmede pilfingre).

Risikerer jeg nu at blive betragtet som lyssky? :-)

 • 2
 • 1

Ved kortere besøg - under en håndfuld dage - har jeg ofte ‘forstyr ikke’-skiltet fremme hele tiden (både for at spare på ressourcer og undgå fremmede pilfingre).

Risikerer jeg nu at blive betragtet som lyssky? :-)

Det absolut værste der burde kunne ske er, at politiet møder op og kigger sig omkring. Når de kan konstatere at alt er i orden, siger de nok 'Undskyld ulejligheden' og går igen. Bemærk venligst at jeg taler om danke hoteller (eller hoteller i lignende lande hvor der stadig findes en form for retssikkerhed. Hoteller i lande hvor der hersker Kafkaske tilstande eller lignende, er det nok ligemeget med om du har 'Forstyr ikke' skilte hængende eller ej.)

 • 1
 • 0

Hvornår mon kidnapperne lærer, at få fremstillet fotostater eller totalt intetsigende baggrunde?

Jeg må beklageligvis nok sige, at dét har de lært for længe siden. Hvor svært er det at hænge et lagen op som baggrund? 'Kunderne' er jo nok lidt ligeglade med hvordan selve værelset ser ud, det er den prostituerede det drejer sig om.

Vi begår desværre ofte den fejl at tro, at forbrydere er dumme. Blandt andet fordi, det er de dumme vi fanger flest af. De snedige bliver sjældent fanget, netop fordi de er - ja - snedige.

 • 3
 • 0

Tror du har misforstået problemstillingen...

Politiet bruger denne teknologi til at finde frem til, hvor misbruget har fundet sted ved at se på detaljer i foto/videomateriale med børn der bliver misbrugt. Hvis de er hurtige og præcise nok, kan de måske tage gerningsmanden på fersk gerning.

Det har intet at gøre med at mistænkeliggøre hotelgæster generelt.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten