Kunstig intelligens kan forudsige akutte indlæggelser
Et forskningsprojekt i Horsens har vist, at en computer er god til at finde mønstre i store mængder sundhedsdata fra hver enkelt patient og derigennem forudsige, hvilke patienter der har risiko for akutte indlæggelser.
F.eks. kan computeren med 90 procents nøjagtighed regne ud, hvem der vil blive indlagt med en blodprop inden for de næste 100 dage, fortæller computerfirmaet Enversion til DR Nyheder.
Projektet Tværspor er så lovende, at Innovationsfonden netop har givet 11,3 millioner kroner til en fortsættelse af det, så man kan se, hvordan kunstig intelligens reelt kan bruges i praksis til at forudsige akutte indlæggelser.
Anonymiseret data fra Region Midtjylland
I projektet har forskerne indsamlet i snit omkring 700 sundhedsoplysninger fra 170.000 voksne borgere i Horsens, Skanderborg, Hedensted og Odder kommuner. Data går op til 10 år tilbage i tiden – med tilladelse fra Datatilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed.
Læs også: Rigshospitalet lægger filter på patienternes arvemasse
»Lige pludselig har man en erfaringsbase, der er langt større end den, en læge får gennem et langt liv. Og ved at fodre maskinen med nok data, kan man egentlig forudsige hvad som helst. Det er et spørgsmål, hvad man vil finde svar på,« siger Jacob Høy Berthelsen fra Enversion, der sammen med blandt andet Hospitalsenheden Horsens står bag projektet.
Patienternes data er anonymiseret, og patienterne ved ikke, at deres data indgår i projektet. Så næste skridt bliver at afklare juridisk og praktisk, hvordan man kan bruge computerens forudsigelser.
Organisationer: Sikkerhed og etik er afgørende
Danske Patienter og Forbrugerrådet Tænk kan sagtens se, at udvidet brug af sundhedsdata vil være til gavn for patienterne, der vil kunne få en bedre behandling, justeret deres medicin og forebygge sygdomme.
Læs også: Sådan kværner doktor Watson tusindvis af forskningsartikler om dagen
Men organisationerne understreger, at det er vigtigt at inddrage patienterne, så de ved, hvad data bliver brugt til, samtidig med at den enkelte patient selv skal bestemme, hvilke oplysninger man er interesseret i at få, skriver dr.dk.
Og overordnet er selve sikkerheden omkring samkøring af data helt afgørende.
