Kunstig fod efterligner kænguruen

En ny fodprotese fra University of Michigan ligner ikke en kængurufod - men den arbejder ligesom én. Til forskel fra mange andre proteser er den ikke udstyret med batterier, som skal lades op om natten, og ifølge professor og overlæge ved ortopædkirurgisk afdeling på Bispebjerg Hospital, Jes Bruun Lauritzen, gør det protesen interessant.

»Et benamputeret menneske bruger mere energi på at tage et skridt, end folk der har begge ben og fødder i behold. De mister den energi, der vindes i for eksempel et bensving, og får derfor ofte en protese med motor i, der kan bidrage med energi til bevægelserne. Men der er ulemper: Man er afhængig af batterier og indstillinger, der skal foretages på en computer,« fortæller Jes Bruun Lauritzen.

Den nye protese arbejder ligesom en kængurus fødder: Kænguruen kan lagre energi i senerne og frigive den i en slags fjeder, når den tager et hop.

Læs også: Ny kunstig fod genbruger energien

I den nye protese lagres energi i en fjeder, når hælen sættes i jorden, og når foden bagefter løftes fra jorden for at afslutte skridtet, frigives energien og giver et skub af energi til foden.Forskernes forsøg har vist, at amputerede bruger gennemsnitligt 23 procent mere energi end ikke-amputerede, når de går med gængse proteser, mens amputerede kun bruger 14 procent mere energi, når de går med den nyudviklede protese.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Skal en fod kunne bevæge sig, uden den behøver at løftes op og ned, så skal den have hjul.

Hvorfor monteres ikke et par hjul, så den kan køre? Der vil sikkert kunne laves en eller anden form for styring og automatisk balancering, så det virker naturligt - og ikke giver risiko for "styrt".

  • 0
  • 0

Det er da logisk nok- bevæger du dine fødder slæbende- som om du går på hjul?

Nu har jeg set en del OL- og bemærket at selv ski- og skøjtejøbere løfter fødderne for at kunne tage fra, få ekstra enegi i bevægelsen.

Vores bevægelsesapparat er udviklet til muskler- ikke til hjul.

Hvis du nogensinde har haft med hemiplegiske eller amputerede mennesker at gøre, ville du vide problemet er balance- og at man trækker skævt, hvis man mangler noget- fordi musklerne i den"raske" side trænes mest, og overkompenserer, så kroppen trækker skævt.

Mvh Tine

  • 0
  • 0

Jeg synes nu mere, at kænguru-stylten er mere genial og simpel, men den kan naturligvis blive mere avanceret hen ad vejen, hvis den bliver forbedret med en forbrændingsmotor (ét stempelslag i sekundet !) :-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten