Kunder: Vores træpillefyr bryder i brand

Ejere af træpillefyr af mærket Ekoheat risikerer, at ilden breder sig fra brændkammeret til hele fyret. Det konstaterer Ekstra Bladet efter at have talt med seks kunder, som alle har haft problemer med at kontrollere flammerne i fyret.

I flere tilfælde er Ekoheat-fyret fuldstændig udbrændt, og kunderne har selv måttet bekæmpe flammerne, så branden ikke udviklede sig i deres huse.

»Jeg åbner kælderdøren, og så står der bare en tyk røg ud i hovedet på mig. Jeg kan ikke se en hånd for mig. Men jeg vidste jo godt, at det var fyret,« siger en af de tidligere Ekoheat-ejere, Mick Nielsen, til avisen.

Direktør Dan Elkjær fra firmaet Ekoposer, der importerer Ekoheat-fyrene, har selv hørt tale om 'fire-fem' direkte brande i de 800 fyr, han har solgt siden introduktionen i Danmark for et år siden.

Han mener, at problemerne skyldes manglende træk i skorstenen og forkerte installationer. Da Ekstra Bladet påpeger, at kunderne godt kan få andre træpillefyr til at virke uden at bryde i brand, fremhæver han, at Ekoheat er konstrueret anderledes.

»Mine fyr kræver et større træk i skorstenen end andre fyr. Men der er heller ingen tvivl om, at når skaden sker på mine fyr, så sker det for voldsomt. Det har jeg i nu fire måneder arbejdet på for at se, om vi kan finde en styringsmetode, så der ikke bliver så voldsomme skader,« siger Dan Elkjær.

»Jeg må selvfølgelig også påtage mig min del af skylden, hvis fyrene ikke er installeret korrekt, fordi mine manualer måske ikke er gode nok,« tilføjer han.

Ifølge Ekstra Bladet kan brandene skyldes en røgsuger, som svigter under overophedning, eller fejl i styringen af magasinet. Det sidste bevirker, at fyret bliver ved med at føde nye træpiller ind, selv om ilden er kommet ud af kontrol.

Avisen har ikke talt med repræsentanter for myndighederne om, hvorvidt fyret er lovligt, men skriver, at der ved udgangen af 2011 var over 80.000 træpillefyr herhjemme. Ekoheat-modellerne reklamerer med en virkningsgrad på 95,5 procent og bliver produceret i Spanien.

Dokumentation

Ekstra Bladets artikel
Importøren Ekopower

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg hæfter mig ved at leverandøren siger:

»Mine fyr kræver et større træk i skorstenen end andre fyr. Men der er heller ingen tvivl om, at når skaden sker på mine fyr, så sker det for voldsomt. Det har jeg i nu fire måneder arbejdet på for at se, om vi kan finde en styringsmetode, så der ikke bliver så voldsomme skader,«

 • Det kan da vel ikke være godt nok bare at sikre sig at skaderne ikke bliver så voldsomme, det må da være et krav fra myndighedernes side at fyret er sikkert? Eller er der ikke krav om godkendelser af fyr før de sendes ud på det danske marked?
 • 0
 • 0

Jeg mener at loven kræver at der er en termostatstyret sprinkler indbygget på siden at sneglekanalen som føder piller fra magasinet, og der skal være en vandbeholder på min. 20 liter som opretholder vandtryk selv hvis vandværkstrykket falder ud. Så hvis fyret er lovligt installeret kan jeg ikke se hvordan dette kan ske, der skal reelt kun bruges under en liter til at slukke gløden i sneglen. Jeg ved er nogen modeller er tilbøjelige til tilbage-brænd, og på de andre modeller sker det aldrig.

 • 0
 • 0

Den regel har jeg aldrig hørt om. Men det er også fire år siden jeg undersøgte markedet.

Mit fyr har en skrå plasticslange mellem siloens snegl og fyret. Hvis der skulle opstå brand i fyret som breder sig bagud, vil slangen smelte og afskære ilden fra at brede sig til siloen.

 • 0
 • 0

Det er ikke lovkrav med sprinklersystem på faldstokere (pillefyr)

Tilbagebrandsikringen kan være udformet anderledes, f.eks. via en smelteslange. Mit eget pillefyr er faktisk lavet med en termosikring (ved ikke hvordan fyret reagerer hvis den bliver for varm, men der er ikke smelteslange eller sprinkler)

På forummet www.stokerpro.dk har der været et par tråde omkring nedbrændte Ekoheat fyr. Desværre er de lidt forplumret af mudderkasten. Men interessant læsning.

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke hvorfor hans fyr har store krav til træk i skorsten når det er udstyret med en røgsuger, den burde bare lave overtryk i skorstenen hvis der er for lidt træk.

 • 0
 • 0

Brandsikrings systemet står normalt detaljeret beskrevet i typegodkendelsen, som følger med fyret, som skorstensfejeren skal se for at kunne godkende installationen.

Det kan sagtens være en plast slange der brænder over, men på billedet ser det ud til at magasinet er sammenbygget med kedlen, så er det normalt en snegl der føder pillerne.

Hvis det kommer falsk luft i magasinet, på sådan en fætter, kan den finde på at brænde tilbage.

 • 0
 • 0

Jeg fik installeret et Ekoheat 1500 i september 2012, og bortset fra nogle børnesygdomme har det kørt upåklageligt.

En af grundene til at der skal være godt træk i skorstenen er en ret lav røgtemperatur i udgangen, Jeg kan holde en hånd på røgrøret uden problemer. Det giver lidt sodproblemer hos mig, men jeg ikke helt regne ud hvorfor det skulle kunne brænde fyret ned.

Der er to snegle mellem brændkammer og magasin. Den fra magasinet dropper pillerne ned til snegl nummer 2. En egentlig tilbagebrænding må kræve nogle meget uheldige omstændigheder.

 • 0
 • 0

Nej, det er ikke påkrævet ved den type stoker. Det er rigtige VVS'er med regning og det hele der har installeret det og skorstensfejeren har godkendt det, så jeg tror på det er i orden.

Det gamle fyr havde en vandret snegl der gik lige ind i brændkammeret, og det havde ganske rigtigt en tryksat vandtank som kunne oversvømme den ene ende af sneglen i tilfælde af for høj temperatur.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten