Kun venstrefløjen vil stoppe cirkusset om drænrør

4. juni 2008 kl. 10:207
Kun venstrefløjen vil stoppe cirkusset om drænrør
Illustration: Picasa 2.6.
Enhedslisten og SF er de eneste partier, der er klar til at smide de omstridte drænrør i skraldespanden. Socialdemokraterne vil have en faglig vurdering af professorernes rapporter, mens Dansk Folkeparti og de radikale kræver nye forsøg. Regeringspartierne har endnu ikke besluttet sig.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kun de to partier længst ude på venstrefløjen ønsker sagen om de omstridte drænrør på den jyske vestkyst lukket. Både Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten finder det overflødigt at spilde mere tid på de halvanden meter lange plasticrør.

Ifølge Hanne Agersnap (SF) og Per Clausen (Enh) er der ingen grund til at betvivle to professorers rapporter om drænrørsforsøget ved Hvide Sande, hvor konklusionen er, at drænrørene ikke virker.

»Jeg er glad for, at vi har haft forsøget, men nu må vi erkende, at de ingen effekt har,« siger Hanne Agersnap, der er helt uenig med de politikere, der sætter spørgsmålstegn ved uvildigheden af rapporterne.

»Jeg kan slet ikke se, hvilke interesser professorerne skulle have i den her sag. Hvem tror man mest på? To professorer, der lever af at lave uvildige rapporter, eller en opfinder, der regner med at tjene 20 millioner kroner om året, hvis forsøgene viser et bestemt resultat,« spørger hun.

Enhedslisten: Stop nu Poul Jakobsen-farcen

Per Clausen er også overbevist af eksperternes konklusioner og vil have stoppet det han nu kalder »Poul Jakobsen-farcen« efter navnet på drænrørenes opfinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge ham var det fra starten underligt, at Poul Jakobsen fik lov af myndighederne til at udpege en ekspert til at undersøge drænrørsforsøgene. Derfor er det endnu mere grotesk, at nogle politikere ønsker nye forsøg, mener han.

»Transportministeren må nu tage sig sammen og stoppe den farce, der har ført til, at Poul Jakobsen ser ud til at slippe godt fra at underkende en ekspert, han selv har udpeget, fordi denne ekspert er nået frem til, at de såkaldte trykudligningsrør ikke har nogen effekt,« siger han.

»Der må være grænser for, hvor langt man skal drive den cirkusforestilling,« mener Per Clausen.

S: Vi må have en faglig vurdering af rapporterne

I Socialdemokratiet er Benny Engelbrecht derimod mere afdæmpet og ønsker, at andre forskere, eventuelt fra udlandet, gennemgår professorernes rapporter og datagrundlaget for at se, om de kommer til samme konklusion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er behov for, at andre eksperter kan gennemgå de her rapporter helt uafhængigt. Det skal være klokkeklart, om rapporterne holder vand, og det vil jeg gerne have en faglig vurdering af,« siger Benny Engelbrecht.

Ifølge ham er det især Poul Jakobsens beskyldninger om, at professorerne har drevet videnskabelig uredelighed, der giver grund til en gennemgang af rapporterne.

»Jeg vil godt lade tvivlen komme Poul Jakobsens til gode. Alle må have interesse i at få belyst det her. Også professorerne,« siger Benny Engelbrecht.

Men er der noget som helst andet end Poul Jakobsens argumenter, der giver dig grund til at sætte spørgsmålstegn ved rapporterne?

»Nej. Der er ikke andet end Jakobsens argumenter,« siger Benny Engelbrecht.

DF og R vil have gang i nye »uvildige« forsøg

Til højre for midten er der dog større opbakning til at lave nye forsøg med drænrørene på dansk grund eller lade de nuværende forsøg fortsætte.

Dansk Folkepartis medlem af trafikudvalget, Kim Christiansen, vil have nye forsøg med »uvildig kontrol«. Den samme holdning har De Radikales ordfører, Johannes Poulsen.

I Venstre og hos De Konservative har politikerne endnu ikke taget stilling til, om nye forsøg skal i gang. I Venstre var opbakningen til drænrørene ellers størst. Både formanden for Folketingets trafikudvalg, Flemming Damgaard, og Hans Christian Schmidt har følt sig overbevist om, at drænrørene virker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Folketingsmedlem Jens Kirk (V) fra Velling tvivler dog på drænrørenes effekt efter de nuværende forsøg, men er ikke afvisende overfor at lade dem løbe to til tre år endnu, skriver Midtjyske Medier.

Indtil videre har forsøget på Vestkysten kostet 7,7 millioner kroner.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
4. juni 2008 kl. 14:13

Poul Jakobsens cirkus har - udover de penge, han har tjent på at sælge rør - ifølge en tidligere artikel allerede kostet en unødvendig udskydelse af seriøse kystbeskyttelsesprojekter.

Derudover har man f.eks. i Australien kastet sin lid til disse drænrør og etableret en virkningsløs kystbeskyttelse på et sted, hvor det tilsyneladende har været nødvendigt. Ja, for færre penge end traditionel kystbeskyttelse, men disse penge har jo været lige ud af vinduet!

Derfor har vi ikke tid til at vente på flere forsøg.

Det er decideret skandaløst, at visse politikere ikke tror på de fremmeste eksperter, vi i Danmark har på området. Derfor er det glædeligt at konstatere, at i det mindste SF og Enhedslisten har et realistisk forhold til de oplysninger, der er lagt på bordet - regnefejl eller ej.

Stop Poul Jakobsen inden han når at udrette mere skade end han allerede har gjort - og hvis nogen føler sig snydt af ham, kan de jo overveje, hvad de skal gøre ved det.

6
4. juni 2008 kl. 13:41

Som Michael Schade skriver; Det kan da ikke koste særlig meget at lave en række praktiske forsøg. Havde man gjort det for lang tid siden kune man måske have sparet en dyr (?) videnskabelig undersøgelse. Måske er det i hele ansøgnings- bevillingssystemet, til den slags projekter, der er for meget biokrati og for lidt kreativitet. Er det måske her det er for let at "hakke" et drænrør i systemet?

5
4. juni 2008 kl. 13:00

mig mere over at der ikke bliver lavet en stribe forsøg, det kan da ikke koste særligt meget at banke nogle plasticrør i sandet rundt omkring og så langtidsobservere effekten?

Det skal f.eks. ses i forhold til at staten åbenbart gerne smider 2-3 cifrede millionbeløb i nakken på nogle 'revisorfirmaer' bare for at komme med en rapport over skønnet trafik over en evt. fremtidig Femern-forbindelse! Ovenikøbet flere gange til samme undersøgelse!

Min formodning er at forsøget kan holdes på et én-cifret millionbeløb og at resultaterne kan følges over nogle år gennem stort set gratis satellitbilleder, kraks kort, google-maps eller lignende.

4
4. juni 2008 kl. 12:04

Det må være den ultimative manifestation af den tendens, der desværre har grebet om sig de senere år, nemlig: Hvis man har forstand på noget, er man per definition inhabil. Hvad stiller vi op?

Tjah - Man kan ikke diskutere med en tosse (eller politiker). Han/Hun kan altid vinde i længden simpelthen ved at "overdumme"* modstanderen!!

3
4. juni 2008 kl. 11:37

..."Ifølge ham er det især Poul Jakobsens beskyldninger om, at professorerne har drevet videnskabelig uredelighed, der giver grund til en gennemgang af rapporterne...."

Jeg undres kraftigt over det valgte sprogbrug - Vidensskabelig uredelighed er en særdeles alvorlig anklage og hører absolut ikke hjemme i denne sag om Drænrør. Definitionen kan ses på dette link:https://da.wikipedia.org/wiki/Videnskabelig_uredelighed

2
4. juni 2008 kl. 11:30

Enhver ingeniør der til daglig arbejder med geoteknik og kysterosion er ikke i tvivl om at Poul Jacobsens drænrør er det rene fup og svindel. Han udnytter på det groveste og meget udspekuleret naturen til at udøve en forretning, som ingen fagmand har en chance for at bevise inden for en overskuelig tid. Det er uden betydning at lade forsøgene fortsætte yderligere - sammenlignet med naturens kræfter vil effekterne ikke være signifikante til nogen konklusion! Politikerne kan lige så godt bruge pengene til dannbrogsflag langs med kysten - effekten vil være den samme!

1
4. juni 2008 kl. 10:51

Det må være den ultimative manifestation af den tendens, der desværre har grebet om sig de senere år, nemlig: Hvis man har forstand på noget, er man per definition inhabil. Hvad stiller vi op?