Kun syv danske virksomheder arbejder med nanomaterialer

Når du dypper i Dyrups får du nano på penslen. Det er et, måske for mange, ukendt faktum. Men den store danske malingproducent har brugt materialer i nanostørrelse i deres produktion af maling i årevis.

Acryl polymer nanopartikler er nemlig en helt almindelig bestanddel af normal maling.

»Enhver bøtte maling, du køber nede i et byggemarked er fyldt med nanopartikler,« siger Mikael Poulsen, ph.d. og konsulent ved Teknologisk Institut, som har udarbejdet en statusrapport over dansk brug af nanomaterialer for Miljøstyrelsen i forbindelse med den årlige Kemikaliedag 2007, hvor fokus i år er nanomaterialer.

Dermed er Dyrup kommet med i en ny klub på kun syv danske virksomheder af nanoindustrier, der fremstiller produkter med nanomaterialer i. Andre velkendte medlemmer er Haldor Topsøe og Aalborg Portland.

Brugen af nanomaterialer i Danmark er koncentreret om velkendt produktion, som vi ikke før har tænkt som nanoindustrier, fortæller Mikael Poulsen.

Nano findes i lim, lak og kosmetik
Stort set resten af den nanoproduktion, der foregår i Danmark, finder sted på forskningsinstitutioner som Teknologisk Intistut eller på forskellige virksomheder, der også forsker og udvikler på området.

Det viser den statusrapport over brugen af nanomaterialer i Danmark som Mikael Poulsen har udarbejdet.

165 danske virksomheder eller forskningsinstitutioner, der i forskellige sammenhænge har udvist interesse for nanoteknologi er blevet spurgt om deres arbejde med nanomaterialer. Ud af de 75 virksomheder, der svarede, anvendte de 51 slet ikke nanomaterialer.

Undersøgelsen viste, at kun syv danske virksomheder arbejder med nanomaterialer i større omfang, hvilket vil sige en produktion på mere end 100 kilo om året. Arbejdet her er koncentreret på lim, maling, lak, cement, og kosmetikindustrien.

Resten af indsatsen på nanoområdet foregår gerne på forsknings- og udviklingsniveau både i virksomhederne og på danske forskningsinstitutioner, hvor der udkommer 1 til 100 kilo om året.

Dokumentation

Miljøministeriets statusrapport for brug af nanomaterialer

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

kilo betyder tusinde, altså: kilometer er 1000 meter kilogram er 1000 gram

100 kilo om året betyder det 100.000 enheder (bøtter maling, tuber tandpasta, ...) om året?

ha en god dag

Mikael Boldt

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten