Softwareingeniøruddannelsen ved Aalborg Universitet er som den eneste blevet undtaget fra regeringens uddannelsesloft, da den i modsætning til de tilsvarende uddannelser ved Syddansk Universitet og DTU, har eksisteret længe nok til at kunne fremvise ledighedstal for nyuddannede.
Det betyder, at kommende softwareingeniører, som i forvejen har en uddannelse, i fremtiden skal til Nordjylland, selv om opgørelser fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at der er gode jobmuligheder i hele landet og direkte mangel på softwareingeniører i Vestjylland og hovedstaden.
Da regeringen besluttede at vedtage begrænsningen på dobbeltuddannelser, lavede Uddannelses- og Forskningsministeriet en liste over uddannelser, der er fritaget fra loven, fordi det blev vurderet, at nyuddannede hurtigt kunne få job. Men eftersom softwareingeniøruddannelsen på Syddansk Universitet kun har eksisteret i fem år, foreligger der endnu ikke ledighedstal på nyuddannede fra uddannelsen på SDU. Dermed kan ansøgere, som i forvejen har én bacheloruddannelse, ikke blive optaget i Odense.
SDU er forundret over forskelsbehandlingen.
»Når der er mangel på softwareuddannet arbejdskraft, burde alle uddannelserne være på den liste, hvis listen er oprettet med det formål at undtage uddannelser, hvor nyuddannede hurtigt kan komme i arbejde,« siger uddannelsesdirektør på teknisk fakultet, SDU, Henning Andersen.
Han mener, at manglen på ingeniører bør betyde, at alle ingeniøruddannelser skal undtages fra den nye lovgivning.
DTU har kun en professionsbacheloruddannelse i software, som giver adgang til en række kandidatstudier, for eksempel i informationsteknologi. Derfor er der ikke nogen direkte ledighedstal for DTU’s ingeniøruddannelse i software, og derfor vil ansøgere med en anden bachelor i bagagen støde på uddannelsesloftet i Lyngby.
»Det undrer mig, at man kan blive softwareingeniør et sted i landet, men ikke andre. Studerende herfra har studiejob gennem det meste af deres studietid og job, når de er færdige. Jeg blev overrasket over, at alle it-uddannelserne herfra ikke er repræsenteret på positivlisten,« siger Hans Henrik Løvengreen, studieleder for bacheloruddannelsen i softwareteknologi på DTU.
Det er nemlig ikke kun softwareingeniøruddannelserne, der bliver ramt. Det er generelt uddannelser, der er oprettet inden for de seneste 10 år. Det betyder, at uddannelser oprettet på grund af et stigende behov især fra erhvervslivet efter specifikke kompetencer bliver ramt af regeringens begrænsning på dobbeltuddannelser.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Uddannelses- og Forskningsministeren inden deadline.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard