Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Kun hver fjerde taler løn med sine kolleger

Åbenhed om løn er et af de bedste værktøjer til at komme problemer med ligeløn til livs. Alligevel er det blot 25 procent af danskerne i den erhvervsaktive alder, der diskuterer løn med deres nærmeste kolleger.

Det skriver IDA i en pressemeddelelse på baggrund af en ny befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for foreningen.

I samme undersøgelse svarer hver tiende, at det ikke er velset at diskutere løn på deres arbejdsplads. Og 3 procent svarer, at det deres arbejdsplads ligefrem ikke tillader, at de ansatte taler løn med kollegerne.

Ærgerlig lukkethed

Den udtalte mangel på åbenhed om lønforhold bekymrer Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i IDA.

»På alt for mange arbejdspladser er der en kultur, hvor enhver snak om løn er omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Det er ærgerligt, for uden åbenhed om løn kommer vi hverken diskrimination eller underbetaling til livs,« siger hun.

»Særlig slemt er det, når arbejdsgivere ligefrem forbyder deres medarbejdere at tale om løn og dermed bevidst bryder loven om ligeløn og skriver selvopfundne fortrolighedsklausuler omkring den enkeltes lønforhold ind i ansættelseskontrakter. Det ser vi af og til, og det medvirker til at fastholde et tabu om åbenhed om løn mellem kolleger. Det er et klart benspænd i bestræbelserne på f.eks. at skabe lige løn mellem kønnene for lige arbejde,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Undersøgelsen viser også, at der er mest åbenhed om løndannelsen på offentlige arbejdspladser.