Kun et ud af tre planlagte datacentre fra Microsoft bliver opkoblet fjernvarmenettet

Plus16. februar kl. 05:1013
Kun et ud af tre planlagte datacentre fra Microsoft bliver opkoblet fjernvarmenettet
Datacentret i Høje Taastrup er det seneste af i alt tre datacentre i det østlige Danmark, som Microsoft har på tegnebrættet. Illustration: Microsoft.
Microsoft vil bygge tre store datacentre i henholdsvis Roskilde, Køge og Høje-Taastrup, men det er kun sidstnævnte, der ifølge planen bliver opkoblet fjernvarmenettet.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2020 offentliggjorde Microsoft planerne om de tre nye datacentre i Danmark, der nu er under opbygning.

Selvom både Microsoft og kommunerne er interesseret i den mest klimavenlige løsning for de her datacentre, er det kun lykkedes i Høje-Taastrup at lave en aftale om udnyttelse af overskudsvarmen på fjernvarmenettet.

»Vi sagde til Microsoft, at de måtte finde en løsning på det, så overskudsvarmen kan udnyttes, og det har de så gjort,« siger Lars Christensen, Centerchef for Teknik og Miljø i Høje-Taastrup Kommune.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
4. juni kl. 13:27

Køling

Kunne fjernvarmen "sælge" deres varmeaftag som køling til datacenteret?

Det ville selvfølgelig kræve at de kølede ventilationsluften ned til omkring eller under udendørstemperaturen, men så ville de også få mere varme ud end datacenteret leverede.

Problemet er at så ville effektiviteten i varmepumpen falde, men eksemplet viser også at det kun bliver en lille del af varmen de med fordel kan lave til fjernvarme.

10
4. juni kl. 15:00

Mener du, at fjernvarmen skal sælge kold luft?

11
4. juni kl. 17:04

Mener du, at fjernvarmen skal sælge kold luft?

De kan ikke trække noget varme ud af ventilationsluften uden at den bliver kølet ned. Spørgsmålet er så om det kan svare sig at køle den så meget at den kan genbruges til køling.

Det er en simpel optimeringsopgave. Hvor meget af spildvarmen kan det betale sig at trække ud af køleluften?

Uden den vurdering er forargelsen over datacentrenes spildvarme blot fornemmelser fra nogle som ikke skal betale det.

12
4. juni kl. 19:05

De kan ikke trække noget varme ud af ventilationsluften uden at den bliver kølet ned. Spørgsmålet er så om det kan svare sig at køle den så meget at den kan genbruges til køling.

Der bruges angivelig allerede køling i datacentrene, for at få koldt nok luft ind. Jeg gætter på, at såvel temperaturen som fugtigheden, er nøje kontrolleret. Måske er ikke så kompliceret, at hive overskudsenergi ud af aircondition anlægget.

Ud fra et energisynspunkt, vil dog sandsynligt være en god idé med væske køling af processorerne, og at anvende en høj køletemperatur.

13
4. juni kl. 19:40

Der bruges angivelig allerede køling i datacentrene, for at få koldt nok luft ind. Jeg gætter på, at såvel temperaturen som fugtigheden, er nøje kontrolleret.

Selvfølgelig gør der det. Allerede i tidernes morgen da Energinet Danmark analyserer behovet og omfanget af Hyber Scale Data Centers i Danmark, nåede man frem 6 stk a' 150 MW. De centre jeg kender til er dog ikke kommet helt op i den klasse; men ca 2/3 effekt - altså ca. 100 MW.

Selv ved -12 gr C udendørs, vil der være et stort behov for køling i en bygning på 30.000 m2.

Jeg har afgivet tavshedsløfte så det er begrænset hvor meget mere jeg må skrive om de tekn. faciliteter og indretning

7
3. juni kl. 12:33

Hvordan regner de det ud?

"Microsoft oplyser selv på deres hjemmeside, at de danske datacentre vil kunne levere overskudsvarme til 10.000-15.000 danske husstande."

5
6. april kl. 13:17

Suppe på en sten

Det er som ovennævnte fortælling. Suppen er helt fin, men lidt salt, flæsk og gryn ville gøre den rigtig god.

Der er en god grund til at alle disse MW ikke udnyttes. Den temperatur centret leverer er næppe højere end returvandet i fjernvarmen.

3
16. februar kl. 22:02

Tror ikke meget på de 25 grader. Så for nylig på TV et indslag, hvor hele printkort var sænket ned i en væske i noget der lignede en kummefryser. Ved nogen hvad firmaet hed?

4
5. april kl. 11:57

Ved nogen hvad firmaet hed?

Det er Global Connect. Problemet er blandt andet at finde en miljøvenlig væske, hvor spild af væsken ikke volder problmer og hvor det også er nemt at skille og samle forbindelser, nede i væsken. Dernæst er det prisen. Så længe det er billigere at luftkøle så mangler motivationen.

2
16. februar kl. 11:22

Er der nogen der har gode svar på, hvorfor man ikke vandkøler direkte på CPUer og andre 'varmekilder' og så bruger varmen fra det vand direkte? Det er en kendt teknologi brugt i bl.a. gamercomputere og burde hæve effektiviteten væsentligt, men måske er det for besværligt og farligt i tilfælde af fejl når vi taler datacentre i denne størrelse. Man ville desuden spare energien til blæserne der må sidde i racket - småting, javel, men mange bække små.. Man ville dog noget nemmere kunne få vandtemperaturer på betydeligt højere niveau end de 25 grader der omtales.

8
4. juni kl. 11:27

Man ville dog noget nemmere kunne få vandtemperaturer på betydeligt højere niveau end de 25 grader der omtales.

CPU temperaturen er max 65 -100 grader afhængigt af CPU, så det burde være mere effektivt. Luften skal dog også køles, af hensyn til andre komponenter end CPU og eventuelt strømforsyninger.

Måske kan varmepumperne til at hæve temperaturen på vandet placers ved bebyggelse, og ikke ved datacentret, således at vandtemperaturen i rørene holdes lave.

Hvis der etableres fjernvarme i områder med datacentrene, så er Microsoft måske med på at tilslutte dem en gang i fremtiden. Der skal med jævne mellemrum udbygges og erstattes udstyr, og nyt udstyr vil måske kunne designes til at blive tilsluttet fjernvarmenettet en gang i fremtiden. Det tager sandsynligvis mindst 10 år, før der kommer fjernvarme til området, og der er udstyret udskiftet.

6
3. juni kl. 09:23

Der er en del muligheder for vandkøling af servere (CoolIT, Dell, Lenovo Neptune), men det kræver køle distributions enheder, køleanlæg o.a. som kan håndtere varme overførslen.

Gamer computeren med DLC eller CLC er kølet af luften i rummet hvor computeren står. For at lave noget sammenligneligt til datacentre, skal PC'en sættes på radiator systemet i huset, kunne tages fra på 10 sekunder, sætte 40 ekstra PC'er på, i mange år, håndtere lækager og stop af vand flows, strøm mm.

1
16. februar kl. 08:03

Der forlangte tilknytning til fjernvarme Hvis muligt