Kun et ud af tre planlagte datacentre fra Microsoft bliver opkoblet fjernvarmenettet
I 2020 offentliggjorde Microsoft planerne om de tre nye datacentre i Danmark, der nu er under opbygning.
Selvom både Microsoft og kommunerne er interesseret i den mest klimavenlige løsning for de her datacentre, er det kun lykkedes i Høje-Taastrup at lave en aftale om udnyttelse af overskudsvarmen på fjernvarmenettet.
»Vi sagde til Microsoft, at de måtte finde en løsning på det, så overskudsvarmen kan udnyttes, og det har de så gjort,« siger Lars Christensen, Centerchef for Teknik og Miljø i Høje-Taastrup Kommune.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Køling
Kunne fjernvarmen "sælge" deres varmeaftag som køling til datacenteret?
Det ville selvfølgelig kræve at de kølede ventilationsluften ned til omkring eller under udendørstemperaturen, men så ville de også få mere varme ud end datacenteret leverede.
Problemet er at så ville effektiviteten i varmepumpen falde, men eksemplet viser også at det kun bliver en lille del af varmen de med fordel kan lave til fjernvarme.
Mener du, at fjernvarmen skal sælge kold luft?
Mener du, at fjernvarmen skal sælge kold luft?
De kan ikke trække noget varme ud af ventilationsluften uden at den bliver kølet ned. Spørgsmålet er så om det kan svare sig at køle den så meget at den kan genbruges til køling.
Det er en simpel optimeringsopgave. Hvor meget af spildvarmen kan det betale sig at trække ud af køleluften?
Uden den vurdering er forargelsen over datacentrenes spildvarme blot fornemmelser fra nogle som ikke skal betale det.
De kan ikke trække noget varme ud af ventilationsluften uden at den bliver kølet ned. Spørgsmålet er så om det kan svare sig at køle den så meget at den kan genbruges til køling.
Der bruges angivelig allerede køling i datacentrene, for at få koldt nok luft ind. Jeg gætter på, at såvel temperaturen som fugtigheden, er nøje kontrolleret. Måske er ikke så kompliceret, at hive overskudsenergi ud af aircondition anlægget.
Ud fra et energisynspunkt, vil dog sandsynligt være en god idé med væske køling af processorerne, og at anvende en høj køletemperatur.
Der bruges angivelig allerede køling i datacentrene, for at få koldt nok luft ind. Jeg gætter på, at såvel temperaturen som fugtigheden, er nøje kontrolleret.
Selvfølgelig gør der det. Allerede i tidernes morgen da Energinet Danmark analyserer behovet og omfanget af Hyber Scale Data Centers i Danmark, nåede man frem 6 stk a' 150 MW. De centre jeg kender til er dog ikke kommet helt op i den klasse; men ca 2/3 effekt - altså ca. 100 MW.
Selv ved -12 gr C udendørs, vil der være et stort behov for køling i en bygning på 30.000 m2.
Jeg har afgivet tavshedsløfte så det er begrænset hvor meget mere jeg må skrive om de tekn. faciliteter og indretning
Hvordan regner de det ud?
"Microsoft oplyser selv på deres hjemmeside, at de danske datacentre vil kunne levere overskudsvarme til 10.000-15.000 danske husstande."
Suppe på en sten
Det er som ovennævnte fortælling. Suppen er helt fin, men lidt salt, flæsk og gryn ville gøre den rigtig god.
Der er en god grund til at alle disse MW ikke udnyttes. Den temperatur centret leverer er næppe højere end returvandet i fjernvarmen.
Tror ikke meget på de 25 grader. Så for nylig på TV et indslag, hvor hele printkort var sænket ned i en væske i noget der lignede en kummefryser. Ved nogen hvad firmaet hed?
Ved nogen hvad firmaet hed?
Det er Global Connect. Problemet er blandt andet at finde en miljøvenlig væske, hvor spild af væsken ikke volder problmer og hvor det også er nemt at skille og samle forbindelser, nede i væsken. Dernæst er det prisen. Så længe det er billigere at luftkøle så mangler motivationen.
Er der nogen der har gode svar på, hvorfor man ikke vandkøler direkte på CPUer og andre 'varmekilder' og så bruger varmen fra det vand direkte? Det er en kendt teknologi brugt i bl.a. gamercomputere og burde hæve effektiviteten væsentligt, men måske er det for besværligt og farligt i tilfælde af fejl når vi taler datacentre i denne størrelse. Man ville desuden spare energien til blæserne der må sidde i racket - småting, javel, men mange bække små.. Man ville dog noget nemmere kunne få vandtemperaturer på betydeligt højere niveau end de 25 grader der omtales.
Man ville dog noget nemmere kunne få vandtemperaturer på betydeligt højere niveau end de 25 grader der omtales.
CPU temperaturen er max 65 -100 grader afhængigt af CPU, så det burde være mere effektivt. Luften skal dog også køles, af hensyn til andre komponenter end CPU og eventuelt strømforsyninger.
Måske kan varmepumperne til at hæve temperaturen på vandet placers ved bebyggelse, og ikke ved datacentret, således at vandtemperaturen i rørene holdes lave.
Hvis der etableres fjernvarme i områder med datacentrene, så er Microsoft måske med på at tilslutte dem en gang i fremtiden. Der skal med jævne mellemrum udbygges og erstattes udstyr, og nyt udstyr vil måske kunne designes til at blive tilsluttet fjernvarmenettet en gang i fremtiden. Det tager sandsynligvis mindst 10 år, før der kommer fjernvarme til området, og der er udstyret udskiftet.
Der er en del muligheder for vandkøling af servere (CoolIT, Dell, Lenovo Neptune), men det kræver køle distributions enheder, køleanlæg o.a. som kan håndtere varme overførslen.
Gamer computeren med DLC eller CLC er kølet af luften i rummet hvor computeren står. For at lave noget sammenligneligt til datacentre, skal PC'en sættes på radiator systemet i huset, kunne tages fra på 10 sekunder, sætte 40 ekstra PC'er på, i mange år, håndtere lækager og stop af vand flows, strøm mm.
Der forlangte tilknytning til fjernvarme Hvis muligt