Kun et nødstop mangler før japansk baderobot er klar til danske ældre

En nødstopknap, som opfylder EU's maskindirektiv, er stort set, hvad der mangler, for at en japansk vaskerobot kan blive sat i arbejde på et dagcenter i Horsens. Det fortæller akademiingeniør Knud Aulkær Andersen fra Teknologisk Institut.

»Nødstopknappen er faktisk den eneste ting, som vi er nødt til at lave om på den. De bruger start/stop-knappen som nødstop, og vi vil have en rigtig nødstopknap, som opfylder de europæiske regler.«

Teknologisk Institut har sammen med Horsens Kommune fået støtte fra Forebyggelsesfonden til at teste og tilpasse den japanske badekabine, der produceres af virksomheden Airwater. Selve badekabinen og Horsens Kommunes indsats er betalt af Forebyggelsesfonden, fordi vaskerobotten kan aflaste plejepersonalet, når de skal bade folk med funktionsnedsættelser.

Teknologisk Institut er næsten færdige med at ombygge en japansk baderobot, så den kan bruges i Danmark. Illustration: Jacob Hille/Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi

Læs også: Her er robotten der skal vaske danske ældre

Omfattende CE-godkendelse

Men for at robotten kan blive godkendt til brug i Danmark, skal den CE-godkendes, og det er en omfattende proces, fortæller Knud Aulkær Andersen.

»Vi har fået oversat den japanske manual, rekvireret eldiagrammer og skiller alting ad for at være sikre på, at alle komponenterne lever op til europæiske krav. Vi skal være helt sikre på, at der ikke er nogle 'shortcuts', før vi skriver under på CE-dokumentationen.«

Men bortset fra nødstoppet er vaskerobotten imponerende godt lavet, mener han.

»Alle komponenter er fint kapslede, og der er ekstra jordledninger på alle pumper, så strømmen ikke kan løbe den forkerte vej. Og de kører med 24 volt jævnspænding, så det er helt ufarligt, selv om der skulle ske noget. De har virkelig prøvet at bygge meget ekstra sikkerhed ind i den. Den er virkelig godt lavet,« siger Knud Aulkær Andersen.

De sidste par dage har ingeniørerne på TI's robotcenter i Odense også kørt med vand i robotten, og flere af de ansatte har taget en tur i maskinen.

»Folk, der har prøvet den, siger, at den fungerer fremragende. Vi har også haft nogle fra Horsens Kommune på besøg, som har prøvet den, og de var også overraskede over, hvor behageligt det er.«

Holder til 120 kg

Selv om maskinen er forlænget for at kunne passe til europæiske kropsstørrelser, har Knud Aulkær Andersen dog ikke selv været i den.

»Jeg er næsten to meter høj, så jeg falder lidt uden for normen. Men jeg kan garantere, at båren, som man skal ligge på, kan holde til de 120 kg, som den skal. Den har jeg testet.«

Teknologisk Institut regner med at levere vaskerobotten til Horsens Kommune i midten af august.

Dokumentation

Læs mere om projektet her

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Frit sakset Akademiingeniør Knud Aulkær Andersen fra Teknologisk Institut:"Og de kører med 24 volt jævnspænding, så det er helt ufarligt."

Det er jeg ikke enig i og jeg tror Kund Andersen har ment noget andet, men er det mig der er galt afmarcheret?

  • 0
  • 0

Målgruppen for maskineriet er svage og ældre der har behov for hjælp til at blive badet. I denne målgruppe ser du ofte sår og andre skavanker som dårligt hjerte mm.

:"Og de kører med 24 volt jævnspænding, så det er helt ufarligt." Rasmus har ret når han tvivler på denne påstand.

Sten jeg takker for link´et det var intresant at læse.

PS. jeg ville gerne prøve en tur i vaskemaskinen, jeg er ikke bange for det går galt, men man kan ikke udelukke uforudsete hændelser. GG.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten