Kun amerikanske Frontier regner i exaskala: Stilstand rammer supercomputere

Plus24. maj kl. 11:114
Frontier HPC
Den amerikanske supercomputer Frontier er verdens hurtigste med 1,194 exaflops, og der er ingen udsigt til at USA bliver overhalet af andre lande. Illustration: Oak Ridge National Lab.
Regnekraften i verdens kraftigste computere står stille, viser ny rangliste over supercomputere.

For tredje gang i streg topper den amerikanske Frontier-supercomputer listen over verdens hurtigste computere, Top500

Systemet som udvikles og drives hos Oak Ridge National Laboratory i USA, er dermed stadig verdens første og eneste exaskala-computer, som kan foretage mindst 10¹⁸ eller 1 milliard milliarder beregninger pr. sekund. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. maj kl. 11:59

Denne Top 500 liste er lidt suspekt. Eksempelvis er ingen af Teslas supercomputere på listen og man kan kun gætte på at der findes militære installationer der også mangler eller som er listet med forkerte specs.

I 2021 fremviste Tesla en computer med 5760 Nvidia A100 GPU med 81,6 petaflops. Hvilket skulle give en placering som cirka nummer 8. De øvrige supercomputere deromkring er også baseret på A100 så hvorfor mangler Teslas?

I August 2022 er Teslas supercomputer blevet opgraderet til 7360 Nvidia A100. Det burde være en 6. plads.

Dertil kommer Teslas supercomputer "Dojo" baseret på deres egen chip og som skal være på 1,1 exaflops. Men det er lidt uklart om den er online endnu.

3
25. maj kl. 10:15

Denne Top 500 liste er lidt suspekt. Eksempelvis er ingen af Teslas supercomputere på listen og man kan kun gætte på at der findes militære installationer der også mangler eller som er listet med forkerte specs.

Spørgsmålet er jo om de har meldt sig til. Man skal selv henvende sig og dokumentere, hvis man vil på listen. De render ikke rundt og leder efter supercomputere. Så måske er det Tesla der er suspekte, fordi de claimer noget, men ikke vil meldes på den der liste med de krav det indebærer?

Det er klart at hemmelige installationer ikke vil fremgå - fordi de jo i sagens natur, så ikke ville være hemmelige?! Det gør vel heller ikke listen invalid?

4
25. maj kl. 11:28

Så måske er det Tesla der er suspekte, fordi de claimer noget, men ikke vil meldes på den der liste med de krav det indebærer?

Ifølge Wikipedia så mangler listen 3 ud 4 supercomputere i exaskala. Så det er vist langt fra kun Tesla der så er suspekte. Google har også en AI computer i exaskala som mangler på listen.

Der kan være mange årsager, men en af dem skulle være at listen beregnes ud fra et workload som ikke er det disse AI supercomputere anvendes til. Der er derfor ingen der har brugt tid på at køre en sådan test, hvis det overhovedet er muligt. Både Google og Tesla har udviklet egne chips der er optimeret til AI, som ofte vil være 8 bit beregninger. Testen er baseret på 64 bit beregninger. Derfor kan det være at Teslas DOJO slet ikke er i stand til at køre testen. Deres supercomputer med 7360 Nvidia A100 bør dog fint kunne køre den og vi kan placere den på listen alene ved at sammenligne antal A100 GPU'er med de andre på listen, der også anvender A100.

2
Videnskabsredaktør -
24. maj kl. 12:25
Videnskabsredaktør

Der er flere, som ikke er med på listen af forskellige grunde, ifølge wikipedias info om Top 500